Коли под наем в Южна Корея

Южна Корея

Открийте корейската провинция и суровото крайбрежие, изпълнено с живописни гледки. Макар че можете да стигнете до малки села с автобус, селските превози често се извършват само няколко пъти на ден.

Ако пътувате с повече от един човек, наемането на автомобил също може да се изплати финансово, тъй като общественият транспорт е сравнително скъп.

Шофирането в Южна Корея има своите особености, но пътната мрежа е много добра и добре устроена. В тази статия можете да прочетете за хитростите по южнокорейските пътища.

Резервиране на автомобил в Южна Корея

Колко предварително да резервирате автомобил в Южна Корея? И кои компании за отдаване на автомобили под наем работят тук?

Южна Корея е малко особена страна, в която има сравнително малко компании за коли под наем. От чуждестранните компании ще попаднете на Avis или Hertz, които оперират тук чрез най-голямата корейска компания за коли под наем Lotte Rent a Car. Втората по големина местна компания за отдаване под наем е SK Rent a Car. Всички споменати компании са с добра репутация и няма нужда да се притеснявате за нелоялни сделки.

За да направите резервация, препоръчваме да използвате сравнителна програма, която сравнява цените на всички компании за коли под наем според зададени от вас критерии.

Цените на колите под наем в Южна Корея не са толкова податливи на сезоните, както в други страни, и обикновено за най-ниска цена е достатъчно да резервирате поне 2-3 седмици преди пътуването си.

Сравнете цените - резервирайте кола

Цени за коли под наем в Корея

Дори и при слаба конкуренция, цените на колите под наем в Южна Корея са доста високи. Средно ще платите приблизително една и съща цена за едноседмичен наем 715 000 крони, независимо от сезона. Цените са много високи за наемане на по-големи джипове или по-луксозни лимузини.

Обикновено обаче няма да имате нужда от тях, когато пътувате в Корея. Няма да се сблъскате с лоши разбити пътища или изключително дълги хълмове, с които обикновените автомобили не могат да се справят.

Цените са по-ниски на остров Чеджу, където можете да наемете автомобил от 515 000 крони за една седмица в извънпиковия сезон. Пътуващите обикновено наемат автомобили на международните летища, където магистралите винаги са най-лесният транспорт.

Международна шофьорска книжка и други документи

За да наемете автомобил в Южна Корея, се нуждаете само от международно разрешително за шофиране (съкратено "IDP"), което е валидно само в комбинация с национална шофьорска книжка. Затова не забравяйте да опаковате и двете свидетелства, когато пътувате.

Корейските компании за коли под наем обикновено все още стриктно изискват кредитна карта за резервация и не можете да минете с обикновена дебитна карта.

Можете да изберете застраховка според собствените си предпочитания, когато резервирате автомобила си. Подробна обща информация не само за застраховката е предоставена в статията Как да наемем кола в чужбина.

Корейските компании за отдаване на автомобили под наем изискват минимална възраст от 21 години и шофьорска книжка, която е поне 12 месеца стара.

Правила за движение по пътищата в Южна Корея

Правилата за движение по пътищата в Корея са сходни с тези в други цивилизовани държави. Местните шофьори не са сред най-внимателните и често нарушават правилата, особено когато става въпрос за превишаване на скоростта и често преминаване на червен светофар.

Основни правила и принципи за движение по пътищата:

 • Шофиране отдясно (както в САЩ или континентална Европа)
 • Максимална скорост в селото - 60 км/ч
 • Максимална скорост извън селото - 80 км/ч
 • Максимална скорост по магистралите - винаги се определя от знаците, между 80 и 120 км/ч

Не се плаща за превишена скорост, защото в Корея има камери за контрол на движението буквално на всеки ъгъл. В случай на глоба, компанията за отдаване под наем автоматично ще удържи сумата от кредитната карта, която сте въвели.

Други правила:

 • Допустимо съдържание на алкохол в кръвта - 0,05%
 • Превозните средства, движещи се по кръгови кръстовища, имат право на предимство.
 • Трябва да се използват предпазни колани
 • Забранено е използването на мобилен телефон по време на шофиране, освен със свободни ръце
 • Левите завои на кръстовища със светофари са възможни само ако има отделен светофар със стрелка наляво
 • Завиването надясно на червен светофар е разрешено, но трябва да спрете напълно автомобила, преди да навлезете в кръстовището

Най-високите санкции са за шофиране в нетрезво състояние, превишаване на скоростта, преминаване на червен сигнал на светофара, използване на мобилен телефон по време на шофиране или шофиране в автобусна лента.

Пешеходците официално имат право на предимство на пешеходните пътеки, но само минимална част от шофьорите спазват това правило. Факт е обаче, че на повечето пешеходни пътеки има светофари.

Пътни знаци

Корейските пътни знаци са почти идентични с европейските. Указателните знаци винаги са придружени от надписи на английски език, докато допълнителният текст на другите знаци е изцяло на корейски.

Светофарите обикновено са разположени след кръстовището, а не пред него.

За какво да внимавате?

В Южна Корея по пътищата ще срещнете много непослушни неща, които могат да ви създадат неудобства.

