Придвижване Санторини

Санторини

Най-лесно е да се придвижвате сами, ако искате да разгледате по-отдалечените села и малки плажове. Ако можете да се задоволите само с посещението на основните дестинации като Фира, Оя, Камари или Периса, тогава лесно можете да използвате местните обществени автобуси.

Автомобил, скутер или четириколка

Навсякъде из Санторини ще намерите много коли, скутери или четириколки под наем. Скутерите обикновено са популярни сред пътуващите, но не са толкова достъпни, колкото автомобилите. Ще платите между 20 и 25 евро за еднодневен наем, което са цени, подобни на тези на значително по-комфортните автомобили.

Пътищата в Санторини са тесни и криволичещи и през летния сезон има голям трафик, но освен ако не искате да посетите само основните туристически забележителности, автомобилът ще бъде задължителен.

За подробна информация вижте главата " Наемане на кола в Санторини ".

Автобуси KTEL

Единственият вариант за обществен транспорт са автобусите на KTEL, които се движат от главния град Фира до всички туристически атракции (Камари, Периса, Оя, Червения плаж, Акротири), както и до пристанището, като в разгара на сезона автобусите до популярни дестинации като Камари и Оя се движат на всеки половин час. Ще познаете спирките само по табелите, а понякога дори и по тях, така че най-добре е просто да помахате на пристигащия транспорт.

Все пак основните спирки във всяко село са ясно обозначени и обикновено са близо до центъра. Разписанията обикновено са публикувани на главните спирки и на уебсайта на транспортната компания ktel-santorini.gr.

Трябва обаче да се подчертае, че часовете в разписанията са много ориентировъчни и често са с няколко години по-късни. Честотата на превозите обаче остава същата: по основните маршрути през лятото - веднъж на 30-60 минути, а през зимата - около два пъти по-малко.

Вагоните са климатизирани, като за едно пътуване ще заплатите приблизително от 1,60 eur до 2,20 eur, вижте прегледа на цените на билетите.

Билети можете да закупите от билетната каса на основните спирки или от персонала/кондукторите, които продават билети преди качване в автобуса. Когато пътувате от селски райони, платете билета на гишето на шофьора. Винаги можете да платите само в брой.

През летния сезон, когато туристите на острова са в своя пик, определено не разчитайте, че автобусът ще спира на спирките по пътя. Ако автобусът е пълен, той просто няма да спре. Това прави автобусите идеални за придвижване от край до край, което винаги е от Фира до всички туристически места.

Такси

Такситата са може би най-скъпият начин на транспорт на острова, особено ако шофьорът разбере, че не сте грък. Например пътуване от пристанището до Фира ще ви струва около 15 евро, а до летището - също 20 евро, така че по-скоро препоръчваме горепосочените варианти.

Тази статия може да съдържа партньорски връзки, от които нашият редакционен екип може да получи комисиони, ако кликнете върху връзката. Вижте нашата страница за рекламна политика.