Red beach

Червен плаж

Плажът с черни и червени вулканични дребни камъчета (или по-скоро по-едър пясък) се намира на 12 км югозападно от Фира и вероятно е най-известният и най-фотографираният плаж на острова.

Пясъкът на плажа се състои от прахообразна вулканична скала, която е наистина тъмночервена на цвят поради наличието на черни метали, докато тъмните нюанси на Червения плаж се допълват от частици черен вулканичен пясък. Сред местните жители този плаж е известен най-вече като Кокини Бийч.

Всъщност плажът Кокини е уникален в света. В света има много плажове с черен или златист пясък, но само няколко плажа в света са с червен пясък (например плажът Кайхалулу на хавайския остров Мауи).

Най-добрите плажни курорти на Санторини

Плувни и плажни съоръжения

Плажът Кокини се намира в по-усамотена част на острова, под висока червена скала, но на пешеходния път ще намерите шезлонги и чадъри под наем, както и малък снек бар. Поради опасност от падащи скали част от плажа често се затваря зад лента, като за туристите остава само по-тясна ивица край морето.

Плажът е покрит както с пясък, така и с по-големи камъчета, а входът към морето е доста каменист и сравнително стръмен. Плуването тук обаче е спокойно и без големи вълни.

Как да стигнете до плажа?

До Червения плаж се стига от южната част на селището Акротири по черен път с дължина около 350 м над малка скала. До края на селото можете да стигнете и с кола, където можете да паркирате на безплатния паркинг.

До Акротири може да се стигне от Фира и Мегалохори с автобус, който се движи приблизително на всеки, пътува до крайната спирка, която е на около 500 метра от плажа. Билетът от Фира ще струва около 1,80 евро.

Какво да видите наоколо

Открийте всички места, които трябва да видите в Санторини.

Тази статия може да съдържа партньорски връзки, от които нашият редакционен екип може да получи комисиони, ако кликнете върху връзката. Вижте нашата страница за рекламна политика.