Демилитаризирана зона (ДМЗ)

Съвместна зона за сигурност

Корейската демилитаризирана зона (почти изцяло съкратено "ДМЗ") е ивица земя, която образува границата между Южна и Северна Корея приблизително около 38-ия паралел. Тя разделя Корейския полуостров приблизително наполовина. Двата напълно различни свята...

Сравнете цените на хотелите в Сеул

Демилитаризираната зона се простира от море до море и е дълга 250 км, като от всяка страна на границата има около 2-4 км. Зоната е създадена през 1953 г. веднага след примирието в Корейската война, за да служи като буферна зона между двете Кореи.

В демилитаризираната зона няма войски от двете страни на границата. Изключение прави т.нар. съвместна зона за сигурност в село Панмунджом - единствената между допирните точки на Южна и Северна Корея.

От южнокорейска страна демилитаризираната зона е една от най-популярните туристически дестинации с много паметници и гледки към Северна Корея.

Възможно ли е да се посети ДМЗ?

Туристически маршрути директно до ДМЗ са възможни само на едно място. Можете да отидете до село Пчанмунджом в Съвместната зона за сигурност, където ще бъдете възможно най-близо до севернокорейската граница. Това обаче винаги зависи от текущата политическа ситуация и напрежението между двете Кореи. Съвместната зона за сигурност често е недостъпна за туристите.

Всички останали туристически забележителности не се намират директно в ДМЗ, а в друга буферна зона, наречена Линия на граждански контрол или още Зона на граждански контрол. Това е зона, в която могат да влизат цивилни граждани и туристи, но винаги подлежат на паспортен контрол от страна на корейските военни.

Единственото населено място, което се намира директно в ДМЗ, а именно Даесондонг (също Тесондонг или Джосан), е забранено за посещение.

Какво да видите във и около ДМЗ?

Границата на ДМЗ и Гражданската контролна линия е изпълнена с туристически обекти, паметници, военни забележителности и наблюдателни платформи с телескопи, от които може да се шпионира Северна Корея.

Съвместна зона за сигурност (Панмунджон)

Единствената контактна точка между Южна и Северна Корея - Съвместната зона за сигурност - е израснала на мястото на бившето земеделско село Панмунджон. Тази неутрална зона е създадена веднага след примирието в Корейската война през 1953 г. като място за срещи на лидерите на двете Кореи.

Съвместната зона за сигурност (СЗС) е разделена от военната демаркационна линия (ВДЛ) на севернокорейска и южнокорейска част. Първоначалната идея е била свободното движение в рамките на JSA да бъде възможно и за двете страни, но след инцидента от 1976 г. е установена MDL и това движение не е възможно.

Понастоящем от всяка страна са разрешени максимум 35 невъоръжени охранители. СРС е единственото място, където войниците от двете страни се виждат лице в лице.

Мястото може да бъде посетено само с организирана екскурзия. Ще видите следните места:

 • Сините къщи на МДЛ - емблематична тройка сини къщи (в цветовете на ООН), разположени точно на Зелената линия. Те се използват за случайни срещи между представители на двете Кореи, а понякога и между разделени семейства от двете държави. Те са единственото място, където като турист, идващ от Южна Корея, имате право да пресечете за няколко минути MDL (това обаче винаги зависи от текущата ситуация).
 • Freedom House (Дом на свободата) - голяма сграда от южнокорейската страна, предназначена за основна комуникация между двете страни и особено за комуникация между Червените кръстове на двете страни
 • Дом на мира - по-малка сграда от южнокорейската страна, предназначена за дипломатически преговори
 • Синият мост - пешеходен пряк път през блатата между основната част на СОА и помещенията за персонала на Мисията на неутралните наблюдатели
 • Мост без завръщане - мост над река Сачеон между двете Кореи, използван за размяна на затворници. Веднъж преминат, нямаше връщане назад. Понастоящем е недостъпен за обществеността

Тунели на агресията

Под демилитаризираната зона през 70-те до 90-те години на миналия век са открити четири тунела, прокопани от севернокорейската страна за изненадваща атака срещу Сеул. Смята се обаче, че е възможно да има до 20 тунела. Южнокорейската страна ги нарича Тунелите на агресията и сега те са частично отворени за туристи.

Най-популярната туристическа атракция е Тунел 3, който има най-голям капацитет и най-обширни съоръжения за туристи, включително влак, който се движи през тунела до под физическата граница на двете Кореи дълбоко в демилитаризираната зона. Той е и най-близкият до Сеул.

Всички тунели могат да бъдат посетени само чрез организирани екскурзии.

Гара Дорасан и наблюдателна площадка Дора

Модерната железопътна гара на границата на зоната за граждански контрол и демилитаризираната зона има символично значение и изразява надеждата, че един ден ще бъде възможно да се пътува с редовен пътнически влак от Сеул през границата до Пхенян.

Гара Дорасан е и единствената гранична гара с работещи релси между двете Кореи. Тя се намира и на един от двата пътни гранични прехода, които, надяваме се, в бъдеще ще се използват за пътуване между Южна и Северна Корея.

