Mdina

Mdina

Мдина (така нареченият "Тих град") с право се смята за най-красивия град в Малта и за едно от най-посещаваните места. Рабат, предградие на Мдина, което сега е много по-голямо и по-живописно от самата Мдина, също си заслужава да бъде посетено.

Търсене на настаняване в Малта

Пътувайки покрай град Ир-Рабат, историческата Мдина не може да бъде пропусната, тъй като целият исторически център се намира на втората най-висока точка в Малта - на около 200 метра над морското равнище.

Прозвището "Тихият град" вероятно е възникнало, когато столицата се е преместила от Мдина в Трите града край Валета. Мдина напълно осиротява и се превръща в град призрак.

В известен смисъл Мдина остава тихо място и до днес, тъй като в историческия център не се допускат автомобили (единственото изключение са доставките, служителите на енорията и службите за спешна помощ).

История на Мдина

Корените на Мдина датират от около 4000 г. пр.н.е., а за първи път е укрепен от финикийците през 700 г. пр.н.е. Когато Малта преминава под римски контрол, в Мдина са построени първите дворци и започва нейният разцвет. Градът получава името си, което се запазва и до днес, от сицилианските араби, които управляват Малта през I в. от н.е.

До 1565 г. Мдина е столица на Малта. По-голямата част от сградите в Мдина датират от XVI в., тъй като по това време Малта е засегната от силно земетресение и от първоначалните древни паметници не е останало нищо.

Забележителности и атракции

Макар и малка по размери, средновековна Мдина е пълна с исторически паметници.

Сред най-важните са крепостните стени и стените, обграждащи целия исторически център. Основната част от стените е със свободен достъп и от нея се открива спираща дъха гледка към вътрешността на острова и източния бряг.

Най-голямата забележителност на Мдина е катедралата "Свети Павел" от XVIII в., която доминира над целия град. Билетите струват 10 евро.

Вътре в стените на стария град се намира Музеят по естествена история, който е отворен от вторник до неделя от 9:00 до 17:00 часа. Входът е 5 евро.

В Мдина обаче най-много ще ви хареса да се скитате безцелно из тесните улички и да изследвате осиротелите кътчета. Въпреки че Мдина е много малка, тук спокойно можете да прекарате повече от час.

Входни такси и работно време

Тъй като в Мдина все още живеят постоянни жители, портите на стените остават отворени 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата и затова можете да се разхождате по улиците на стария град без ограничение във времето.

Различните паметници обикновено са отворени между 9:00 и 17:00 часа.

Входът за самата Мдина е безплатен. Такса се плаща само за вход в катедралата или в Природонаучния музей.

Настаняване Мдина

Позволете на вековните стени да ви впечатлят дори вечер, когато туристическият поток затихва, и се настанете направо в стария град.

В Мдина има само три луксозни 5-звездни хотела:

За много по-бюджетни оферти потърсете съседния град Рабат.

Как да стигнете до там

Мдина се намира в централната част на острова, близо до град Ир-Рабат, а пътните указатели от цяла Малта водят дотук.

С автомобил

В самото историческо ядро е забранено влизането на автомобили, но винаги ще намерите безплатен паркинг по подходните маршрути, които през летния сезон могат да бъдат претъпкани.

Можете да паркирате безплатно навсякъде в района на Мдина, но очаквайте дълго обикаляне около Рабат, за да намерите свободно място.

Резервирайте кола на летище Малта

С автобус

Градът обаче е лесно достъпен с автобус. Има 8 автобусни маршрута до Мдина, всеки от които е с интервал от 30-60 минути. Основната автобусна спирка "Рабат" се намира на около 50 метра от входа на Мдина.

Поради много натоварения трафик от Валета препоръчваме да използвате автобуси вместо автомобили, за да стигнете до Мдина.

Кликнете върху номера на линията, за да видите точното разписание и картата на маршрута.

 • Линия X3 - летище, Бугиба, Тарксиен, Биркиркара
 • Линия 50 - Валета, Биркиркара
 • Линия 51 - Валета, Биркиркара, Имтарфа
 • Линия 52 - Валета, Биркиркара и град Дингли
 • Линия 53 - Валета, Биркиркара и обиколка на град Ир-Рабат
 • Линия 56 - Валета, Биркиркара, парк Ta'Qali и град Дингли
 • Линия 109 - Сигиви, Зеббуг и Бахрия
 • Линия 181 - Биркиркара, град Дингли, Матер Деи
 • Линия 182 - Birkirkara, Mater Dei, Imtarfa
 • Линия 186 - Mosta, Bugibba, Ta'Qali
 • Линия 201 - скалите Dingli, Синята пещера, Hagar Qim, град Dingli, Siggiewi
 • Линия 202 - Моста, Пембрук, Сан Гилян, Слима, Та'Кали

За цените на билетите и повече информация за автобусите в Малта, вижте глава Транспорт.

Какво да видите наоколо

Открийте всички места, които трябва да видите в Малта.

Тази статия може да съдържа партньорски връзки, от които нашият редакционен екип може да получи комисиони, ако кликнете върху връзката. Вижте нашата страница за рекламна политика.