Какво да правите в Южна Корея

Южна Корея

Трекове

Корейците обичат да ходят на походи, особено през почивните дни. Ако отидете на поход през лятото, има вероятност да сте заобиколени от ентусиазирани фотографи от всички възрасти. Височината на планинските върхове варира от няколкостотин метра до доста над хиляда. Най-високият връх (угасналият вулкан Халасан) може да бъде изкачен. Една от най-популярните дестинации, дори за самите корейци, е природният парк Мудеунгсан, близо до град Кванджу в южната част на острова. До тук се стига лесно от града с автобус (№ 54) или с такси, което струва 5 долара (2017 г.).

Парк Халасан

Паркът Халасан на остров Чеджу е включен в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО заради интересната си флора и фауна. Паркът включва най-високата планина в Южна Корея, която може да бъде изкачена. Можете да го направите удобно за 1 ден. Времето на острова е много променливо, така че се уверете, че сте добре екипирани. В зависимост от нивото на физическата си подготовка можете да изберете колко да ходите в парка. Халасан предлага 7 възможни маршрута: Еосеунгсаенгак (1,3 км) Сеокгулам (1,5 км), Йонсил (5,8 км), Еоримок (6,8 км), Донаеко (7 км) Гванеумса (8,7 км) и Сонгпанак (9,6 км). В парка можете да лагерувате срещу заплащане.

Хълмът Анмионгогаге близо до град Чангвон

Този 9-километров хълм се простира от Taebaek - dong в Jinhae до Anmin - dong в Changwon, в южната част на главния остров. От върха се виждат пристанището на Джинхейма, планината Унгсан, Сирубонг или Чонджабонг. Тук можете да се разходите пеша, да шофирате или да карате велосипед.

Гмуркане

Гмуркането не е сред най-популярните дейности. Ето защо, ако сте начинаещ в гмуркането и искате да опитате тук, вероятно няма да можете да се справите с уроци по английски език. Много центрове се намират на южното и западното крайбрежие. Остров Джеджу (Чедзу) предлага на гмуркачите уникално преживяване за наблюдение със своята уникална смесица от видове в топли и студени води.

Плажове

Корея не е място, на което много от нас отиват за морски релакс, но все пак има някои плажове, които си струва да посетите, ако сте любители на морето. Най-известният плаж е плажът Haeundae (южната част на Корея), който е красив при всяко време. Той е на 5 часа път с кола от Сеул или на 2 часа с експресен влак, за който ще платите значително повече. Плажът Гвангали в южната част на острова е един от по-натоварените, разположен в центъра на града, той е по-подходящ за разходка или игра с деца. В района има много ресторанти и клубове. Плажът Хамдеок е един от най-известните плажове на остров Чедър. През лятото той е претъпкан, морето е чисто и спокойно. Плажът Хьопджае е друг известен плаж на остров Чедиз. Друг вариант е да отидете на някой от малките острови, като например Гванмаедо, където плажовете обикновено са празни.

Нощен живот

Ако сте любители на баровете и музиката, особено на хип-хопа, отидете в някой от многобройните клубове в Сеул (като Club Arena ). От друга страна, ако искате нещо по-"западно", насочете се към бар Woodstock. Плажът Гвангали също се оживява през нощта, като на него има множество ресторанти.

Пазаруване

Най-много възможности за пазаруване от всякакъв вид можете да намерите в Сеул. Има големи търговски центрове, както и малки пазари. Ще откриете и широка гама от безмитни магазини, като например главния безмитен магазин The Shilla или Lotte. Ако искате да зарадвате най-малките си деца, отправете се с тях или без тях към търговския център за детски дрехи Burdeng (на корейски: 부르뎅 아동복). Най-известният квартал, не само сред шопингхолиците, безспорно е Мьонг-донг (명동), който се състои от 2 основни улици, едната започваща от метростанция Мьонг-донг (линия 4), а другата - от универсалния магазин Lotte в Еулджиро. В допълнение към дрехите, обувките, местните продукти или намаленията, има и много ресторанти и заведения за бързо хранене. Много ресторанти в този район са специализирани в донгасеу (свински котлети) и калгукса (супа с юфка). Друг много туристически район за пазаруване е известната улица Инса-донг. Това е малка уличка в центъра на града, която е буквално покрита с магазини за сувенири, стари рисунки и принадлежности за калиграфия, традиционни ресторанти, чайни или художествени галерии. В южната част на острова, по-конкретно в Гурие, можете да посетите традиционни пазари за хранителни продукти. Те се провеждат около 6 пъти месечно. Заслужава да се спомене и пазарът на открито, Haeundae , който не бива да се пропуска от любителите на храната и готвенето.

