Времето в Санторини и най-доброто време за посещение

Санторини

Санторини е разположен в субтропичен климатичен пояс с топли лета и по-меки зими. През най-студените зимни месеци средните дневни температури варират между 10-15°C. Дъждовете също са много по-чести през този по-хладен период - от декември до март.

От април нататък температурите рязко се повишават и достигат максимална стойност от около 30 °C през юли и август.

Санторини през годината

Разберете какво е времето през всеки месец от годината и кога вали най-много.

Времето през януари

Януари в Санторини е много ветровит с чести дъждове, но те обикновено продължават само няколко минути. Със средни дневни температури, достигащи 14°C, и почти никакви чуждестранни туристи на острова, януари е един от най-добрите месеци, за да изживеете Санторини такъв, какъвто е в действителност.

Времето през февруари

Февруари е статистически най-студеният месец в годината, с температури между 11 и 14°C и неприятно силни ветрове. В сравнение с януари обаче валежите са много по-редки и се случват само на всеки трети ден.

Времето през март

Март все още е сравнително хладен в Санторини, но температурите бавно се повишават до около 16°C, но ветровитото време се запазва. Въпреки това се наблюдава значително намаляване на дъждовете и увеличаване на слънчевото греене, но много услуги няма да работят през март, както и през зимата.

Времето през април

С повишаването на температурите до средно 18°C и намаляването на вятъра, април е подходящо време за градски и туристически преходи. През април в Санторини започват да летят сезонни полети, така че транспортът е значително по-евтин, отколкото през зимата (и лятото), а и все още има малко туристи, така че можете да се насладите на селищата с минимум допълнителни хора. Валежите са много слаби и се случват средно само 4 дни в месеца.

Времето през май

Май е най-добрият месец от годината за посещение на Санторини, ако искате да разгледате забележителностите, да се насладите на гледките и да предприемете пешеходни турове. Температурите се задържат на много приятните 23°C, слънцето грее през целия ден и има топъл бриз от морето. Но определено все още не е готово за плуване, тъй като морската вода е само 19 °C. Цените на хотелите и самолетните билети през май са много ниски в сравнение с летния сезон.

Времето през юни

През юни започва основният плажен сезон. Времето е постоянно слънчево с температури около 27 °C, но към края на месеца често се наблюдават екстремни стойности от над 35 °C. Дъждовете са много редки, но температурата на морето все още може да бъде доста коварна през първата половина на месеца и само много бавно да се покачи над 20 °C.

Времето през юли

Юли е най-горещият месец в годината с нормални дневни температури между 29 и 36 °C и постоянно слънцегреене. Морската вода се затопля до 25 °C и плажният сезон е в разгара си. От друга страна, юли е най-малко подходящият месец за разглеждане на градове и разходки поради високите температури.

Времето през август

Август остава много горещ с температури около 30-35 °C и нулеви валежи. От средата на месеца нататък в следобедните часове често има доста силни ветрове, но те само правят температурата по-приятна и позволяват градски туризъм. През август тълпи от гърци и италианци се насочват към Санторини, а цените на хотелите са най-високи през годината.

Времето през септември

Санторини през септември е идеалният избор за по-евтина и по-спокойна лятна почивка. Температурите остават високи и се движат около 27°C. Морската вода е затоплена от лятото до красивите 24°C, а дъждовете през септември все още са голяма рядкост.

Времето през октомври

Октомври е обявен за последния месец от летния сезон, но е идеален за тези, които не искат да се напъват в тълпите и се задоволяват с температури около 24°C. Морето обаче все още е затоплено до около 23°C, така че плуването е лесно възможно. Дъждовете не са много чести, случват се около 4 дни в месеца и са само под формата на леки превалявания.

Времето през ноември

Санторини осиротява през ноември, което ви дава възможност да го опознаете в автентичния му вид. Температурите все още обикновено се повишават до приятните 18°C, но вечер и през нощта се забелязва настъпващото застудяване, главно заради ветровитото време с чести превалявания. Много услуги и хотели са затворени от ноември насам.

Времето през декември

Декември обикновено е най-дъждовният месец в годината с около 10 дъждовни дни. Температурите се повишават до максимум 15 °C, а откъм морето нахлува силен студен вятър, който понижава температурата до 9-10 °C.

Таблица на температурите през годината

Санторини - Температури на острова

Месец
Времето
Air
Вода
януари
дъждовен
12 °C
16 °C
февруари
дъждовен
12 °C
16 °C
март
слънчев
14 °C
16 °C
април
слънчев
16 °C
17 °C
май
слънце
20 °C
19 °C
юни
слънце
24 °C
23 °C
юли
слънце
26 °C
25 °C
август
слънце
26 °C
26 °C
септември
слънце
24 °C
25 °C
октомври
слънчев
21 °C
22 °C
ноември
дъждовен
17 °C
20 °C
декември
дъждовен
13 °C
17 °C

Кога да отидете в Санторини

Ако сте се отправили към Санторини, за да изследвате, да се разхождате из китните селца и да се наслаждавате на вълшебните залези, избягвайте разгара на летния сезон, а най-добре пътувайте през май или септември. През този период ви очакват приятни температури, минимален брой дъждове и прилични цени.

За почивка на плажа в Санторини се насочете към периода юни-септември, когато времето е най-горещо, слънцето е 100% гарантирано, а морската вода е приятно топла - 23-26°C.

Резервирайте хотела си в Санторини предварително

Ако искате да спестите възможно най-много, най-добрите месеци за вас са април и октомври, когато все още има нискотарифни полети до Санторини, но на значително по-ниски цени, отколкото през лятото. По същия начин цените на хотелите са най-ниски през този период.

Зимният сезон е идеален за пътници, които искат да опознаят Санторини в суровия му, нетуристически вид. Парадоксално, но зимата е най-скъпият период за летене до острова, тъй като всички полети до Европа са сезонни, като през зимата остава само скъпата връзка с Aegean Airlines през Атина. Струва си също така да запомните, че повечето услуги не работят през зимата и само няколко места за настаняване и ресторанти ще бъдат отворени, предимно само във Фира.

Тази статия може да съдържа партньорски връзки, от които нашият редакционен екип може да получи комисиони, ако кликнете върху връзката. Вижте нашата страница за рекламна политика.