Blue Grotto

Синята гробница

Синята пещера е една от най-посещаваните природни забележителности в Малта. Това са скали край морето, които образуват комплекс от седем пещери, доминирани от голяма скална арка, падаща в морето.

Търсене на места за настаняване в Малта

Пътешествениците понякога бъркат Синята пещера с известното в миналото скално образувание Лазурен прозорец на остров Гозо, което се е срутило в морето. Въпреки това Синята пещера все още стои на нейно място.

Същото име носи и известната пещера на италианския остров Капри.

Най-добрата гледка към Синята гробница

Можете да се насладите на гледката към пещерата от откритата площадка за наблюдение (вход свободен) или да влезете в пещерата директно с лодка.

Безопасната наблюдателна площадка с пейки и стена на ръба на скалите се намира на главния път (вж. картата), а входът и паркингът са безплатни.

На наблюдателната площадка има и автобусна спирка "Иж-Журиек, Панорама". Линиите 74 (Валета, Журиек) и 201 (летище, скалите Дингли, Мдина) спират тук веднъж на час.

Разходки с лодка

Отплавайте с лодка до ръба на пещерата и се насладете на спираща дъха гледка към скалните образувания дори от морското равнище.

Туристическите лодки тръгват от близкото пристанище в селището Wied iż-Żurrieq.

Малките лодки за 10 пътници тръгват от малкото пристанище, където можете да си купите билети от билетната каса (само в брой). Круизът струва 10 евро за възрастни и 5 евро за деца под 10 години.

Общото време на круиза е 20-25 минути, а времето за чакане може да достигне до 60 минути през летния сезон.

Лодките тръгват всеки ден през цялата година, стига морето да е спокойно. В случай на по-големи вълни лодките изобщо не плават.

  • Април-октомври: от 9:00 до 17:00 ч.
  • Ноември-март: от 9:45 до 15:30 ч.

Тори Сюту и село Уид-Журиек

Пристанището за лодки се намира в малкото селце Wied iż-Żurrieq, където ще намерите много ресторанти, магазини за сувенири и туристически агенции, организиращи гмуркане.

Освен пещерата, основната забележителност на селото е средновековната наблюдателна кула Torri Xutu (наричана още "Sciuta").

Ремонтираната кула е отворена за посетители безплатно от 10:00 до 12:00 ч.

Настаняване

Останете за една нощ в село Wied iż-Żurrieq, ако искате да пътувате от място на място в Малта и да сте първи на опашката за круиза до Синята гробница сутринта.

Отседнете например в добре оценен модерен хотел Deep Blu Boutique с впечатляваща гледка към морето.

Как да стигнете до там?

Синята гробница се намира на границата на общините Зуриек и Кренди.

С кола

Ако пътувате дотук с кола под наем, просто въведете в сателитната навигация "Blue Grotto Malta" или следвайте знаците, които сочат към Blue Grotto от главния път, водещ от Валета покрай летището.

Резервирайте кола на летище Малта

В непосредствена близост до гледната точка има малък паркинг, но той може да побере само няколко автомобила. По-голям паркинг се намира на около 0,5 км от нея, в края на малко селце. И двата паркинга са безплатни, въпреки че на втория паркинг в Уед-Журиек служител събира доброволна такса за паркиране (обикновено се съгласява на 1 евро).

С автобус

Въпреки че до гледната точка се движат както автобуси 74, така и 201 (вж. информацията по-горе), само автобус 201 (летище, скалите Дингли, Мдина) пътува директно до паркинга в село Wied iż-Żurrieq веднъж на час.

За цените на билетите и повече информация за автобусите в Малта, вижте глава " Транспорт ".

Какво да видите наоколо

Открийте всички места, които трябва да видите в Малта.

Тази статия може да съдържа партньорски връзки, от които нашият редакционен екип може да получи комисиони, ако кликнете върху връзката. Вижте нашата страница за рекламна политика.