Култура и история на Южна Корея

Южна Корея

История накратко

Корейската история датира от 2333 г. пр.н.е., когато е основан град Годжосеон. Според легендата той е основан от митичния Дангун, чийто баща е слязъл от небесата, а майка му се е превърнала в мечка. Днес Корея е република. Най-значимата управляваща династия е династията Чосон (Чосон - корейски - 전주이씨, 全州李氏). Управлява от 1392 г. до 1910 г., когато Корея е окупирана от Япония.

Корейците и до днес отбелязват паметта на тази династия чрез различни фестивали и тържества. Първите президентски избори се провеждат през 1987 г. Един от президентите (Ким-Дае-Джунг) дори получава Нобелова награда за мир през 2000 г. През 2013 г. жена - дъщеря на бивш президент - заема президентското място.

Тя обаче не се задържа дълго на новия си пост, тъй като обвиненията в корупция срещу нея достигнаха своята кулминация през 2016 г. Понастоящем страната е в напрегнати отношения със северната си съседка Северна Корея. Те са разделени от ивица с дължина над 200 км. Ще срещнете предимно модерни сгради, тъй като много от тях са били разрушени по време на Корейската война.

Хора

Хората са открити, весели, любопитни, бързи, понякога дори неконцентрирани или разсеяни. Те са свикнали с чужденците в градовете и знаят основни познания по английски език, но все пак понякога се срамуват да говорят. Чужденецът обикновено е този, който започва разговора. Хората в селото са облечени в традиционни дрехи и не знаят никакви английски думи, но пък общуването с тях е още по-забавно! Те често питат: "На колко години сте?". Това е много често срещан въпрос, не се притеснявайте. Корейците винаги се отнасят с уважение към по-възрастните.

Празници и фестивали

По време на официалните празници са затворени само офисите и банките. Коледа се празнува от корейците на 25 декември. Ако харесвате Деня на влюбените, струва си да отбележим, че на 14 февруари жените подаряват подаръци на мъжете, а на 14 март е обратното. И докато ние "празнуваме" пристигането на свети Мартин на 11/11, корейците отбелязват Деня на пеперудата, когато влюбените двойки си подаряват барове пеперуда. Интересен е и 1 януари, когато подаряват на децата в семейството си пари.

На повечето фестивали, паради и празненства се радват през април. Тогава цъфтят местните вишневи цветове, които допринасят за местната атмосфера.

Фестивалът Jinhae Gunhangje (진해군항제)

Този фестивал е един от най-големите и известни пролетни фестивали в страната, като всяка година го посещават над 2 милиона туристи. Той започва с отбелязване на управлението на династия Чосон, известна още като династия I или R. По време на фестивала можете да станете свидетели на известните паради на корейци в традиционни костюми, както и да опитате местни храни.

Фестивал на звездната светлина (여좌천-벚꽃명소)

Ако обичате да се разхождате из Прага през нощта и да се наслаждавате на гледката на осветени забележителности и никога не пропускате фестивал на светлината в Прага, Фестивалът на звездната светлина е за вас. Той е част от фестивала Jinhae Gunhangje. Около река Йеоджувачеон се насладете на лазерно шоу, осветен мост и заобикалящите го черешови дървета. Той включва и грандиозен спектакъл с фойерверки.

Кралски парад и военен музикален оркестър

Кралският уличен парад се провежда всяка година около ротативката Джунгвон. Той е воден от адмирал И Сун-син и неговата армия и подчертава военните победи по време на династията Чосон. Близо до гимназията Джинхае и по съседните улици слушайте звуците на военния оркестър и се възхищавайте на изпълнението на военния почетен караул.

Култура

Корейците са възпитани в уважение и смирение към по-възрастните и властта като цяло. В езика си те дори разпознават шест степени на вайкане и кимане. В обществото се набляга на колективизма. Те държат на традиционните ценности и се грижат дълбоко за взаимоотношенията, не само семейните. В обществото са широко разпространени будизмът, конфуцианството и християнството (протестантството).

Особености и различия

  • Хъркането на обществени места е нарушение,
  • Не си подаряват подаръци за рождени дни,
  • По време на хранене коленичат на пода и не поставят краката си под масата.

Официално знамето се нарича Tchägukki - 태극기 / 太極. В центъра откриваме червения и синия символ ин и ян, а във всеки от четирите ъгъла има по една триграма. Символът täguk отразява многовековната традиция на хармония между двете противоположности ин и ян, която произлиза от даоизма, но присъства във всички мисловни школи в Корея - конфуцианството, будизма, шаманизма, а може би дори и в християнството. Белият фон на знамето символизира светлината и чистотата и изразява желанието на корейската нация за мир. Четирите триграми около центъра символизират небето, земята, огъня и водата. Всички тези елементи заедно изразяват космическата хармония и единство. Знамето олицетворява идеала за национален просперитет и универсалната истина, които са скъпи на всички корейци.

Традиционните изкуства включват гугак, което се превежда като национална музика, и други изкуства като художествени танци, песни и представления. Освен това корейците са наследили от предците си и голямо разнообразие от национални танци: като салпуричум (духовно-пречистващи), гутчум (ритуални шамански танци), таепйонгму (танци на мира), халиангчум (буквално танци на "мързеливите хора"), бучачум (танци за забавление), гьомму (танци с мечове) и сеунму (танци на монасите). Освен това талчум (танци с маски) и пунгмул нори (свирене с музикални инструменти) са добре известни със сатиричния си характер. Живописта и калиграфията са познати от древни времена и са повлияни от Китай. Заслужава си да се споменат и грънчарството и занаятите.

Традиционното южнокорейско облекло се нарича ханбок. Това е рокля без джобове, която се характеризира с ярки цветове. Тя все още се носи по време на традиционни празненства или фестивали.

Език

Официалният език е корейският. В градовете и туристическите райони, особено сред по-младото поколение, лесно може да се говори английски.

Туризъм

Въпреки че може да предложи толкова много, Южна Корея все още остава малко в сянката на по-известния си източен съсед Япония. Повечето туристи се намират в столицата Сеул, където са съсредоточени всички услуги. Където и да отидете, ще срещнете любопитни корейци с най-добрите си смартфони и фотоапарати, особено през уикендите и почивните дни, когато се отправят на екскурзии.

География

Страната е разположена в южната част на Корейския полуостров. Наблизо има много други малки острови, най-големият от които е остров Чеджу. Той е интересен и с това, че на него се намира най-високата точка в Корея и угасналият вулкан Хала-сан, и е единственото място в страната, което вече е в субтропичната зона. На запад Корея се мие от водите на Жълто море, а на изток - от водите на Японско море. Корейците наричат Жълто море Западно море, а Японско море - Източно море заради следвоенната враждебност към японците. Корея е много планинска страна, но в южната част се намират низини, които заемат само около 30 % от площта.

Тази статия може да съдържа партньорски връзки, от които нашият редакционен екип може да получи комисиони, ако кликнете върху връзката. Вижте нашата страница за рекламна политика.