Времето в Южна Корея и най-доброто време за посещение

Южна Корея

Климатът в Южна Корея е много специфичен и трудно може да се сравни с този в други части на света. Официално Корея се намира в умерения климатичен пояс с четири сезона.

Лятото обаче често прилича повече на тропиците, а зимата може да бъде много по-студена, отколкото например в европейските страни с умерен климат, въпреки че Корея се намира по-на юг.

Въпреки че Корея е полуостров, климатът е по-скоро континентален, тъй като по-голямата част от влиянието идва от запад, от огромната азиатска суша. Влажният мусонен сезон, в който преобладава океанското влияние, настъпва през лятото и началото на есента.

Намерете полети до Сеул в разгара на сезона

Разликите в температурата и времето между лятото и зимата са големи. Средната температура в Сеул през януари варира от -12°C до +1°C, а през юли - от 24°C до 30°C. Зимата и пролетта също така са значително по-сухи от лятото.

Климатът в различните корейски региони не се различава много. Като цяло източното крайбрежие и северните райони около Сеул са по-дъждовни. Южното крайбрежие е по-топло, но разликата спрямо северното е най-много 5-6 градуса. Няколко допълнителни градуса преобладават на популярния ваканционен остров Чеджу, който е и най-южната точка на Република Корея.

Кога вали най-много в Корея?

Влажният и много зноен дъждовен сезон съвпада с лято, което прилича повече на тропиците, отколкото на умерения климатичен пояс. Най-дъждовните месеци са юли и август, когато се появяват силни гръмотевични бури. Средно на всеки втори ден, но не е необичайно да има повече от една буря на ден.

Има ли тайфуни в Корея?

Корея се намира на ръба на пояса на тайфуните в Източна Азия. Рискът не е толкова силен, колкото в Япония, Филипините или Източен Китай, но все пак съществува.

Средно по 1-2 пъти годишно в Южна Корея има тайфун. Той носи проливни дъждове, които могат да продължат 3 дни подред, и силни ветрове. Обикновено се появява по южното крайбрежие или на остров Чеджу през август или първата половина на септември.

Кога цъфтят вишневите цветове?

Популярният сезон на вишневите цветове, с които Корея е буквално осеяна, датира от края на март/началото на април.

Таблица на температурите през годината

Soul - Северната половина на страната + западното крайбрежие

Месец
Времето
Air
Вода
януари
сняг
-2 °C
4 °C
февруари
сняг
3 °C
3 °C
март
слънчев
11 °C
5 °C
април
слънчев
18 °C
8 °C
май
слънчев
24 °C
14 °C
юни
слънчев
28 °C
19 °C
юли
дъжд
29 °C
23 °C
август
дъжд
29 °C
25 °C
септември
дъждовен
26 °C
23 °C
октомври
слънчев
20 °C
19 °C
ноември
слънчев
10 °C
14 °C
декември
сняг
2 °C
8 °C

Пусан - Южна половина на Корея

Месец
Времето
Air
Вода
януари
слънчев
3 °C
14 °C
февруари
слънце
8 °C
13 °C
март
слънчев
13 °C
13 °C
април
слънчев
18 °C
14 °C
май
дъждовен
22 °C
16 °C
юни
дъждовен
25 °C
20 °C
юли
дъждовен
27 °C
24 °C
август
дъждовен
30 °C
27 °C
септември
дъждовен
26 °C
24 °C
октомври
слънце
22 °C
22 °C
ноември
слънце
16 °C
19 °C
декември
слънце
6 °C
16 °C

Чеджу - Температури на остров Чеджу

Месец
Времето
Air
Вода
януари
слънчев
8 °C
15 °C
февруари
слънчев
10 °C
13 °C
март
слънчев
13 °C
13 °C
април
слънчев
18 °C
14 °C
май
слънчев
22 °C
16 °C
юни
дъждовен
25 °C
20 °C
юли
дъждовен
29 °C
25 °C
август
дъждовен
30 °C
27 °C
септември
дъждовен
26 °C
25 °C
октомври
слънчев
22 °C
22 °C
ноември
слънчев
16 °C
19 °C
декември
слънчев
11 °C
17 °C

Кога да отидете в Южна Корея

Можете да отидете в Южна Корея почти по всяко време. Всички сезони имат какво да предложат. Все пак има по-удобни и по-малко добри месеци за пътуване.

Март и април се считат за едни от основните сезони за пътуване. Именно в края на тези месеци разцъфват вишните - едно от най-популярните дървета за корейците. Черешовите дървета са засадени практически навсякъде и създават красив розов градски и селски пейзаж в началото на пролетта.

