Традиционна храна в Кабо Верде

Кабо Верде

Кабо Вердеанска кухня

Отговорът на въпроса какво да опитаме в Кабо Верде не е съвсем лесен. Въпреки че местната кухня е смесица от креолска и португалска кухня, в повечето ресторанти се предлагат европейски ястия. Кабо Верде е рибарска страна, така че рибата и морските дарове често присъстват в менюто. Всеки ден можете да опитате най-известната риба тук - риба тон.

Националното ястие в Кабо Верде е кашупа. То прилича на нашата яхния, но в този случай ястието е съставено от боб, зеленчуци и месо, често сгъстено с тиква и картофи. Друг национален деликатес е козето сирене на скара, което може да се намери сравнително евтино в ресторантите.

Типичната напитка за Кабо Верде се нарича грогуе. Това е алкохолна напитка, която се приготвя от захарна тръстика. Гроугът съдържа висок процент алкохол (до 54%) и има вкус на много силен ром. Местната бира се нарича Strela, струва около 1,35 евро и има вкус на по-силна чешка бира. Вкусът ѝ изобщо не е лош.

Водата от чешмата като цяло е годна за пиене, но на по-чувствителните европейци се препоръчва да пият бутилирана вода.

Как да се храните като местен жител

Риба, риба и още риба. Местните жители се хранят предимно с прясна риба, която купуват заедно с плодове от пазарите или директно от рибарите, които идват в малките пристанища и претеглят и продават улова си на кея. Жителите на Кабо Верде не купуват на склад, а винаги имат всичко прясно.

По улиците можете да видите жени, които носят кутии с пресни лакомства. Обикновено това са пържени торбички, пълни с рибна смес, или картофено пюре, смесено с риба. Много е вкусно и едно парче струва около 10 ескудо, което в превод е около 10 цента. Най-разпространеното основно ястие е риба тон със смес от зеленчуци, ориз и кашупа, която може да се приготви и само с боб в по-евтин вариант.

Обичайни цени в ресторантите

Цените в ресторантите обикновено са по-високи, отколкото в Чешката република. Средната цена на основно ястие е около 15 евро. Порция риба тон тогава излиза около 12 евро.

Най-евтиното ястие е козе сирене на скара на цена 4 eur. Що се отнася до напитките, местната бира Strela често се сервира в бутилки от 3 унции по 1,35 eur, а големите бири струват между 2,5 и 4 eur. Внимавайте за силата на бирата, въпреки че на вкус е като хрупкава светла бира, тя съдържа 5,4% алкохол.

Тази статия може да съдържа партньорски връзки, от които нашият редакционен екип може да получи комисиони, ако кликнете върху връзката. Вижте нашата страница за рекламна политика.