Типичен сувенир, който можете да донесете на някого, е ветрило или дървени маски или традиционни фенери. Можете също така да си вземете у дома качествен чай или натурална корейска козметика.

Паркове и резервации

Ако изберете някой от южнокорейските паркове, няма да останете разочаровани, можете да избирате измежду широка гама от най-известните от тях: Национален парк Бухансан (точно в Сеул), Сеораксан (местност Сокчо), Национален парк Халасан (остров Чеджу), Мудеунгсан (област Кванджу), Наеджангсан (местност Чонгюп), Кьонджу (област Кьонджу) или Национален парк Джирисан.

В Корея има много паркове. Само в Сеул можете да посетите парка Бухансан, откъдето се открива впечатляваща гледка към целия град. Изкачването е едно от умерено трудните, всеки, който ходи по планини, може да го направи. В допълнение към споменатия парк Букхансан можете да се разходите и до парка Ханганг, където има красив бликащ фонтан. В Йеуидо Ханган можете да закусите или по-скоро да закусите, защото при хубаво време паркът обикновено е претъпкан с туристи и местни жители. Около кулата N в Сеул се намира едноименният парк - Намсан. Когато времето е хубаво, можете да се насладите на гледката към град Сеул.

Корейците са много внимателни по отношение на поддръжката и чистотата. В някои паркове входът е свободен, а в други се изисква такса. В парковете можете да пренощувате - в някой от прилежащите хотели или дори в храмове (например храмът Гаясан в южната провинция Кьонсан). Сред най-големите от тях е националният парк Джирисан в югозападната част на острова. В парка можете да се движите свободно, но пешеходните преходи са забранени от залез слънце до 2 часа преди изгрев слънце.

Парк Халим на остров Чеджу

Голям парк, на който може да се насладите при почти всякакви метеорологични условия. По същество това е вид ботаническа градина. Освен на палмите, които са засадени покрай пътя, субтропичните растения, бонсаите или водопадите, можете да се насладите на пещерите Hyeopjaegul и Ssangyonggul.

Остров Гванмаедо

Остров Гванмаедо, бивш Болмае, е част от националния парк Дадохае. В допълнение към красивите плажове, тук ще откриете скални отвеси или борови гори. На острова има магазини, ресторанти, болници, магазини за велосипеди под наем и др. До тук се стига лесно с ферибот.

Остров Гангвадо

Островът е разположен на западното крайбрежие на Корея, като технически е част от Инчеон. Освен на природата и историята, можете да се полюбувате на кафенето на остров Гангхвадо и да проучите как е възможно тези 2 къщи изобщо да продължават да стоят една срещу друга.

Пещери

Сред другите туристически атракции в страната са пещерите. Само на остров Чеджу, освен пещерите Хьопджаегул и Ссанхьонгул, можете да посетите и Маджанггул, която представлява тунел от лава с дължина около 13 км. Други пещери са Gwangmyeong. Тук можете да се разхождате свободно в пещерната система, някои от тунелите дори са интересно осветени в цвят, обиколката отнема около час и за посещението се заплаща около 6000 вона. Сред по-естествените пещери е Geumganggul, която е издълбана в скалата Seoraksan, на около 600 м над морското равнище. За да се изкачите дотук, се изисква доста труд, но в замяна ще бъдете възнаградени с вълшебна гледка към долината. Тези, които обичат сталактитните пещери, ще оценят естествената варовикова пещера Баенгньонг в провинция Гвангвон. Входната такса за пещерата е 15 000 вона.

Чаени плантации

Любителите на зеления чай ще оценят истински чаени плантации. Хадонг в провинция Кьонсангнам-до и Босеонг в провинция Джеоланам-до са двете най-големи плантации в страната. Докато първата е известна с богатата си история, втората е по-скоро заради впечатляващите си гледки. В Босеонг можете да опитате и всякакви специалитети от зелен чай - от сладолед до зелена юфка.