Най-евтини хотели в Южна Корея

Октомври и ноември са другият основен сезон, когато времето е много стабилно. Дъждовният сезон е отминал, но мразовитата зима все още е далеч. Основното предимство на есенните месеци обаче са красиво оцветените дървета. Корея е много гориста страна и дори в градовете има големи паркове, така че буквално навсякъде ще срещнете пъстрите нюанси на есенните листа.

Лятото е основният плажен сезон, когато тълпи от корейци и чуждестранни туристи се насочват най-вече към югоизточното крайбрежие около Пусан, източната ивица от курорти от Гангнюнг до Сокчо и, разбира се, остров Чеджу.

Зимата е добър сезон за ски и градски туризъм. Времето е мразовито, но изненадващо слънчево.

Време и температури през годината

Ето как конкретно изглежда времето в Южна Корея през различните месеци на годината.

Времето през януари

Януари е най-студеният месец от годината. По това време може да бъде мразовито в цяла Корея, с изключение на остров Чеджу. Средните температури в северната част на страната около Сеул варират между -6 и 0 °C, но могат да паднат и до -12 °C.

На юг около Пусан и Мокпо е малко по-топло, със средни температури около 2 °C, но дори и тук замръзване под -4 °C не е толкова необичайно. На остров Чеджу температурите се покачват средно до 7 °C.

Валежите са по-скоро снежни в цялата страна, като само в южния крайбрежен пояс и Чеджу вали дъжд, въпреки че и там може да вали сняг. Януари е изненадващо доста слънчев месец със стабилно време. Снегът пада предимно под формата на дъждове. Изключение прави остров Чеджу, където през януари е почти постоянно облачно и мъгливо.

Времето през февруари

През февруари в Корея все още е студено. Температурите в северната част на страната са между -3 °C и 2 °C, докато на юг е с около 3 градуса по-топло, а на остров Чеджу - с 6 до 7 градуса. Твърдите студове под -10 °C не са изключение, особено около Сеул, във вътрешността на страната и в планините.

През февруари падат средно повече снеговалежи, отколкото през януари, като вместо това в южната част на страната и на остров Чеджу вали дъжд. Въпреки това валежите са редки и се случват приблизително веднъж на всеки 5 дни. С изключение на остров Чеджу, където през повечето дни е облачно, времето в цялата страна е предимно слънчево.

Времето през март

Последният месец на зимата може да бъде особено неприятен в началото с все още силни студове с температури под -6°C, но те са много по-редки, отколкото през истинските зимни месеци.

Нормалните температури се повишават до 7 °C в северната половина на страната и дори до 10-13 °C в южната част и на остров Чеджу.

Времето е предимно частично облачно. Смесени дъждове се появяват в северната част на страната приблизително веднъж на всеки 6 дни. Южното и източното крайбрежие и остров Чеджу вече са без сняг и дъждовете са малко по-чести, отколкото в Сеул и околностите, но със сигурност не толкова много, че да повлияят неблагоприятно на почивката. Дъжд вали най-много веднъж на всеки 4 дни под формата на краткотраен дъжд.

В края на март започват да цъфтят вишневите цветове и цяла Корея се превръща в бяла и розова градина.

Времето през април

Април е един от най-добрите месеци за пътуване до Южна Корея. Черешовите цветове са в разгара си, а другата растителност също започва да се превръща в буйна зеленина и да цъфти.

Средните температури в цялата страна, включително на остров Чеджу, са между 16 и 18 °C, а случайните дъждове са по-скоро приятни, отколкото досадни. Обикновено те отминават толкова бързо, колкото са дошли, и оставят въздуха красиво чист и ароматен.

Времето през май

Май все още е подходящ месец за спокойно посещение и пътуване из градовете и селата. В цялата страна се наблюдават приятни температури от около 23 °C, сумарните количества валежи са по-високи, отколкото през април, но вали плюс минус същото време, дъждът е само малко по-силен, отколкото в началото на пролетта.

Яркото слънчево време преобладава през по-голямата част от деня и благодарение на удължаването на дните май е един от месеците с най-много слънчеви часове в цяла Корея.

Времето през юни

Юни е преломен месец, когато сухият сезон приключва и започва да преобладава океански климат с влажни условия. Въпреки това поне първата половина на юни все още е идеално време за посещение на Корея. Вали само под формата на кратки, макар и често силни, дъждове приблизително на всеки 3-ти ден, а през останалото време времето е ярко и слънчево.

