Ellis Island

Остров Елис

Остров Елис, разположен в близост до остров Либърти и Статуята на свободата, е един от най-важните исторически обекти в Ню Йорк и не бива да пропускате да го посетите.

10-те най-добри хотела в Ню Йорк

На това място се е намирал главният имиграционен пункт, през който са минавали всички чуждестранни пътници, пристигащи в Ню Йорк, за да изживеят своята американска мечта. Общо през сградата на имиграционната служба на остров Елис са преминали над 12 милиона имигранти.

Днес мястото служи като много интересен музей на имиграцията, която е един от крайъгълните камъни на функционирането на Съединените щати.

Остров на сълзите, остров на надеждата

Прякорът, който Чарлз Гугенхайм за първи път прилага към остров Елис в своя документален филм, е може би най-подходящ за острова.

Федералната имиграционна станция на остров Елис функционира между 1892 и 1954 г. като единен пункт за обработване на молби за имиграция и влизане в САЩ. Едва след 1954 г. заявленията могат да се подават в чуждестранни посолства.

Дотогава само на остров Елис се вземат решения дали имигрантите да бъдат приети или изпратени обратно в родните им страни. И затова това място съчетава в себе си надеждата за по-добър живот, но и сълзите и краха на една мечта при отказ за влизане в страната...

Музей на имиграцията - вход и информация

Днес обширната сграда на Министерството на имиграцията служи като голям триетажен музей на имиграцията и имиграцията. Тя е класифицирана като национална историческа забележителност и е един от най-посещаваните музеи в Съединените щати.

В много голямата и сполучлива експозиция ще научите много интересна информация за възникването на съвременните САЩ, чийто основен стълб е имиграцията и интеграцията на култури от цял свят. Изложбата е тематично разделена на няколко раздела:

  • Снимки и видеозаписи на имигрантски истории.
  • Обиколка на голямата зала за регистрация
  • Обиколка на стаята, използвана за настаняване на имигранти, чиито молби се обработват по-дълго
  • Изложбата "Съкровища от дома" съдържа повече от 2000 предмета, които имигрантите са обменили за долари в местен обменен пункт
  • Експозицията "Вратата към Америка" описва подробно целия имиграционен процес
  • Експозицията "Ключови години на имиграцията" представя пиковите години на имиграцията и осветлява причините за напускане на родните страни

Входът за музея е безплатен или е включен в цената на фериботите, вижте по-долу.

Официален уебсайт на музея: statueofliberty.org/ellis-island

Стена на честта

Втората забележителност на остров Елис е уникалната Стена на честта. В момента на повече от 800 табла са изписани близо един милион имена на имигранти, както и на коренни американци, които са участвали по някакъв начин в имиграционния процес.

Можете да намерите и имената на своите предци, а срещу такса от 225 щ.д. можете дори да оставите името на предците си, които са доказали, че са се заселили в САЩ, на Стената на честта. Официална информация можете да намерите на адрес statueofliberty.org/support/wall-of-honor.

Фериботи до Елис Айлънд: цена и разписание

Единствената официална компания Statue Citycruises, която предлага круизи от Манхатън и Ню Джърси до Статуята на свободата и остров Елис. Тя тръгва от кейовете в Батъри Парк или Либърти Стейт Парк в Ню Джърси. Има 3 варианта на билети, от които можете да избирате, а цените от двете пристанища са еднакви:

  • General Admission24 USD Включва вход и ферибот до Статуята на свободата и Елис Айлънд и включва вход за Музея на имиграцията,
  • Pedestal Reserve Ticket24,30 USD плюс вход за пиедестала на Статуята на свободата. Броят на билетите е ограничен и изисква ранни резервации,
  • Crown Reserve Ticket24,30 USD ви дава възможност за допълнителен достъп до короната. Моля, направете своите резервации поне 4-6 месеца предварително.

Какво да видите наоколо

Открийте всички места, които трябва да видите в Ню Йорк.

Тази статия може да съдържа партньорски връзки, от които нашият редакционен екип може да получи комисиони, ако кликнете върху връзката. Вижте нашата страница за рекламна политика.