Коли под наем в Малта

Comino

Малта с двата си острова е малка държава, колкото един европейски град, и разполага с добри автобусни линии, но ако искате да разгледате по-малко известните плажове, най-добрият вариант е да наемете кола.

Особено на остров Гозо автомобилът ще ви бъде много полезен, тъй като до някои от по-туристическите места по северното крайбрежие няма автобуси.

В Малта се шофира с лява ръка.

Как и къде да резервирате кола в Малта

Повечето мултинационални компании за коли под наем работят в страната, но най-доброто място за наемане на кола е директно на единственото международно летище

За да резервирате, препоръчваме да използвате системата за сравнение на повечето компании за коли под наем, която ще подреди резултатите според избраните от вас критерии:

Сравнете цените и резервирайте кола - booking.com

Когато резервирате автомобил в Малта, цената зависи основно от сезона. Няма голяма разлика дали ще резервирате автомобила си 14 дни или 5 месеца преди пътуването (въпреки че по-ранната резервация определено ви дава шанс да получите малко по-ниска цена). Цените през зимата (от ноември до март) също са повече от половината от цените през лятото.

Пътуващите са имали добър опит с Europcar или ACE Rent a Car, например. От друга страна, силно препоръчваме да избягвате Goldcar или Add Car.

Всички компании за отдаване на автомобили под наем могат да бъдат филтрирани и на гореспоменатия уебсайт rentalcars.com.

Цени за коли под наем в Малта

Наемането на автомобили в Малта е едно от най-евтините в Европа.

Цената зависи от продължителността на наема (колкото по-дълъг е наемът, толкова по-евтина е дневната наемна цена) и от сезона. Примери за цени са дадени по-долу.

Да вземете кола под наем до ферибота?

Всички компании за коли под наем са базирани на международното летище MLA в Малта. На Гозо няма големи компании за коли под наем, но между основния остров и Гозо редовно се движат фериботи за коли.

Мога ли да пътувам с ферибота с автомобила си под наем?

Въпреки че повечето компании за коли под наем по принцип не разрешават качването на автомобили на кораби, малтийските клонове на всички компании за коли под наем правят изключение и фериботът до Гозо не е проблем.

Цената за автомобил и шофьор е 15,70 евро, като всеки допълнителен пътник струва 4,65 евро.

Разписанията и актуалните цени на билетите можете да намерите на уебсайта: www.gozochannel.com

Международна шофьорска книжка и други документи

Малта е част от Европейския съюз, така че не е необходимо да притежавате международна шофьорска книжка. Компанията за отдаване под наем ще приеме и национална шофьорска книжка от всяка страна от ЕС.

Фирмите за отдаване на автомобили под наем обикновено изискват кредитна карта за наемане на автомобил, но често отпускат заем и с дебитна карта, но или при по-неизгодни условия, или с много висок депозит, често надвишаващ 1 000 евро.

Цени на бензина

Цените на бензина и дизеловото гориво в Малта са малко под средните за Европа.

Средно ще платите около 1,35 eur, но цените често се променят. Например, на уебсайта можете да видите графика на тенденциите в цените: fuel-prices.eu/Malta.

Как работят бензиностанциите в Малта?

Гъстотата на бензиностанциите е повече от достатъчна и на двата малки острова.

Бензиностанциите в Малта са на самообслужване и работят по същия начин, както в континентална Европа. Първо зареждате сами и след това плащате вътре в магазина или на обслужващия персонал, който има офис точно до бензиностанциите.

Някои бензиностанции са изцяло без обслужване и процесът е обратен.

Първо заплащате сумата, за която искате да заредите, на помпата (с карта или в брой). Едва след това се освобождава бензинът. То се спира, когато достигнете избраното от вас количество. Ако резервоарът е зареден по-рано на по-ниска цена, останалата част от парите ще бъде възстановена.

