Придвижване Малта

Comino

Малта разполага с широка мрежа от автобусни линии, които ви отвеждат до всички краища на острова.

Ако обаче искате да разгледате отдалечените райони, които се обслужват от автобуси само веднъж на час, помислете за наемане на автомобил. Автобусният транспорт не е напълно надежден.

Изберете хотел в Малта с отстъпка предварително

Обществени автобуси

Вероятно най-добрият вариант в Малта е да използвате обществения транспорт. През 2011 г. беше направена голяма инвестиция и цялостно обновяване на всички автобуси. Преди в Малта се движеха старите и емблематични жълти автобуси, а сега навсякъде има нови и климатизирани автобуси.

Целият транспорт в страната се осигурява от Malta Public Transport.

Автобусната мрежа в Малта и Гозо е доста гъста и с автобус може да се стигне до почти всички места, представляващи туристически интерес.

За качване в автобуса винаги се използва само предната врата.

Разписания и карта на автобусите в Малта

Повечето основни линии се движат на интервал от 20-30 минути, докато второстепенните линии, обслужващи по-малките плажове и градове, обикновено се движат веднъж на час.

Разписания и карти за всички автобусни линии в Малта и Гозо: publictransport.com.mt/en/routes-timetables

Картата на цялостната мрежа от маршрути не е актуализирана от 2016 г. насам.

Разписанията не са надеждни. Трафикът в Малта е много натоварен, което логично води до нарушаване на точността на автобусите. През летния сезон не са рядкост закъсненията между 5 и 40 минути. За съжаление, обратното също е доста често срещано явление, като автобусите тръгват от крайната спирка с цели 5 до 10 минути по-рано.

Не са редки и случаите, когато автобусът изобщо не пристига.

Надеждността на разписанието е особено слаба на главния остров Малта, където повечето автобусни маршрути минават през гъсто населени райони с много голям трафик.

Разписанията на Гозо са значително по-надеждни, но и там закъсненията от 5 до 15 минути са често срещани.

Обикновено автобусните маршрути се движат от 5:00 до 22:30 часа.

В района се извършват и три нощни превоза от Валета през Слима, Сан Гилян, Пемброк, Бугиба до пристанището за лодки на Гозо.

Билети - цени и места за закупуване

В Малта можете да закупите хартиени единични билети за 2 часа (с произволен брой прекачвания), седмична карта или карнет от 12 билета на преференциална цена. Електронните билети чрез мобилни приложения все още не са налични тук.

Персонализираната карта Tallinja, която можете да заредите с кредит в зависимост от начина на пътуване, е особено полезна за дълъг престой (цената на закупуване е 10 евро и освен това трябва да изпратите всичките си лични данни).

Няма отстъпки за деца или пенсионери.

Единични билети

Билетът е валиден за 2 часа и можете да сменяте автобусите. Можете да закупите билета само от шофьора, където можете да платите в брой или с карта.

 • 2 eur

Седмичен билет

Ако ще бъдете в Малта за повече от 3 дни и няма да наемате кола, много вероятно е да си купите седмичен билет, който е валиден за 7 календарни дни.

Можете да закупите билета от автомати (например на летището или автогарата във Валета) или от пунктове за продажба. Този билет не може да бъде закупен от шофьора.

Издава се под формата на карта, която "докосвате", когато се качвате в автобуса при шофьора.

Карнет от 12 билета

Тази карта може да се окаже полезна за тези, които планират да използват автобуса наистина често и не остават в Малта за дълго време. Тя може да бъде споделена и с други хора.

Може да бъде закупена на същите места като седмичната карта (вж. по-горе), а цената на 12-те пътувания е 15 евро. Отново, винаги трябва да "пипнете" на валидатора при шофьора, когато се качвате в автобуса.

Спирки

Автобусните спирки са добре обозначени и на тях дори са окачени точни разписания.

Всички спирки са по заявка. Ако искате да слезете, трябва да натиснете бутона "Стоп", преди да слезете. Ако стоите на спирката, трябва да помахате на автобуса. Особено през лятото автобусите понякога са толкова претъпкани, че вече не качват хора на спирките.

Централната автогара се намира на входа на столицата Валета.

Често срещани маршрути

Поради ненадеждността на разписанията, автобусните услуги е особено полезно да се използват по маршрути, по които няколко линии се движат заедно, което води до честота на движение между 5 и 15 минути.

Например, най-натоварените връзки в Малта са между следните градове.

 • Валета - Гзира - Слима - Сан Гилян - Пембрук (честота 3-10 минути)
 • Валета - Мелиеха - Пристанище за лодки Гозо (честота 10-20 минути)
 • Валета - Биркикара - Моста (честота 5-10 минути)
 • Valletta - Birkikara - Mdina (честота 5-10 минути)
 • Валета - Бугиба (честота 10-15 минути)
 • Mosta - Bugibba (честота 5-15 минути)
 • Valletta - Marsaxlokk (честота 10-15 минути)
 • Valletta - Paola - Tarxien (честота 2-8 минути)

Автобуси до летището

За подробна информация относно обществения транспорт до Малта Luqa MLA, моля, вижте нашето ръководство.