В близост до гарата (на около 2 км) от гарата се намира най-посещаваната обсерватория Дора, от която може да се види целият път до Северна Корея през демилитаризираната зона.

Посещението на двете места е възможно и самостоятелно или без организирана екскурзия със специален влак "DMZ-Train" от Сеул. Повече подробности можете да намерите в главите по-долу.

Imjingak

Паркът Имджингак е голям мемориален обект с много паметници, мемориали и малки музеи, всички свързани с Корейската война. Курортът Имджингак се намира преди зоната за граждански контрол и следователно извън ДМЗ, така че пътуването тук е свободно, без да са необходими документи. Те обаче вече ще са ви необходими например за пътуването с кабинковия лифт през река Имджин.

Входът за всички обекти е безплатен.

Най-популярните забележителности в курорта Имджингак включват:

 • Мостът на свободата - дървен пешеходен мост, който свързва парка Имджингак с железопътния мост над реката (Мост на свободата).
 • Влак на мира и цветна ограда - стар ръждясал локомотив, който през 1950 г. е последният влак, пресякъл корейската граница, е изложен на оригиналния Мост на свободата. След това оградата, която отделя Имджингак от зоната за граждански контрол, е покрита с цветни хартии с молитви за обединението на Корея
 • Национална мемориална зала на Корейската война - мемориална зала с информация за Корейската война
 • Pyeonghwa Land (Земя Пьонгхва) - малък увеселителен парк с атракциони или блъскащи се колички, предназначен специално за деца

Кабинков лифт Имджингак (гондола за ДМЗ)

През 2019 г. е построен нов кабинков лифт през река Имджин, който ще ви преведе през зоната за граждански контрол до границата на демилитаризираната зона. След това от крайната станция можете да се разходите по специална пътека, заобиколена от висока ограда, в продължение на около 350 метра до наблюдателна площадка с изглед към реката и част от ДМЗ. Оттук обаче Северна Корея се вижда чак до хоризонта.

Тъй като кабинковият лифт вече преминава през Линията за граждански контрол, трябва да преминете през паспортен контрол.

Билетът може да се закупи само за отиване и връщане и излиза 11 000 крони (или 14 000 крони в кабина със стъклен под).

Официална информация: english.visitkorea.or.kr

Село Daeseong-dong

Единственото населено в момента село, разположено директно в демилитаризираната зона, се нарича Daeseong-dong (известно също като Freedom Village в Южна Корея) и има между 150 и 200 жители, предимно фермери. То не е достъпно за обществеността. Въпреки това от гледната точка Дора може да се види 98-метров мачтов стълб с южнокорейското знаме.

От севернокорейска страна се вижда и село Киджонг-донг (известно още като Пропагандно село в Южна Корея) със 160-метров мачтов стълб, на който се вее севернокорейското знаме.

Как да посетите демилитаризираната зона?

Местата директно в демилитаризираната зона могат да бъдат посетени само с организирано пътуване чрез някоя от корейските туристически агенции (базирани предимно в Сеул). Можете също така да посетите места на ръба на ДМЗ или изцяло извън нея самостоятелно, или да шофирате до границата на ДМЗ и да се присъедините към организирана екскурзия до гара Дорасан, без да се налага да правите каквото и да било в Сеул.

Организирани екскурзии

Организираната екскурзия до ДМЗ е особено полезна, ако искате да видите най-голямата забележителност - Обединената зона за сигурност. Няма друг начин да се стигне до тази зона и дори има периоди, в които дори организираните турове са прекъснати.

Тези обиколки също така спестяват много време, тъй като общественият транспорт до гара Имджингак или Дорасан се движи само няколко пъти на ден и също така отнема около два пъти повече време, отколкото организираната обиколка.

Предимство е и възможността да се избира между полудневни и целодневни екскурзии.

Какви са цените на екскурзиите?

Цените варират леко при различните туристически компании. Препоръчваме ви да направите онлайн резервация поне няколко дни предварително.

 • Полудневна екскурзия (приблизително от 7:00 до 14:00 ч. или от 11:00 до 18:00 ч.) - около 80 000 krw до 90 000 krw
 • Целодневна екскурзия (приблизително от 7:30 до 17:00 ч.) - около 110 000 krw

Като цяло препоръчваме да използвате повече полудневни екскурзии, по време на които така или иначе ще обиколите повечето забележителности и ще има по-малко престой или досадни спирания в магазини за сувенири.

Примери за агенции

Собствен транспорт

Ако отидете до ДМЗ сами, определено ще спестите пари, но от друга страна това винаги ще ви отнеме цял ден. По принцип имате само две възможности за транспорт до ДМЗ или поне до границата на ДМЗ.

Влак за мир в ДМЗ

Най-популярният вариант е да използвате специалния Влак на мира за ДМЗ, който пътува веднъж дневно от Сеул (от гара Йонсан и гара Сеул) до гара Дорасан.

