Статуята на свободата

Статуята на свободата и Манхатън

Статуята на свободата е символ на Ню Йорк и на цяла Америка. Неокласическата медна статуя напомня за приятелството и помощта, която Франция оказва на американските заселници през 1776 г. в борбата им за независимост от Великобритания. От 1886 г. символът на свободата се издига на Острова на свободата под Манхатън и днес е една от най-търсените туристически атракции в света.

10-те най-добри хотела в Ню Йорк

Самата статуя изобразява римската богиня на свободата Либертас. В дясната си ръка тя държи факел, вдигнат над главата ѝ, а в лявата си ръка стиска плочка с надпис JULY IV MDCCLXXVI, което е датата с римски цифри за 4 юли 1778 г. - денят, в който САЩ обявяват независимост.

В основата на статуята са изобразени скъсани вериги - символ на освобождението от робство.

Височината на Статуята на свободата и посещение на короната

Самата медна статуя е с размери 46 метра от стъпалата до върха на факела, но стои върху 47-метрова гранитна основа, което прави общата ѝ височина от земята 93 метра.

В короната, която статуята носи на главата си, има наблюдателна площадка, която може да бъде посетена. Достъпът до нея обаче е само по стълби, като асансьор може да ви отведе само до върха на гранитния постамент, а до самата 46-метрова статуя може да се стигне само по 162 тесни и стръмни стълби, които приличат по-скоро на стълба.

Входни такси и фериботи

До Статуята на свободата на остров Либърти може да се стигне само чрез закупуване на билети на уебсайта statuecruises.com. Билетите включват превоз с лодка от кея на Батери парк или от кея на Либърти стейт парк в Ню Джърси.

Има 3 варианта на билети, от които можете да избирате, като цените от двете пристанища са едни и същи:

  • General Admission24,50 USD Включват вход и ферибот до островите Либърти и Елис Айлънд, както и вход в малкия музей на Статуята на свободата,
  • Pedestal Reserve Ticket24,80 USD както и вход за пиедестала на Статуята на свободата. Броят на билетите е ограничен и изисква ранни резервации,
  • Crown Reserve Ticket24,80 USD ви дава допълнителен достъп до короната. Моля, направете своите резервации поне 4-6 месеца предварително.

Лодките тръгват от Батери парк на всеки 15-20 минути от 8:30 до 16:00 ч.

  • Официален уебсайт на Националния паметник на Статуята на свободата: nps.gov/stli
  • Единственият официален продавач на билети и оператор на ферибот: statuecruises.com

Как да видите Статуята на свободата безплатно?

Ако не ви се иска да плащате, можете да видите Статуята на свободата и от няколко десетки метра разстояние с круизно корабче на Стейтън Айлънд. Корабчето тръгва на всеки 30 минути от Staten Island Ferry (на около 5 минути от Battery Park) и е безплатно.

Лодките плават до Статън Айлънд 24 часа в денонощието, така че не се колебайте да се насладите и на нощните гледки.

Други чудесни гледки към статуята можете да видите директно от Батери парк или от Либърти Стейт парк в Ню Джърси, откъдето тръгват фериботите.

Настаняване с изглед към Статуята на свободата

Искате ли да не изпускате от очи символа на Америка? Резервирайте престой в някой от луксозните хотели, които предлагат гледка към южното разклонение на река Хъдсън и съответно към самата статуя.

Историята на Статуята на свободата

Вече знаете най-практичната информация, която ви е необходима за посещението, но как и къде всъщност се е появила статуята?

Подарък на Франция за американците

Първоначалната идея за грандиозен паметник на свободата идва от главата на френски маркиз на име Едуард Рене дьо Лабуле, председател на Френското общество за борба с робството и важен мислител по онова време. В крайна сметка именно французите имат значителен принос за независимостта на Съединените щати, когато се сражават рамо до рамо с тях срещу британците. Лабуле се надява, че страхотният дар на Франция ще изгради и френския народ, за да свали терора на Наполеон III.

За главен скулптор е поръчанФредерик Август Бартолди, който при посещение в Ню Йорк е заинтригуван от много малкия остров на входа на пристанището, покрай който трябва да минават всички кораби.

Липсата на средства и намесата на Пулицър

Първото предложение идва през 1870 г., но проектът постоянно се бори с липсата на пари и отначало с много хладнокръвно отношение на нюйоркчани, които започват да променят мнението си едва след заплахата, че статуята в крайна сметка ще бъде построена в Бостън.

Първоначалната дата за завършване на проекта - 1876 г. (100-годишнината от независимостта на САЩ) - е пропусната и така завършеното рамо на факела е изпратено на Световното изложение във Филаделфия. Минават още 10 години, преди статуята да бъде завършена, и на 4 юли 1886 г. тя е открита в Париж, където се довършва.

След това тя отново е разглобена на 300 части и изпратена с кораб до Ню Йорк, където отново поради липса на средства все още липсва масивната гранитна основа. Усилията да се съберат вноски за построяването ѝ от богати бизнесмени се оказват неуспешни и именно известният журналист Джоузеф Пулицър спомага за набирането на достатъчно средства. Той организира мащабна кампания в своя вестник "The World" с идеята, че статуята е подарък от френския народ за американския. След това съобщение обикновените американци започнали да дават мащабни вноски за изграждането на постамента.

Окончателното откриване на статуята се състои в Ню Йорк на 28 октомври 1886 г.

Какво да видите наоколо

Открийте всички места, които трябва да видите в Ню Йорк.

Тази статия може да съдържа партньорски връзки, от които нашият редакционен екип може да получи комисиони, ако кликнете върху връзката. Вижте нашата страница за рекламна политика.