Времето в Кабо Верде и най-доброто време за посещение

Кабо Верде

Независимо дали обмисляте да почивате в Кабо Верде, или сте си купили екскурзия, информацията за времето, температурата, валежите и силата на вятъра ще ви бъде полезна. В интернет е пълно с различна информация, която се различава и дори си противоречи, когато става въпрос за времето в Кабо Верде. Тук ще намерите най-точната и актуална информация за това кога да отидете на море в Кабо Верде.

  • Почивки в Салу
  • Почивки в Боа Виста

Климатът и метеорологичните условия се определят от местоположението на островите. Кабо Верде попада в тропически климатичен пояс с пустинен характер поради отдалечеността си само на 500 км от Сахара. Този климатичен пояс често е наричан Сахел.

В Кабо Верде е топло през цялата година. Средните дневни температури варират между 25 и 30 °C на сянка през цялата година. Нито по-малко, нито повече.

Слънцетовинаги грее в Кабо Верде. Тук можете да преброите 300 слънчеви дни годишно. Останалите се считат за дни, в които небето може да е частично облачно с облаци, които няма да попречат на почивката ви. Слънцето тук обикновено грее от 7 до 18 часа, като слънчевите бани започват още в 8 часа сутринта.

Кабо Верде често е ветровит. От едната страна духат пасати и пасатни ветрове от Африка, а от другата - атлантически мусони от океана. Ветровете обикновено не притесняват и само облекчават горещите и сухи дни. През зимата, когато ветровете са най-силни, те са добре дошли за любителите на водните спортове. Най-силните ветрове тук са от декември до април. През останалата част от годината духа само спорадично и е по-скоро приятен бриз.

ВКабо Верде не вали дъжд. Ако сте прочели някъде, че в Кабо Верде има дъждовен сезон, забравете за това. Жителите на Кабо Верде се борят с липсата на вода, която трябва да си набавят само от влагата на въздуха и мъглата над океана. Вярно е, че месеците август и септември са дъждовни, но дъждът вали само на места в планините и хълмовете на западните острови. Ваканционните острови Сал и Боа Виста са сухи, без дъжд през цялата година. Прочетете повече на страницата за времето в Сал.

Температури през годината

Ето как изглежда времето в Кабо Верде конкретно за всеки месец от годината.

Времето през януари

Януари е най-студеният месец в годината. Но що се отнася до температурите, през януари очаквайте поне 25°C на сянка. Температурата на морето е красивите 24 °C. Въпреки това може да се очакват по-силни ветрове и в резултат на това по-големи вълни и по-силни водни течения.

Времето през февруари

Февруари все още е типичният месец, в който бреговете на Кабо Верде са окупирани от спортисти и можете да видите уиндсърфисти и кайтсърфисти да летят по плажа. Температурите са подобни на тези през околните месеци, т.е. стандартните 25°C през деня и около 20°C през нощта. Температурата на морето все още е стабилна - 24 °C, и ще става по-неспокойно с до еднометрови вълни.

Времето през март

Март ще предложи затопляне с един градус по Целзий в допълнение към все още постоянните ветрове. През март в Кабо Верде температурата е около 26 °C през деня и 21 °C през нощта. Температурата на водата в басейна и на брега в морето ще бъде 24 °C.

Времето през април

Април е повратен месец в Кабо Верде, когато вятърът спира да духа и се променя в бриз. Температурите през април се движат около 26 °C, а температурата на морето е все още приятните 24 °C.

Времето през май

Май отново предлага по-високи температури. Времето ще бъде слънчево с дневни температури около 27 °C и безоблачно небе. Бризът ще направи горещите следобеди приятни и времето ще бъде абсолютно идилично. Морето започва леко да се затопля, но затоплянето ще бъде забележимо едва през следващите месеци. Водата все още е с температура 24 °C.

Времето през юни

Юни бележи настъпването на горещо лято. Дневните температури лесно надхвърлят 27 °C, а целодневното слънце започва да затопля и околните морета и океани. През юни температурата на морето вече е 25 °C, а в края на месеца дори 26 °C.

Времето през юли

Като първи ваканционен месец, юли предлага красиви слънчеви дни и време с температури над 28 °C. Морето ще се затопли осезаемо, а водата в басейните на хотелите ще бъде 27 °C.

Времето през август

Август е най-горещият месец в годината. Средната температура в Кабо Верде през този ваканционен месец е 30 °C, а през нощта - 24 °C. Морето се нагрява до максимална годишна температура от 28 °C. Постоянният бриз ще ви даде усещането за абсолютно идеално време за морска почивка.

Времето през септември

Септември все още е много топъл и средните дневни температури също достигат 30 °C. В небето обаче могат да се видят облаци, главно на запад над другите острови, където около хълмовете и планините ще се образуват дъждове. На Сал или Боа Виста няма да бъдете засегнати от дъждовете и ще се радвате на слънчево време. Температурата на морето ще бъде прохладна - 28° по Целзий.

Времето през октомври

Октомври често се смята за най-добрия месец от годината за почивка в Кабо Верде. Защо това е така, не знам. Температурите все още са чудесни, както и през останалата част от годината. Морето е с температура 27°C, а въздухът - с прохлада от 29°C. Към края на месеца вятърът започва да се усилва.

Времето през ноември

Ноември е първият месец, който бихме могли да класифицираме като ветровит сезон. Вятърът се усилва, но това не означава, че трябва да развали почивката ви по някакъв начин. Напротив. С дневни температури от 28°C ще се радвате, че въздухът не е застоял. Морето е с температура 26°C.

Времето през декември

Декември обикновено привлича за почивка на море по време на Коледа и Нова година. Кабо Верде ще бъде идеален за такъв престой. Морето е 26 °C, а въздухът - 26 °C или повече през деня

Таблица на температурите през годината

Кабо Верде - Целият архипелаг е разположен в един пояс

Месец
Времето
Air
януари
ветровито
25 °C
февруари
ветровито
25 °C
март
ветровито
26 °C
април
слънце
26 °C
май
слънце
27 °C
юни
слънце
27 °C
юли
слънце
28 °C
август
слънчев
30 °C
септември
слънчев
30 °C
октомври
слънце
29 °C
ноември
ветровито
29 °C
декември
ветровито
27 °C

Кога да отидете в Кабо Верде

Ако търсите отговор на въпроса кога да не ходите в Кабо Верде, вероятно няма да го намерите. Кабо Верде е целогодишна дестинация и само от вас зависи дали ще предпочетете зимните забавления във вълните или лятната идилия на безкрайните плажове.

Кога да отидете на почивка в Кабо Верде? За спорт от ноември до март. За море и плажове по всяко време на годината.

Ако сравним Кабо Верде с най-търсената родна екзотика - Египет, то особено през зимата Кабо Верде е много по-добър вариант. В сравнение с времето в Египет въздухът е средно с над 5 °C по-топъл, а водата - с 4 °C по-топла.

Тази статия може да съдържа партньорски връзки, от които нашият редакционен екип може да получи комисиони, ако кликнете върху връзката. Вижте нашата страница за рекламна политика.