Метро в Ню Йорк

Нощ в Ню Йорк

Метрото е най-добрият и в повечето случаи единственият начин за пътуване в Ню Йорк. Това е единственият начин да стигнете до почти всяка туристическа забележителност, а гъстата мрежа се простира до Бруклин, Куинс и Бронкс. В идеалния случай изберете място за настаняване, което се намира на пешеходно разстояние от метрото - тогава ще сте готови и придвижването из Ню Йорк ще е лесно.

В американския английски език терминът Subway се използва главно за метрото.

С обща дължина на мрежата си от над 380 км нюйоркското метро се нарежда на 12-о място в света. Първите влакове тръгват по маршрутите си през 1904 г., което прави нюйоркското метро 8-ото най-старо метро в света.

Въпреки че пътуването с метрото в Ню Йорк може да ви се стори сложно в началото, скоро ще го усвоите и след няколко пътувания ще се возите като роден нюйоркчанин. Станциите са ясно обозначени, както и всички прекачвания.

Ето няколко съвета за безпроблемно пътуване с метрото в Ню Йорк.

Карта на метрото в Ню Йорк

Ключът към безпроблемното придвижване в Ню Йорк е винаги да имате със себе си карта на линиите на метрото. Макар че картите са поставени във всички вагони и станции, добра идея е да имате карта, изтеглена на телефона си, за да ви помогне да планирате пътуването си. Картата на метрото може да бъде намерена и изтеглена на адрес web.mta.info/maps.

Карта в реално време, показваща текущото състояние на мрежата, вече е достъпна и на mta.info. Например, просто кликнете върху името на станцията и ще видите най-близките заминаващи влакове във всички посоки.

Цени на билетите Metro Card / OMNY

В нюйоркското метро можете да избирате между два начина за плащане на билета:

  1. OMNY безконтактни плащания с вашата дебитна/кредитна карта (мобилен телефон, часовник, ...).
  2. Класическа хартиена карта Metro Card

Цените на билетите за двата варианта са еднакви, макар и не съвсем...

Тарифи за 2,90 usd

Всяко пътуване с метро или градски автобус в Ню Йорк е с фиксирана цена, независимо от времето или изминатото разстояние 2,90 usd.

Тя се изчислява от момента на първото влизане в метрото до момента на излизането от него, като можете да се прекачите, ако не преминете през турникета в рамките на този пункт за прекачване (не винаги е възможно).

Ако плащате безконтактно с картата си, мобилния си телефон или часовника си, в действителност се начисляват само 2,90 долара. Прикачете картата/мобилния си телефон към четеца на турникета при влизане и излизане от станцията.

Когато плащате с Metro Card , винаги заплащате допълнително 1 usd за самия билет, който не може да бъде презареждан в случай на еднократни пътувания. Освен това може да се закупи само билет с две записани пътувания. Като цяло най-ниската цена за единична Metro Card е 5,80 usd, където 1 USD е таксата за картата и 2 x 2,90 USD за две пътувания с метрото или автобуса.

Ако знаете, че наистина ще предприемете само едно пътуване и не искате да използвате безконтактно плащане, билет за едно пътуване може да бъде закупен за 3 usd.

7-дневен билет за 34 щ.д.

В Ню Йорк няма 24-часов или 3-дневен билет, най-малкият период от време е само 7 дни. Той струва 34 щатски долара и е валиден за неограничени пътувания навсякъде в метрото, автобусите и въжените линии до остров Рузвелт.

Безконтактно плащане: Работи, като след всяко еднократно пътуване се удържат 2,90 долара, общо до максимум 12 пъти, като крайната сума е 34 долара. От 13-тото пътуване нататък, въпреки че все още трябва да прикрепите картата/мобила/часовника си към четците, не се удържа сума.

Metro Card: при тази версия наистина плащате за пълните 7 дни, независимо дали започвате да използвате метрото в понеделник или може би в четвъртък. Таксата за картата отново е 1 щ.д. допълнително, но за разлика от еднократните билети, многодневната Metro Card може да бъде презареждана. Така че можете да запазите билета за следващото си посещение в Ню Йорк или да го предадете на някой ваш познат, който посещава града.

Къде да купя билети?

Билети за метрото в Ню Йорк можете да закупите от автоматите за билети на всяка станция. Можете да платите в брой или с карта.

Как да използвам билетите си?

Когато влизате и излизате от станцията, минавате през турникети. За безконтактно плащане просто поставете картата/мобила/часовника си на четеца с надпис OMNY и преминете през турникета. Процедурата се повтаря и при напускане на гарата.

Ако използвате традиционна хартиена карта за метрото, можете да прокарате билета си през чифт сребърни релси, след което турникетът ще се освободи. Същата процедура трябва да се повтори и при излизане от станцията.

При смяна на влака не се минава през турникети.