Мотоциклети. Те са вездесъщи в големите градове и селата и принципно пренебрегват всякакви разпоредби. Особено в задръствания дръжте очите си отворени: мотоциклет може да се появи отляво, отдясно, накратко, навсякъде.

Смяна на лентите. Въпреки че е задължително да използвате пътепоказателя си, когато преминавате от една лента в друга, не всички спазват това правило. Нещо повече, шофьорите често сменят лентите буквално в последния момент.

Пътни такси

Всички магистрали и многолентови скоростни пътища са платени. В Корея няма винетки за магистралите, а пътните такси се плащат на портали за плащане на пътни такси, които са разположени на равни интервали или директно на магистралите, или на изходите, или на надлезите.

Цените на пътните такси варират. На някои пътнически портали се заплаща такса за изминато разстояние, а на други има фиксирана цена за преминаване. Ако плащате за изминато разстояние, при влизане в магистралата вземате билет от автомат, който при излизане от магистралата поставяте обратно в автомата и заплащате сумата.

Всички пунктове за плащане на пътни такси имат специални бързи сини ленти за плащане на Hi-Pass без спиране. Автомобилите под наем обаче обикновено не разполагат с тази система, така че трябва да влезете в лента с физическо събиране на пътни такси. Намалете скоростта, преди да наближите портата за плащане на пътни такси, и избягвайте боядисаната в синьо лента с надпис "Hi-Pass".

Пътните ленти за плащане в брой или с карта са обозначени с"현금 ".

Плащането винаги може да се извърши в брой и с чуждестранни кредитни карти. Плащането с карта е възможно автоматично, без да е необходимо да се комуникира със служителя, докато парите в брой обикновено се дават директно на живия служител. В допълнение към обикновените кредитни карти можете да платите и с транспортната карта T-Money, която трябва да сте закупили на летището за пътуване с обществения транспорт.

Обичайната цена на билета е между 1 800 и 5 000 крони.

Цени на бензина и бензиностанции

Като цяло бензинът и дизелът в Южна Корея са по-евтини, отколкото в Европа, но по-скъпи, отколкото в САЩ. Цената на литър варира 1 600 krw.

Бензиностанциите са повсеместно разпространени, както в градовете, така и в селските райони. По-голямата част от помпите са на самообслужване и системата работи подобно на тази в САЩ. Ще опишем стъпка по стъпка как да заредите бензин без чужда помощ. За съжаление по-голямата част от автоматите за плащане са само на корейски език, но дори и така не е толкова трудно да заредите гориво.

 1. Задръжте до помпата, както бихте направили навсякъде по света.
 2. Излезте от колата, отидете до стойката и на сензорния екран кликнете върху старт = полето с надпис 시작하기
 3. Ще се появи искане да използвате антистатична подложка на стойката, за да намалите риска от натрупване на статично електричество. Обикновено някъде близо до екрана има зелена област с изображение на длан, която докосвате и след това щраквате върху продължаване = поле, отбелязано 계속하기 на екрана. Ако проследите други драйвери, 99% от тях ще кликнат върху бутона, без да докосват антистатичната повърхност.
 4. Изберете вида на горивото, което искате да изтеглите, и:
  • ЗЕЛЕН = ДИЗЕЛ (경유 ) (отбелязан в синьо и на табелите с цените).
  • ЖЪЛТО (ОРАНЖЕВО) = БЕНЗИН (휘발유 ) (също отбелязано в червено на ценовите табели)
 5. Изберете вид плащане. При различните помпи редът на полетата е различен, но текстът винаги е един и същ:
  • 현금 = в брой
  • 신용카드 = кредитна карта
  • други варианти се отнасят до карти за лоялност или мобилни талони и не е необходимо да се обсъждат за чуждестранни посетители
 6. Изберете количеството бензин:
  • ще видите няколко числа в редовете, които винаги означават сумата в десетки хиляди вона (1 = 10 000 крини, 2 = 20 000 крини и т.н.), ако изберете тази опция, помпата ще спре сама след изчерпване на избраното количество
  • другите полета са за въвеждане на конкретна сума, различна от кратни на десет хиляди
  • ако изберете по-голямо количество от това, което реално може да се побере в резервоара ви, разликата ще бъде незабавно възстановена или няма да бъде отчетена (ако плащате с кредитна карта)
 7. Поставете картата си в четеца.
 8. Сега можете да поставите пистолета в резервоара и да започнете да зареждате. Още веднъж ви напомняме, че:
  • ЗЕЛЕНО = ДИЗЕЛ (경유)
  • ЖЪЛТО (ОРАНЖЕВО) = БЕНЗИН (휘발유)
 9. След зареждане с гориво просто поставете пистолета обратно в стойката и не забравяйте картата в четеца.

Качество на пътя и трафик

Корейските пътища са изключително добре поддържани, дори и в отдалечените селски райони. Дори бихме казали, че качеството на пътищата в Южна Корея е сред най-високите в света.

Трафикът в големите градове е много интензивен, но пътищата често са многолентови и дори да попаднете в задръстване, рядко се случва да заседнете на едно място за дълги минути. Може да се движите бавно, но ще се движите.

Тази статия може да съдържа партньорски връзки, от които нашият редакционен екип може да получи комисиони, ако кликнете върху връзката. Вижте нашата страница за рекламна политика.