Валута и цени в Южна Корея

Южна Корея

С каква валута се плаща в Южна Корея? Колко струват стоките в обикновен супермаркет и колко в ресторант? И колко струва една седмица в града? Разберете в тази глава.

Колко струват хотелите? Вижте цените на хотелите сега

Корейски вон

Плащането е в корейски вонове, които включват както хартиени банкноти, така и монети. Вонът е разделен на чони, които почти не се използват в практиката.

Плаща се с монети и банкноти, като монетите са на стойност 10, 50, 100 и 500. След това съществуват хартиени банкноти с номинал 1000, 5000, 10 000 и 50 000.

Корейският вон се изписва в ежедневието със съкращението ₩, а международният код на вона е KRW.

В Корея рядко се приемат чуждестранни валути, а когато се приемат, това са само щатски долари. Можете да ги използвате за заплащане на различни пътувания с местни туристически фирми, например до демилитаризираната зона.

Обмяна на валута и картови плащания

Корея е много модерна страна, но картовите разплащания все още не са толкова широко разпространени, колкото в Европа или Китай.

Къде мога да платя с карта?

Можете да плащате с карта във всички супермаркети и мини-маркети от този тип, хотели, по-добри ресторанти и почти всички забележителности. Обратно, не можете да използвате картата си в обществения транспорт, където във всички корейски градове ви трябват пари в брой.

Дори уличните продавачи на храна и селските или по-евтините ресторанти обикновено не приемат карти.

Когато пътувате с влак на дълги разстояния, има отделни машини за корейски и чуждестранни карти.

Повечето корейски терминали за плащане с чуждестранни карти не позволяват безконтактни плащания; трябва да поставите картата в терминала по "старомодния" начин.

Банкомати

В Корея няма недостиг на банкомати. Те, разбира се, се намират в банките, които ще откриете навсякъде в големите градове, а банкомати обикновено има и на станциите на метрото, в супермаркетите и магазините за хранителни стоки, на гарите и летищата.

Какви са таксите за теглене от банкомат в Южна Корея?

Независимо дали вашата банка начислява такси за теглене на пари от чужди банкомати, повечето корейски банки имат свои собствени такси за теглене на пари от чужди банкови карти. В повечето случаи тази такса е около 3 500 крони, независимо от сумата, която теглите.

Има обаче банки, които позволяват безплатни тегления, напр:

 • NH Bank
 • KB Kookmin Bank
 • Busan Bank

Обменни бюра

Бюра за обмяна на валута ще намерите само на летищата, няма специализирани бюра за обмяна на валута на улицата. Въпреки това, разбира се, можете да обмените пари в банка.

Обменните курсове на летищата в Инчхон или Пусан обикновено са сравнително благоприятни и са най-добрият начин за обмяна на долари или евро.

Цени в Южна Корея или Колко струва

Южна Корея е сравнително скъпа страна, в която цените могат да се сравнят с тези в Европейския съюз, които са малко над средните. Въпреки това тя е по-евтина, отколкото например САЩ или Австралия.

Примери за цени

Колко струва основната храна, туристическите атракции или транспортът в Южна Корея? Разгледайте таблицата с примерни цени.

Настаняване в двойна стая (цени за нощувка):

Храна в ресторант:

 • Топло основно ястие в обикновен ресторант - 10 000 krw
 • Меню в ресторант за бързо хранене - 8 000 krw
 • Меню с три ястия за двама в по-добър ресторант в центъра на града - 50 000 krw
 • Еспресо или капучино - 4 800 krw
 • Вода 0,33 л - 1 000 krw
 • Fanta/Coca Cola/Sprite 0,5 л - 2 000 krw
 • Наливна бира - 4 000 krw

Храна в супермаркета:

 • Вода 1,5 л - 1 400 krw
 • Пакетирана багета - 2 000 krw
 • Coca Cola (и други газирани напитки) - 1 800 krw
 • Мляко 1 л - 2 600 krw
 • Лъжичка за сладолед - 1 000 krw
 • Ябълки - 8 200 krw / kg
 • Банани - 4 400 krw / kg

Доставка:

Алкохол и цигари:

 • Бутилка вино в магазина - 20 000 krw
 • Кутия местна бира - 3 200 krw
 • Коктейли в бара - 8 000 krw до 10 000 krw
 • Пакет цигари - 4 500 krw

Почерпка и договаряне

Даването на бакшиши не е често срещано явление. Повечето по-големи хотели добавят 10 % към сметката ви като такса за обслужване. Таксиметровите шофьори оценяват, ако им оставите дребни пари (jandon gajiseyo на корейски), но това не е задължение.

При посещение на църква или светилище е учтиво да оставите малко парично дарение, въпреки че входът е безплатен.

В южнокорейската култура пазаренето не е обичайно, дори и на пазарите.

От какво да спестите

Когато пътувате в Корея, ще спестите най-много от две неща: настаняване и транспорт.

В по-големите градове функционират много бюджетни хостели с цени, започващи от 18 евро на вечер, а ако предпочитате традиционни хотели, избирайте местни марки, а не международни. Можете да спестите до 30% от цената.

Корея разполага с добра мрежа от обществен и междуградски транспорт и скъпи компании за коли под наем, така че ще спестите най-много само като ползвате влакове и автобуси вместо автомобили.

Ако пътувате за повече от няколко дни, определено си струва да си купите транспортна карта Tmoney, която след това можете да използвате, за да получите малки отстъпки. В Корея винаги ще плащате точно толкова, колкото сте похарчили. В градовете е лесно да спестите пари, като просто ходите пеша.

Дневен бюджет

Нуждите на пътуващите се различават значително, така че тук е даден само общ пример за това колко пари да предвидите за един ден в Корея. Изчисляваме цените, в случай че пътувате с двама души, и даваме получената стойност за 1 човек.

Можете да си осигурите настаняване за 1 нощ в стая с 2 легла в прилично оценен хотел 3* на средна цена от 48 евро. Така че за един ден, когато пътувате в двама, ще похарчите около 24 eur.

Транспортът из големите градове ще ви струва около 6 000 eur, ако по време на едноседмичния си престой вземете 2 пътувания с влак от Сеул до Пусан например, пригответе си около 130 000 eur. След като бюджетирате разходите си на ден, стигаме до около 24 000 krw.

За едно топло хранене на ден ще платите около 10 000 krw, а заедно за закуска, обяд и различни закуски ще платите още 20 000 krw.

Входните такси за различни забележителности, музеи или изгледни точки ще ви струват средно около 15 000 krw на ден.

Като цяло средностатистическият пътник ще плати около 115 000 крини.

Тази статия може да съдържа партньорски връзки, от които нашият редакционен екип може да получи комисиони, ако кликнете върху връзката. Вижте нашата страница за рекламна политика.