Местни и експресни връзки

Може би най-често срещаното объркване сред туристите възниква при този труден аспект на системата на нюйоркското метро. Поглеждате картата, виждате, че сините линии на метрото минават през най-близката станция, и сте готови да тръгнете! Обаче напразно чакате конкретната си връзка, постоянно има спирки на другата линия, която не е необходимо да ползвате, а от време на време метрото, което искате да вземете, профучава покрай перона на третия коловоз.

Винаги проверявайте два пъти къде точно се движи метрото, за да не пропуснете спирката си и да не чакате прекалено дълго за следващата връзка. На картата на метрото станциите са показани в черно или бяло и буквата на линията, която спира на тази станция.

  • Бели станции - всички влакове спират тук
  • черни станции - тук спират само местни линии

Ако се движи експресен влак, той няма да спира на черните станции, а само ще мине през тях.

Например, линиите A, C, B и D привидно се движат от западната страна на Сентрал парк, но всички гари са с черни линии, което означава, че на тях спират само местни влакове. В този случай това винаги са само линиите B и C.

Разписания, търсене на връзки

Можете лесно да намерите най-бързата връзка между две спирки на официалния уебсайт на транспортната компания mta.info.

В рамките на центъра на града влаковете на метрото се движат средно на всеки 2-3 минути през делничните дни и на около 4-7 минути през почивните дни. Колкото по-далеч от центъра се намирате, толкова по-дълги са интервалите, но на големите станции те рядко надхвърлят 10 минути.

Само в най-периферните части на мегаполиса, които вероятно дори няма да посетите, а също и през нощта, интервалът може да варира между 15-20 минути.

Някои линии се движат 24 часа в денонощието, докато други просто правят почивка през нощта.

Линии, които се движат през цялата нощ: 1, 2, 3, 4, 6, 7, A, D, E, F, G, J, L, M, N, Q, R, Staten Island Railway

Приблизително 6:00-22:15 ч. по линии B, C, W

Приблизително 5:10-23:30 ч. Яжте по линия: 5

Също така е добре да следите информацията на спирките заради доста честите закривания, когато някои станции са недостъпни или част от маршрута се заменя с алтернативни автобуси. Въпреки това информацията обикновено е много ясна и лесна за разбиране.

Трансферни станции и имена на спирките

Някои трансферни станции не са трансферни станции. При тях трябва да излезете от метрото и да преминете отново през турникета. Ако имате 7-дневен билет, не е необходимо да се притеснявате за това, но за еднократни билети ще са ви необходими два.

По принцип обаче повечето станции, на които се събират няколко линии и се припокриват с един кръг или са свързани с черна линия на картата, са трансферни станции. Не е необходимо да преминавате през турникети, просто следвайте последователно знаците и указанията за трансфер. Не се притеснявайте да спрете за момент, да разберете къде отивате и от коя линия се нуждаете, и след това да продължите.

Обърнете внимание и на имената на станциите. Например, "Canal Street" се появява 3 пъти на 3 различни линии, но станциите са на 2 км една от друга и изобщо не са трансферни станции.

Нагоре или в центъра?

Повечето станции имат отделни входове за всяка посока. Всеки вход винаги е обозначен с буква или номер на линията и крайна станция. За да улеснят навигацията в Манхатън, добавят и указание дали станцията е в посока "Uptown" или "Downtown", за да не се налага да търсите къде е тази крайна станция. Но какво означава това?

  • Uptown - влакове в северна посока
  • Downtown - влакове в южна посока

Цветове или цифри/букви?

Линиите на метрото в Ню Йорк се обозначават както с цвят, така и с букви/цифри. Въпреки че местните жители обикновено се ориентират по цвета, препоръчваме ви да обърнете специално внимание на буквата или цифрата, която идентифицира линията.

Цветът е полезен в централната част на Манхатън, където няколко линии често се сливат в една много натоварена. В покрайнините на града обаче те често се разминават в различни посоки или някои линии завършват на по-ранна станция.

Сигурност в метрото на Ню Йорк

Забравете за момент всичко, което знаете от телевизионните предавания и филмите. Да, нюйоркското метро е пълно с бродяги, танцуващи и рапиращи чернокожи, артисти и бездомници, но такива са и обикновените хора. Само ако отделите време да наблюдавате какво се случва около вас, ще забележите и най-малките детайли и ще видите колко колоритни са хората в този метрополис. Метрото обаче в никакъв случай не е опасно.

На всяка спирка и дори в самите вагони има камери и служители по сигурността.

Може да ви отнеме известно време да свикнете с разнообразието от пътници, но със сигурност не трябва да се притеснявате за безопасността си.

Wifi на всяка метростанция

В нюйоркското метро можете да хванете wifi на всяка метростанция, където можете да използвате безплатната интернет връзка.

Тази статия може да съдържа партньорски връзки, от които нашият редакционен екип може да получи комисиони, ако кликнете върху връзката. Вижте нашата страница за рекламна политика.