Температурите се покачват до 25 °C, а в Сеул и по западното крайбрежие достигат 27 °C. Влажността на въздуха също се повишава, което прави усещането за горещина още по-голямо. Като цяло най-приятно е времето на източното крайбрежие около Гангнюнг и на югозапад около Мокпо. На остров Чеджу също е приятно.

Времето през юли

През юли с пълна сила настъпва период на влажно и много знойно време. Температурите се покачват до 27-30 °C, като най-топло е на север и във вътрешността на страната, докато на юг е най-влажно. По този начин некомфортните условия ще се изравнят в цялата страна.

Юли е и най-дъждовният месец в годината в повечето части на Корея. Вали всеки втори ден, а понякога и по-често. Постоянните целодневни дъждове не са често срещани, а по-скоро силни гръмотевични бури, редуващи се с частично облачно време. Въпреки това гръмотевичните бури могат да се появят няколко пъти на ден.

Остров Джеджу има най-приятното време в Корея, но и тук трябва да очаквате силни бури, но те са по-редки, отколкото на континента.

Въпреки дъждовете, юли е основният сезон за плуване в морето. В този смисъл е най-добре да се насочите към източното крайбрежие към ивицата от курорти от Гангнюнг до Сокчо, където вероятността от бури е малко по-малка, отколкото в останалата част на страната.

Времето през август

През август влажният сезон продължава с пълна сила. Към това се добавя и рискът от тайфуни, идващи от Япония и Източен Китай.

Август е горещ и влажен месец с температури около 28-30°C и много знойно време. Дъждовете често идват под формата на силни гръмотевични бури, като могат да се наблюдават и краткотрайни проливни дъждове. От друга страна, между дъждовете времето обикновено е слънчево.

Най-много валежи падат в Сеул и околностите му, а най-малко - на остров Чеджу. Разликата обаче не е толкова в честотата на валежите, колкото в тяхната интензивност.

Рискът от тайфуни е най-висок през август и средно се случва по 1 на година. В този случай той обикновено удря южната половина на страната. Проявява се със силни ветрове и изключителни проливни дъждове, които могат да продължат 3 дни подред. Въпреки това Корея е добре подготвена за природни бедствия, като разполага с отлична система за предупреждение и бързо възстановяване.

Времето през септември

През септември сезонът на дъждовете и тайфуните затихва. Температурите падат до 26°C в цялата страна, като в началото на месеца има чести и обилни валежи, но с напредването на месеца валежите намаляват, а интензивността им намалява.

Рискът от тайфуни е повишен през първата половина на септември, но към края е по-рядък.

Следователно втората половина на септември е идеално време за почивка на плажа с много по-малък шанс за дъжд, отколкото през летните месеци, както на континента, така и на остров Чеджу.

Времето през октомври

Октомври е вторият основен сезон за пътуване след пролетта. Въпреки че въздухът е по-влажен, отколкото през пролетта, дъждовете са сходни, т.е. само под формата на леки превалявания, които се появяват средно веднъж на 4-5 дни.

Температурите на въздуха се повишават, като се задържат на приятните 20 градуса. Малко по-топло е в южните райони и на остров Чеджу.

Основното предимство на пътуването през октомври е зашеметяващият пейзаж, оцветен от есенните листа. Времето приканва към дълги пътувания в провинцията.

Времето през ноември

Ноември също е чудесен месец за пътуване из Корея. Започва цветната есен и температурите бавно се понижават. На юг (Пусан, Мокпо) и на остров Чеджу очаквайте около 16°C, докато в Сеул температурата може да падне до 11°C.

Ноември е сравнително сух месец. Вали само на всеки 6-ти ден, като валежите не са твърде интензивни и следователно няма да ви повлияят твърде много.

Времето през декември

Декември - може би изненадващо за мнозина - също е добър месец за пътуване. Тоест, ако нямате нищо против по-студеното време. Всъщност декември е най-сухият месец в годината в цялата страна, с най-малко валежи.

В южната половина на страната има леки дъждове, а в северната половина - повече снеговалежи.

Иначе през по-голямата част от деня времето е ясно или частично облачно, може би с изключение на остров Чеджу, където често се срещат гъсти мъгли и облаци. Разбира се, неприятно типично зимно време може да се случи и в континенталната част на страната, но вероятността за слънчево небе е много по-голяма.

Средните температури в северната част на страната падат от -1°C до 4°C, докато в южната част и на остров Чеджу те варират между 5°C и 11°C.

Тази статия може да съдържа партньорски връзки, от които нашият редакционен екип може да получи комисиони, ако кликнете върху връзката. Вижте нашата страница за рекламна политика.