Зимни спортове

Курортите за зимни спортове не са сред най-известните, въпреки факта, че през 2018 г. тук ще се проведат Зимни олимпийски игри. В покрайнините на област Гангвон може да се карат ски, както и кънки на лед, които корейците обичат. Друга възможност е курортът Муджу в националния парк Деогюсан. Този курорт е най-популярен и известен сред корейците. Ски курортът Алпенсия, в североизточната част на страната, разполага с 6 писти за сноубордисти и скиори. Ски зоната Elysian Gangchon в северната част може да привлече вниманието ви с панорамната си гледка към околните планини. Курортът е отворен 24 часа в денонощието. Можете да изберете дали да си купите ски карта за 4, 6 или 8 часа. (Заплащате 54 000 вона за 4-часов пропуск, 64 000 вона за 6-часов пропуск и 74 000 вона за 8-часов пропуск). Ако това не е достатъчно, можете да карате ски и през нощта. Или от 19:00 до 24:00 ч. (60 000 вона), или от 22:00 до 4:00 ч. (50 000 вона), или дори от 24:00 до 4:00 ч. (40 000 вона).

За деца

Децата няма да скучаят в Южна Корея, както и техните родители. Ако малчуганите ви обичат увеселителни паркове, ще харесат известния увеселителен парк Lotteworld, който е нещо като смесица между Дисниленд и Родина, а вие можете да се забавлявате с децата до 22:00 ч. До тук се стига лесно и с обществен транспорт. Понякога има отстъпки за вход: (http://funtastickorea.com/p/lotte-world-ticket-discount). Но това не е всичко. Корея предлага например и музей на плюшените мечета (повече на: http://en.teseum.net/). Ако у дома имате малък учен, отидете с него в музея на совите. Вижте повече на: http://www.owlmuseum.co.kr/main1.html или интерактивния детски музей, който е част от националния. Тук децата могат да докоснат и да пипнат всичко. Едно истинско училище за игра в действие. Повече информация: (http://english.visitkorea.or.kr/enu/ATR/SI_EN_3_1_1_1.jsp?cid=1215579)

Ще зарадвате себе си и децата, ако отидете в аквариум, по-конкретно в аквариума Хваджинпо (화진포 해양박물관) в северната част на острова. Освен различни видове ракообразни и риби, тук ще се насладите на 3D филм или ще се разходите под 300 тона вода в подводен тунел. Възрастните плащат 5 000 вона за тази атракция.

В допълнение към вече споменатите атракции можете да заведете децата в някой от парковете или в пещерата
Манджанггул на остров Чеджу.

За романтиците

Ако сте романтици по душа и тяло, непременно посетете Корея през пролетта, когато вишневите цветове са разцъфнали и ще се насладите на разходките и фестивалите. Корея предлага много паркове. Можете да се разходите на остров Чедзу или покрай потока Йеохвачеон в южната част на острова. Можете да вдъхнете аромата на вишневите цветове и да си направите селфи на моста. Можете да съчетаете разходката покрай потока с посещение на парка Джангбоксан. Освен черешовите цветове, там има типични мостове, различни художествени скулптури, пейки за почивка или различни видове спортни машини.

Култура

Южна Корея има различна история, но и различна култура. Навсякъде в Южна Корея ще намерите музеи от А до Я. В зависимост от предпочитанията си можете да посетите Музея на кристалите, Музея на Samsung, Музея на чая, Музея на любовта, Музея на бонсаите или изложбата на творби на Алфонс Муха. В кралските дворци често се провеждат различни представления. Заслужава да се спомене и Центърът за изкуства в Сеул, където обикновено се провеждат концерти или балет.

Интересни музеи

63 Art (63 아트)

Тези, които обичат да виждат света отвисоко, трябва да посетят 63 Art. Ще се озовете на 246 метра над морското равнище и светът ще бъде буквално в краката ви. Това е място, което предлага необикновено културно преживяване, музей на изкуствата и гледка към красивия пейзаж на река Ханган. За това преживяване ще платите 13 000 вона. Ако сте студент или пенсионер, получавате отстъпка.