Такси, Bolt, Uber

Мобилните приложения като Bolt и Uber са много разпространени в Малта и се използват навсякъде на острова, като обикновено са с до една трета по-евтини от обикновените таксита.

Наличността на автомобили Uber или Bolt също е значително по-голяма от тази на обикновените таксита.

Както Bolt, така и Uber могат да се използват за пътувания извън града. Ето примери за цени за най-често срещаните маршрути.

 • Валета - Сан Гилян: 12 eur
 • Валета - село Попай: 28 eur
 • Валета - Синята гробница: 17 eur
 • Валета - летище: Валета: 12 eur
 • Сан Гилян - Синята гробница: 19 eur
 • Сан Гилян - пристанище за лодки на Гозо: 27 eur
 • Сан Гилян - селището на Попай: 26 eur

Фериботи Валета

Столицата Валета е разположена на дълъг тесен полуостров и за да не е единственият много дълъг вариант пътуването с автобус до отсрещния континент до Трите града на юг и Слиема на север, има две фериботни компании Valletta Ferry Services.

Фериботите се движат на всеки 30 минути по двата маршрута от около 6:30 до 19:00 часа или до 23:30 часа през лятото, вижте точното разписание и местоположението на фериботните спирки на уебсайта: vallettaferryservices.com. Круизът отнема около 10 минути.

Цени:

 • Възрастни: 1,50 евро или 2,80 евро в двете посоки,
 • Деца: 0,50 eur или 0,90 eur в двете посоки
 • Нощна цена след 19:30 ч.: 1,75 eur, респективно 3,30 eur (за деца цената е същата)

И от двата ферибота се открива спираща дъха гледка към столицата Валета.

Тъй като и двата ферибота тръгват от противоположните краища на бреговата линия на Валета, те са свързани с безплатен микробус след пристигането на всеки кораб.

Коли под наем

Ако нямате нищо против шофирането отляво, много интензивния трафик и тесните пътища, наемането на автомобил е подходящо за разглеждане на селските райони и плажовете.

В Малта работят повечето мултинационални компании като Avis, Sixt, Budget, Europcar и други. В идеалния случай сравнете цените на всички компании за отдаване под наем в инструмент за сравнение на цените.

Резервиране на кола - летище Малта

За подробна информация относно шофирането в Малта, цените на колите под наем, както и относно трафика и пътищата, моля, вижте главата " Коли под наем ".

Ферибот до Гозо и Комино

Ако не искате да прекарвате времето си само на най-големия остров в Малта, отправете се към близките острови Гозо и Комино. Фериботите и лодките тръгват от пристанище Cirkewwa, до което има автобусни линии от цяла Малта, кликнете върху номера на линията, за да видите маршрута и разписанието:

 • Летище - линии X1 и X1A
 • Валета - линии 41 и 42
 • Село Попай, плажовете Ghajn Tuffieha и Golden Bay, Mgarr - линия 101
 • Bugibba - линия 221
 • San Giljan, Sliema, Pembroke - линия 222

Cirkewwa - ферибот на Гозо

Лодки на една компания Gozo Channel работи 24 часа в денонощието, приблизително на всеки 45 минути през деня, като превозва както пешеходци, така и автомобили. Онлайн резервация на билети не е възможна, винаги е валидно само пътуването от Гозо до Малта, което се извършва на пристанището Mgarr на Гозо.

Пътуването от Малта до Гозо е безплатно.

Цените са, както следва:

 • Възрастен - 4,65 eur
 • Автомобил с шофьор - 15,70 eur (всеки допълнителен пътник заплаща 4,65 eur)
 • Дете от 3 до 12 години - 1,15 eur
 • Възрастен (нощен билет между 20:00 и 5:30 ч.) -. 4,05 eur

Ферибот Валета - Гозо

Има и бързи катамарани директно от Валета, които превозват само пътници без автомобил.

Еднопосочно пътуване струва 7,50 eur, а подробна информация можете да намерите на уебсайта: gozohighspeed.com/pages/fares-and-schedule.

Ферибот Малта - Комино

Пътуването до остров Комино е по-скъпо, въпреки че е по-близо. Това се дължи главно на популярността му като туристическа дестинация и на факта, че на самия Комино почти никой не живее.

В допълнение към туристическите круизи, за които пишем в раздел " Дейности ", има редовен ферибот от пристанище Чиркева директно до Синята лагуна. Лодките тръгват веднъж на всеки половин час през деня, а на връщане от Комино има спирка в Гозо всеки втори ден.

Билетът за връщане струва 14 евро, когато е закупен онлайн, или 15 евро, когато е закупен на място. Повече информация на уебсайта cominoferries.com.

Тази статия може да съдържа партньорски връзки, от които нашият редакционен екип може да получи комисиони, ако кликнете върху връзката. Вижте нашата страница за рекламна политика.