Ground Zero

Ground Zero

Терминът "Ground zero" се използва предимно в английския език за мястото на експлозия на атомна бомба. След трагичните терористични атаки на 11.09.2001 г. срещу кулите близнаци в Ню Йорк, небостъргачите на Световния търговски център, той става наименование на района в Долен Манхатън, където са станали атаките.

10-те най-добри хотела в Ню Йорк

Първоначално комплексът на Световния търговски център се е състоял от 7 сгради, от които двата почти еднакви небостъргача, наречени Кулите близнаци, дълго време са били най-високите сгради в света с височината си от 420 метра. След атентатите от септември 2001 г., които все още се помнят ярко от мнозина от нас, обаче от Световния търговски център на практика не е останало нищо. И северната, и южната кула се срутиха, като отнесоха със себе си всички околни сгради.

След премахването на близо 2 милиона тона отломки, което отне повече от 8 месеца, празното място спонтанно получи името Ground Zero. В съседство с Ground Zero се намира новият небостъргач на Световния търговски център, наречен One World Trade Center.

Националният мемориал на 11 септември: два безкрайни басейна

Основният обект на Ground Zero е почти мистичен мемориал, състоящ се от два басейна, наречен Reflecting Absence Project (Проект за отразяване на отсъствието ). Двата идентични басейна с площ 4 000 кв . м точно копират основите на кулите близнаци, като по периметъра им са създадени изкуствени водопади, падащи в дълбините в средата на басейна, като дъното на басейна не се вижда от нито една точка по периметъра.

Водата, падаща в безкрайната пустота, символизира загубата на човешки живот и чувството на физическо опустошение след атентатите.

Около периметъра на басейните са гравирани бронзови плочи с имената на 2983 жертви, 2977 от които са загинали при терористичните атаки на 11 септември 2001 г., и 6 жертви, загинали след взрива в гаража на WTC през 1993 г.

Мемориалът е открит на 10-годишнината от атаките и включва, наред с други неща, така нареченото Дърво на оцеляването - дърво, което по чудо е оцеляло при падането на отломките и сега е заобиколено от десетки други дървета.

Бели рози до имената на жертвите

Когато пристигнете в Мемориала на 11 септември, ще забележите няколко бели рози, забити в на пръв поглед случайни имена на табелите с имената на жертвите всеки ден. Тези бели цветя се поставят всяка сутрин от служителите на съседния музей до имената на онези, които биха имали рождени дни в този ден.

Разбира се, ще видите и други цветя или американски знамена, забити в тях, донесени от роднини или приятели на жертвите.

 • Вход за мемориала: безплатен
 • Работно време: 24/7
 • Официална информация: 911memorial.org/visit/memorial

Музей на 11 септември

Само на няколко крачки от басейните, посетете подземния музей, който обхваща всички събития от терористичните атаки и съхранява спомените за бъдещите поколения. Въпреки че много хора подхождат към музея на терористичните атаки с предварително пренебрежително отношение, определено можем да ви препоръчаме да го посетите.

Събитията от 11.09.2001 г. са били значими за целия свят и музеят акцентира върху този факт по много верен начин, заедно с много вкусния спомен за жертвите, направени от обикновените хора и пожарникарите и полицаите, които са помогнали за отстраняването на последиците от атаката.

Една от основните експозиции представлява част от оцелялата конструкция на една от кулите или пожарен автомобил, частично смазан от падането на небостъргачите.

В емоционалната част на изложбата, наречена Мемориална зала, са показани снимки и истории на всички близо 3000 жертви, както и аудиозаписи на хора от цял свят, които описват как са се чувствали и какво са правили, когато са научили за атентатите. С ръка на сърцето, тези от вас, които си спомнят терористичната атака в Ню Йорк, ще знаят къде точно са били в този момент.

 • Вход: 26 щ.д. за възрастни, 20 щ.д. за пенсионери и тийнейджъри, 15 щ.д. за деца от 7 до 12 г., възможност за онлайн закупуване
 • Работно време: всеки ден от 10 до 17 ч.
 • Официален уебсайт: 911memorial.org/visit/museum

Конуси от светлина към небето

Всяка година вечерта на 11 септември мощни прожектори, поставени в точния център на кулите - центъра на основите на Северната и Южната кула на бившите кули близнаци, светват, за да създадат мемориалната илюзия за сгради, сочещи към небето.

Настаняване в близост до Ground Zero

В Долен Манхатън ще намерите редица по-големи хотели, но поради значителното изложение на мястото точно в търговското сърце на Ню Йорк, очаквайте цени най-често между 5000 и 293 евро на вечер. Хотелите, които са най-близо до Ground Zero, са тези, които бихме препоръчали, с добри оценки и разумни за местните стандарти цени:

Как да стигнете до Ground Zero?

Ground Zero се намира в Долен Манхатън и е лесно достъпен с метро, но можете лесно да обиколите забележителностите в тази част на града пеша.

Една от тези забележителности е най-близката станция на метрото, свързана с търговския център Westfield, който има много интересен архитектурен вход. Този вход е обединен в един гигантски транспортен възел WTC, който свързва тези метростанции:

 • WTC Cortlandt: червена линия 1
 • Cortlandt St: жълти линии R, W
 • Fulton St: червени линии 2, 3, зелени линии 4, 5, сини линии A, C, кафяви линии J, Z
 • Световен търговски център: синя линия E
 • Chambers St: сини линии A, C
 • Park Place: червени линии 2, 3

Освен това тук има крайна спирка на влаковата линия PATH от Ню Джърси.

Какво да видите наоколо

Открийте всички места, които трябва да видите в Ню Йорк.

Тази статия може да съдържа партньорски връзки, от които нашият редакционен екип може да получи комисиони, ако кликнете върху връзката. Вижте нашата страница за рекламна политика.