Туристическа виза за Южна Корея

Южна Корея

Южна Корея прилага безвизов режим за всички страни от Европейския съюз, както и за САЩ, Канада, Австралия, Индия и много други страни по света.

От 1 септември 2021 г. обаче трябва да попълните електронното разрешение за пътуване K-ETA и да заплатите административна такса преди да пътувате.

Свободно влизане без K-ETA

За да насърчи туризма, Южна Корея отмени изискването за попълване на електронното разрешение за пътуване K-ETA за пътувания между 1.4.2023 г. и 31.12.2024 г.

При пристигане просто попълнете картата за пристигане и представете паспорта си.

Безвизово пътуване с K-ETA

Можете да пътувате в страната за максимум 90 дни, без да е необходимо да получавате традиционна виза в посолствата на Република Корея.

Попълнете заявлението на официалния уебсайт k-eta.go.kr, като в никакъв случай не попълвайте K-ETA на уебсайт с различен адрес. Това са измамнически сайтове, които ще измъкнат от вас много повече пари, отколкото всъщност струва K-ETA.

Електронната оторизация може да бъде попълнена и чрез мобилното приложение k-eta (Google Play / App Store).

Колко време преди пътуването трябва да попълня к-ЕТА?

Трябва да попълните формуляра най-малко 24 часа преди заминаването. Това е максималното време, с което разполагате, за да получите решение дали да бъде одобрена вашата K-ETA. Освен ако в миналото не сте влизали незаконно в Южна Корея или не сте извършили престъпление в страната, не е необходимо да се притеснявате, че K-ETA няма да бъде одобрена.

В повечето случаи информацията за одобрението ще пристигне в рамките на 30 минути на посочения от вас имейл.

Препоръчваме ви да разпечатате имейла. K-ETA винаги се проверява, когато се качвате на самолета, и може да има ситуации, в които wi-fi не работи на летището, от което летите (често се случва в Китай или дори в Саудитска Арабия). Няма да бъдете допуснати до самолета, ако не покажете одобрено разрешение K-ETA.

За какъв период от време е валидно разрешението K-ETA?

Корейското разрешение K-ETA е валидно за 2 години, като през това време можете да предприемете колкото искате пътувания до Южна Корея.

Колко струва разрешението K-ETA и как да го заплатя?

Разрешението за пътуване K-ETA струва 10 000 krw и се заплаща изключително онлайн с кредитна карта след завършване на регистрацията на k-eta.go.kr.

Кой трябва да попълни K-ETA?

Електронното разрешение за пътуване K-ETA трябва да бъде попълнено от всички пътуващи до Южна Корея, включително от непълнолетни деца. Всички пътуващи трябва да попълнят и заплатят собствената си K-ETA.

Изключение правят пътуващите, които летят до Корея за повече от 90 дни и имат собствена виза от посолството. Те не трябва да попълват оторизация K-ETA.

Валидност на паспорта

Каква трябва да бъде валидността на паспорта ми, за да пътувам до Република Корея?

Паспортът трябва винаги да е валиден за всички пътуващи в продължение на поне 6 месеца след напускане на Корея (т.е. след приключване на пътуването).

Обратно, няма ограничение за това колко време трябва да е стар паспортът, преди да пътувате до страната. Можете да пътувате до Южна Корея с чисто нов паспорт.

Визи за престой над 90 дни

Ако пътувате до Корея за по-дълъг период от време, винаги трябва да получите стандартна виза от посолството на Република Корея.

За пълна информация относно получаването на стандартна виза, моля, посетете официалния уебсайт: www.immigration.go.kr

Как протича интервюто за имиграция?

При пристигане в Южна Корея (или пристигане с кораб) ще преминете стандартна паспортна проверка. Още в самолета ще ви бъде дадена хартиена карта за попълване, която представлява митническа декларация.

На стелажите преди паспортния контрол все още има формуляри за влизане, но те не се попълват от притежателите на K-ETA. Това означава, че можете да отидете направо от самолета до паспортния контрол без забавяне.

Самото имиграционно интервю включва снемане на пръстови отпечатъци и снимка на лицето. Обикновено на граничния контрол ще останете най-много 1-2 минути. Ще получите документ за освобождаване от виза под формата на стикер в паспорта.

След паспортния контрол ще съберете багажа си и ще преминете през още една митническа проверка, която се състои само в рентгенова проверка на багажа ви. В същото време ще предадете формуляра, който сте получили в самолета. Ако не сте го получили в самолета, тези формуляри са на разположение отново на щанда пред митницата.

Когато напускате Корея, изобщо не е необходимо да минавате покрай граничната охрана. Просто се насочете към автоматичните врати, които разпознават лицето ви и ви пускат за секунди. Тези автоматични врати са достъпни не само за корейските граждани, но и за всички чужденци.

Други документи

Не се изискват други документи освен валиден паспорт и попълнен формуляр K-ETA (който се проверява при регистрация).

Препоръчително е да имате разпечатан документ за пътуване в обратна посока или да го имате под ръка на телефона си, но той се проверява само в изключителни случаи.

Митнически разпоредби

Лицата над 20-годишна възраст могат да внасят безмитно в страната:

  • 200 цигари,
  • 50 пури,
  • 250 г тютюн за лула,
  • 1 литър алкохолни напитки,
  • 2 унции парфюм,
  • подаръци на стойност до 400 щ.д.

Пари в брой на стойност над 10 000 usd трябва да бъдат декларирани писмено при пристигане на летището. За тази цел ще се използват формуляри, раздадени в самолета.

Прилага се строга политика за забрана на вноса:

  • наркотици,
  • плодове,
  • месни продукти,
  • ...публикации и видеокасети с произход от Северна Корея.

Ако желаете да изнасяте културни реликви и национални антики, се изисква проверка и одобрение от Сеулското столично правителство, Службата за оценка на изкуство и антики в Сеул.

Тази статия може да съдържа партньорски връзки, от които нашият редакционен екип може да получи комисиони, ако кликнете върху връзката. Вижте нашата страница за рекламна политика.