Паркинг

С изключение на Валета, Флориана, Хамрун и Л-Имсида, на повечето места паркирането е безплатно. Въпреки това дори във Валета има големи безплатни паркинги.

Като общо правило, ако мястото за паркиране е обозначено с бяла хоризонтална линия, можете да паркирате безплатно. На сините или зелените линии могат да паркират само жители на града, а на жълтите линии е строго забранено паркирането за когото и да било.

Паркирането на малтийските плажове в повечето случаи е безплатно. По-големите паркинги често се обслужват от служители с шапка и табела с официални пълномощия, които насочват движението. Паркирането е доброволно, а бакшишите се очакват от 1 до 2 евро.

Сравнете цените и резервирайте автомобил - booking.com

Недостиг на места за паркиране

Пътуването из Малта с автомобил има един основен недостатък в сравнение с автобусите. Има изключителен недостиг на места за паркиране при почти всички туристически забележителности.

Често се случва да прекарате повече от 30 минути в търсене на подходящо място за паркиране.

Правила за движение по пътищата

В Малта има ляво движение, т.е. същото като в Обединеното кралство, например.

Правилата тук са много сходни с тези в другите европейски страни, с изключение на шофирането отляво, няма сложни неща, за които да се подготвите.

В Малта се използва метричната система, така че всички скорости се посочват в километри в час (км/ч), а разстоянията - в километри.

Какви са ограниченията на скоростта?

В Малта важат следните ограничения на скоростта:

  • 50 км/ч в населените места
  • Извън населено място - 60 км/ч
  • Автомагистрали и многолентови пътища - 80 км/ч (често обаче скоростта се намалява със знак)

Кръгови кръстовища

Малта е страна с много висока концентрация на кръгови кръстовища, както в градските, така и в селските райони.

Ако кръговото кръстовище има две ленти (което е много често срещано явление), превозното средство във вътрешната лента винаги има право на път пред превозното средство във външната лента.

На кръгово кръстовище сте длъжни да използвате показанията на мигачите си, както следва:

  • Ако напускате кръговото кръстовище през първия изход, трябва да подадете ляв светлинен сигнал, преди да влезете в кръговото кръстовище.
  • Ако излизате от втория изход (т.е. де факто продължавате направо на кръстовището), мигате наляво само от нивото на първия изход.
  • Ако използвате третия (последния изход), трябва да подадете десен мигач, преди да влезете в кръговото кръстовище. Едва на нивото на предпоследния изход започвате да мигате наляво.

Приоритети при шофиране

Превозните средства, движещи се отдясно, имат предимство на необозначени кръстовища. На Т-образните кръстовища обаче превозните средства, движещи се по пътното платно, винаги имат право на предимство.

Автобусите на обществения транспорт винаги имат право на предимство, когато напускат автобусна спирка.

Пешеходците винаги имат право на предимство пред моторните превозни средства на пешеходни пътеки.

Други правила

  • Строго е забранено да се използват телефони, таблети и други устройства по време на шофиране и при спиране на светофар или в движение. Използването на устройства със свободни ръце е разрешено.
  • Алкохолът се толерира само до 0,8‰.
  • Обезопасителните колани са задължителни за всички.
  • В Малта не е разрешен ляв завой на червено, освен ако не свети допълнителната зелена стрелка.

Трафик и качество на пътищата

Пътищата в Малта са в добро състояние, включително второстепенните пътища. Поради голямата гъстота на населението трябва да се въоръжите с търпение.

Особено поясът от градове по северното крайбрежие на Малта е много натоварен и често ще ви се налага да шофирате в бавно движещи се опашки.

Страничните пътища, особено на остров Гозо, са пълни с дупки, а на някои плажове дори няма асфалт.

Малтийските шофьори карат внимателно и са свикнали с туристите, така че не е нужно да се притеснявате, че ще намалите скоростта.

Тази статия може да съдържа партньорски връзки, от които нашият редакционен екип може да получи комисиони, ако кликнете върху връзката. Вижте нашата страница за рекламна политика.