Коли под наем в Санторини

Санторини

Наемането на автомобил в Санторини ще ви даде най-голяма свобода и възможности да откриете по-отдалечените селища. Дори и в Санторини важат общите насоки за наемане на автомобил, а ако сте нови в този сегмент, прочетете статията ни Как да наемете кола в чужбина за първи път.

Къде, кога и как да резервирате кола в Санторини

В Санторини оперират десетки различни компании за коли под наем, така че най-лесният вариант е да използвате някоя от двигателите за сравнение, които ще подредят офертите на всички налични компании за коли под наем според вашите критерии. Имаме дългогодишен опит с този компаратор:

Сравнете цените на колите под наем в booking.com

За всяка оферта винаги ще виждате конкретната компания за коли под наем, където физически ще наемете автомобила. Цената в сравнителя обикновено е същата или дори по-добра от тази на уебсайта на компанията за автомобили под наем. Препоръчваме ви да избягвате оферти от Rental Yours поради липсата на надеждност. От друга страна, Europcar по принцип е много популярна компания за коли под наем в Санторини.

Клоновете за отдаване на автомобили под наем са съсредоточени главно на летище Санторини, но много компании имат местни клонове точно във Фира. Отново ще видите всички възможности в търсачките по-горе.

За резервациите на автомобили под наем обикновено важи правилото, че колкото по-рано направите резервацията, толкова по-евтина ще бъде тя. Идеалният момент за резервиране на автомобил е около 2-3 месеца преди пътуването.

Цени за коли под наем в Санторини

Поради сравнително ограничената конкуренция, цените на автомобилите под наем в Санторини са доста високи, поне за гръцките стандарти. Цената зависи от продължителността на наема, като колкото по-дълъг е наемът, толкова по-евтина ще бъде дневната цена. Съществуват и големи разлики между наемането на автомобил във високия или ниския сезон. Примери за цени:

Цените могат да варират и в зависимост от текущата ситуация по отношение на наличността на нови автомобили или неочаквано нарасналото търсене, например след масовото въвеждане на нови маршрути на авиокомпаниите, на което по-малките клонове за отдаване на автомобили под наем не са в състояние да реагират.

Международна шофьорска книжка и други документи

Санторини е част от Европейския съюз, така че не се нуждаете от международна шофьорска книжка, за да наемете автомобил. Можете да се справите с класическа европейска шофьорска книжка, която всички компании за отдаване под наем трябва да приемат, както и с всички полицейски проверки.

Компаниите за отдаване на автомобили под наем обикновено изискват кредитна карта за наемане на автомобил и често отпускат заем с дебитна карта, но или при по-неизгодни условия, или с много висок депозит, често надвишаващ 1 000 евро.

Цени на бензина и паркиране в Санторини

Бензинът в Санторини е значително по-скъп, отколкото в континентална Европа. Като цяло един литър конвенционален бензин с октаново число 95 струва около 1,65 до 1,80 евро. Гъстотата на бензиностанциите е напълно достатъчна, като те са разположени във всички по-големи селища.

Паркирането в Санторини е едновременно болка и радост. Основният проблем в градовете е липсата на място, тесните улици и интензивният трафик. От друга страна, предимство е, че преобладаващата част от паркингите са безплатни, както и паркирането по улиците. В разгара на сезона обаче се въоръжете с търпение в най-туристическите дестинации (Фира, Оя, Имеровигли) или вземете автобус.

Трафик и правила за движение

Шофирането в Санторини е... бавно. Пътищата са тесни, много криволичещи и маркировката не е много добра. Въпреки това размерът на острова прави практически невъзможно да се изгубите, тъй като де факто има само един главен път през Санторини, от който се разклоняват други пътища към морето. През летния сезон шофирането може да бъде донякъде стресиращо поради голямата гъстота на всички видове трафик.

Правилата за движение по пътищата са подобни на тези във всички останали европейски държави. Тук шофирането отдясно е класическо, използването на предпазни колани е задължително, а говоренето по телефона по време на шофиране е забранено! Ограниченията на скоростта са следните:

  • 50 км/ч в селото.
  • извън селото: 80 км/ч

На Санторини няма магистрали и ограничението на скоростта от 80 км/ч ще се използва много рядко на острова. Може да се очаква малко по-свободно прилагане на правилата, тъй като гърците и не само санторинците са сред най-лошите европейски шофьори, така че трябва да се въоръжите с търпение и малко настойчивост.

Тази статия може да съдържа партньорски връзки, от които нашият редакционен екип може да получи комисиони, ако кликнете върху връзката. Вижте нашата страница за рекламна политика.