Тук ще се убедите, че този начин на пътуване не е толкова по силите ви. На гара Дорасан трябва да се прехвърлите на автобусите, които ще ви отведат до наблюдателната точка Дора и до 3-тия тунел. Недостатъкът е, че в момента в тези автобуси се предлагат само услуги на корейски език.

Влакът тръгва от Сеул около 10:00 ч. и се връща преди 18:00 ч.

 • Цена - 36 000 krw (двупосочен билет за влак + пътуване с туристически автобус)
 • Закупете билета си в офиса на Let's Korail на двете гари в Сеул (в идеалния случай поне един ден преди заминаването)
 • Влакът за мир в ДМЗ не се движи в понеделник, вторник и на официални празници
 • Официална информация: english.visitkorea.or.kr

При пристигането си в Сеул винаги проверявайте на всеки билетен офис на Korail, за да се уверите, че Влакът на мира за ДМЗ е в движение. Има периоди на повишено напрежение между Кореите, когато влакът не се движи.

По пътя ще трябва да слезете на гара Имджингак, където ще се извършва паспортен контрол!

Транспорт до района на Имджингак

Мемориалният обект Имджингак, с кабинковия лифт през реката и няколко мемориала, е лесно достъпен без проверка.

С влак - вземете крайградската железопътна линия Гьонги-Джунган (тюркоазена) до гара Мунсан (на около 60 минути от центъра на Сеул). Тук трябва да се прекачите на друг влак, който ще ви отведе до гара Имджингак за 15 минути.

 • Munsan -> Imjingak: делнични дни 10:30 и 16:55 ч., уикенди 9:35, 10:35, 15:45 и 17:20 ч.
 • Imjingak -> Munsan: делнични дни 10:50 и 17:15, почивни дни 10:00, 12:20, 16:10 и 17:45
 • Разписания и търсене на връзки: www.seoulmetro.co.kr
 • Цена около 4 000 krw в едната посока

С автобус - през почивните дни има директен автобус 7300 от центъра на Сеул (станция Hongik University, където спират линиите Airport Railroad, Gyeongui-Jungang и Green Line 3) на всеки кръгъл час. Пътуването отнема около 2 часа и струва около 2 000 крони.

Кога демилитаризираната зона е отворена за посетители?

Всички забележителности в демилитаризираната зона и зоната за граждански контрол са затворени в понеделник и на корейски празници. Влакът на мира за ДМЗ не се движи във вторник. Съвместната зона за сигурност е затворена в неделя и четвъртък.

От друга страна, всички места отвъд границата на контролираните зони (изгледни пунктове Имджингак или Одосан или Гангхва) са отворени през цялата седмица.

Безопасно ли е да се посещава ДМЗ?

Дори и да подпишете документ на контролно-пропускателния пункт и между Линията за граждански контрол и демилитаризираната зона, че навлизате в опасна зона, където безопасността ви не е гарантирана, на практика няма реална опасност.

Всъщност във времена на повишено политическо или военно напрежение всички екскурзии и възможности да пътувате самостоятелно са забранени.

Дрескод при пътуване до ДМЗ

Частите от корейската демилитаризирана зона (и особено зоната Панмунджон/Съвместна зона за сигурност) изискват строг дрескод. А туристическите компании, които организират организирани пътувания, всъщност го изискват от туристите.

Всъщност има случаи, в които севернокорейската пропаганда използва ексцентричното облекло на туристите, за да покаже на народа си колко извратена и прогнила е "западната цивилизация".

И така, какво да не носите, когато пътувате до демилитаризираната зона?

 • Скъсани/разкъсани панталони
 • Спортно или атлетично облекло (клинове, къси панталони, потници)
 • Тениски без ръкави
 • Тесни дрехи (т.е. ризи с високо деколте или минипола)
 • Къси панталони/пола над коляното
 • Сандали или джапанки
 • Дрехи с военен десен

Тези правила важат само за директни посещения на демилитаризираната зона или на някои обекти в съседната гражданска зона (напр. обсерваторията в Дора). Други места по границите на зоната не попадат в обхвата на правилата за обличане (гледните точки Имджингак, Гангхва, Одусан или Гьосеонг).

Паспортен контрол

Трябва да носите паспорта си винаги, когато пресичате линията за граждански контрол. Това се отнася за посещението на следните обекти:

 • Съвместна зона за сигурност (Панмунджон)
 • Обсерватория Дора
 • гара Дорасан
 • Всички тунели на агресията
 • Гондола Imjingak

Фотография

Фотографирането е разрешено във всички туристически обекти. Изключение правят някои помещения в съвместната зона за сигурност.

След това не е разрешено да използвате обективи с фокусно разстояние, по-голямо от 90 мм, в обсерваторията Дора.

Какво да видите наоколо

Открийте всички места, които трябва да видите в Южна Корея.

Тази статия може да съдържа партньорски връзки, от които нашият редакционен екип може да получи комисиони, ако кликнете върху връзката. Вижте нашата страница за рекламна политика.