Музей на мебелите

Дори и да сте от хората, които не посещават музеи и получават гузна тръпка при мисълта да посетят такъв, помислете за това. Тук ще откриете повече от 2000 експоната на традиционни корейски мебели или традиционни къщи. Обиколката с екскурзовод отнема около час и за нея се заплаща 20 000 вона. Повече на: http://www.kofum.com/.

Искате да изпитате какво е да целунете Спайдърмен, да сте между зъбите на Мерилин, да храните Мона Лиза през сламка или просто да сте част от произведение на изкуството или звезда от филмовия екран? Тогава се отправете към един от многото музеи на илюзията. Независимо дали ще посетите Музея на триковете, Музея на живите в Инсадонг или Музея на 3D черното изкуство, ще се забавлявате не само в дъждовните дни.

Дворци

Познаваме корейските дворци от много азиатски филми, наистина има множество от тях в цялата страна.

Дворецът Кьонбокгунг (경복궁)

Построен през XIV в., дворецът често е известен като Северния дворец и се смята за най-известния, най-красивия и най-големия дворец. Можете да се разхождате из градините с часове и да се любувате на азиатската култура, която познаваме от филмите. Можете дори да се облечете в традиционни корейски костюми и да я изпитате сами. Не идвайте тук във вторник, когато е затворен. Входът струва около 3000 вона. За повече информация посетете: http://www.royalpalace.go.kr/html/eng/main/main.jsp.

Национален дворец (국립고궁박물관)

Ако не ви е чуждо посещението на музеи и сте любители на историята, посетете Националния дворец. Тук ще откриете много исторически предмети от времето на династията Чосон и няма да платите нито стотинка.

Дворецът Чандъокунг и Хувон (창덕궁과 후원)

Дворецът Чангдеокунг е бил най-важното място за много крале от династията Чонгсун. Това е място, известно не само като място за последен покой на кралете, но и с огромните дървета, които са на възраст над 300 години. Сега той е обект на наследството на ЮНЕСКО и е един от най-традиционните исторически обекти. Посещението му струва 3000 вона, а повече информация можете да намерите тук: http://eng.cdg.go.kr/main/main.htm.

Храмове

Освен голям брой дворци, в страната ще откриете и будистки храмове. За някои от тях се заплаща входна такса, а други са напълно безплатни. Точно в Сеул се намира храмът Бонгюнса. Всяка година през септември тук се провежда будистка церемония, наречена Jeongdadaebulsa. Друг храм, който можете да посетите в столицата, е храмът Мьогакса. В някои будистки храмове можете да останете да нощувате и да участвате в програма за пречистване, която включва ранно сутрешно ставане, разходка и медитация. В допълнение към вече споменатите, можете да използвате за тези цели и някои други в цялата страна. Един такъв, който осигурява това, е храмът Хаеинса в планината Гаясан например. Можете да изберете да прекарате тук цял уикенд (програма с 2 дни и 1 нощувка), който струва 50 000 вона, или през седмицата, когато програмата е насочена повече към релаксация. Други храмове, които предлагат нощувки и запознаване с корейската култура и будизъм, са храмът Гемсанса в северната провинция Чола. Тук можете да изпиете чаша чай с монасите или да вземете урок по сеон (корейски дзен).

СелоБукчон Ханок ( 북촌한옥마을)

Село в Сеул, в което има над сто типични къщи, наречени ханок. Името Букчон се превежда като северно село. Можете да се разхождате сред къщите с часове и да опознаете и разберете по-добре корейската култура. В днешно време там има и голям брой ресторанти, чайни и възможности за настаняване, наред с други неща.

Културно селище Гамчеон в Пусан (부산 감천문화마을 )

Ако сте любители на модерното, неконвенционално изкуство и се възхищавате например на къщата на архитекта Хундертвасер във Виена, отидете тук. Къщите са построени на тераси и играят с различни цветове. Докато се разхождате, може да видите кукла Барби, прикрепена към къща, или малки, цветни скулптури на птици с човешки глави.

Историческите села Андонг Хахое и Кьонджу Янгдонг

И двете села са основани между XIV и XV в. на мястото на Кьонгсангбукдо. Те са добре запазени и са добър пример за т.нар. кланови села. Те ясно показват как е протичал животът по време на династията Чосон.

Тази статия може да съдържа партньорски връзки, от които нашият редакционен екип може да получи комисиони, ако кликнете върху връзката. Вижте нашата страница за рекламна политика.