Wall Street

Уолстрийт

Доста невзрачната улица Уолстрийт в Долен Манхатън, която води на изток от Бродуей, всъщност е мястото, където се определя курсът на световните пазари и икономика. Тук се намират няколко борси, които от векове определят хода на световните финансови пазари.

10-те най-добри хотела в Ню Йорк

Разходете се по дългата 600 метра улица и се оставете да ви впечатли специфичната атмосфера и genius loci, които несъмнено се усещат в тази част на Ню Йорк.

Сградата на NYSE

Основната туристическа атракция, разбира се, е прочутата сграда на Нюйоркската фондова борса (NYSE), която е най-голямата фондова борса в света (измерена по пазарната стойност на търгуваните акции). NYSE функционира от 1792 г., но на сегашното си място на Уолстрийт се появява едва през 1863 г.

В миналото сградата на NYSE е можела да бъде посещавана като туристическа атракция, но след терористичните атаки от 11 септември 2001 г. тази възможност е отменена и до днес не е възможно да се посети NYSE отвътре.

На Уолстрийт преди се е помещавала и фондовата борса NASDAQ, която се е преместила в новата сграда NASDAQ MarketSite на Таймс Скуеър.

Настаняване на Уолстрийт

Ако не искате да харчите излишни пари и искате да отседнете в самото сърце на финансовия свят, в източната част на Уолстрийт ще откриете много солиден и всъщност достъпен за нюйоркските стандарти хотел - Hyatt Centric Wall Street ****, чиито цени започват от 403 евро за стая с 2 легла.

Надолу по улицата, на Пайн Стрийт, ще откриете Radisson New York Wall Street **** с цени, започващи от 147 евро за стая, което е обичайната цена в Манхатън.

Как да стигнете до Уолстрийт?

Улицата е разположена в южната част на Манхатън между Бруклинския мост и лодкостоянката на Стейтън Айлънд и Статуята на свободата.

Най-близката станция на метрото:

  • Wall St (на около 50 метра): зелени линии 4 и 5
  • Wall St (на около 30 метра): червени линии 2 и 3
  • Broad St (на около 30 метра): кафява линия J
  • Bowling Green (на около 350 метра): зелени линии 4 и 5

Какво да видите наоколо

Открийте всички места, които трябва да видите в Ню Йорк.

Тази статия може да съдържа партньорски връзки, от които нашият редакционен екип може да получи комисиони, ако кликнете върху връзката. Вижте нашата страница за рекламна политика.