Култура и история на Кабо Верде

Кабо Верде

История накратко

Кабо Верде е бил необитаем до заселването му от португалците през XV век. Първоначално се използва като междинна спирка за изследователски експедиции, а по-късно като място за отглеждане на захарна тръстика. През XVI-XVIII в. те стават основно пункт за претоварване на роби, пътуващи от Африка към Северна Америка. Португалската революция от 1974 г. води до отслабване на съществуващия режим и позволява на колониите да обявят своята независимост. През 1975 г. Кабо Верде става независима република. Днес основният икономически сектор, освен селското стопанство, е туризмът.

Хора

Тъй като дълго време в Кабо Верде са живели само португалци, това все още определя състава на населението. Има потомци на африкански роби и колонизатори от Португалия, Италия и Нидерландия. Напоследък на островите се увеличава броят на бежанците от екваториална Африка, особено от Сенегал. Те лесно се различават от първоначалните жители по много по-тъмния цвят на кожата си. Общото население на островите е едва 400 000 души.

Националният девиз е "без стрес" и животът на местните жители също е в този дух.

Почивки

Кабо Верде е християнска страна, така че основните празници като Великден, Коледа и Нова година са същите като в Европа. Няма да откриете други големи събития, които да повлияят значително на хода на страната.

Култура

Културата в Кабо Верде е смесица от европейски и африкански корени. На остров Сао Висенте ежегодно се провежда помпозен карнавал (на Пепеляна сряда), който е много подобен на този в Рио де Жанейро. Други интересни събития са музикалният фестивал Baia das Gatas през август и международният театрален фестивал, който се провежда през септември.

Що се отнася до изкуството, жителите често изработват статуи и бижута от кокосови орехи. Те се превръщат в едни от най-популярните сувенири. Музиката е смесица от креолски и португалски език в съпровод на фолклорни инструменти.

Език

Официалният език е португалският, въпреки че по-голямата част от населението говори креолски. Настоящите ръководители на страната се опитват да го превърнат в официален език. Обикновените хора на туристическите острови обикновено могат да говорят и английски, въпреки че се чувстват много по-добре на португалски.

Туризъм

Туризмът в Кабо Верде все още е в начален стадий. Поради отдалечеността си от Европа те не са толкова популярни, колкото други екзотични дестинации. Поради малкия си размер и отчасти поради опазването на природата, местата за настаняване са ограничени и на практика има само няколко хотелски курорта по крайбрежието. Те често са собственост на европейски компании, така че нивото на предоставяните услуги остава високо.

Поради постоянния ветровит климат Кабо Верде се посещава предимно за водни спортове по вълните на Атлантическия океан. Тези, които не карат сърф, могат да се насладят на (често напълно уединеното) слънчево време на безкрайните плажове с фин пясък, простиращи се на километри по крайбрежието. Със сигурност не очаквайте невероятни забележителности тук.

Най-добрият сувенир е консерва с вкусна местна риба тон, бижу от кокосов орех или сувенир, свързан с националното животно - морската костенурка.

География

Кабо Верде се състои от 10 големи и 5 по-малки острова. Всички те са се образували в резултат на вулканична дейност, която определя характера им и днес. Островите са сухи и без много растителност. Най-често срещаната повърхност е пустиня или тъмни лавови скали, а на островите почти няма да откриете река, гора или езеро.

Часовата разлика с Чехия е -2 часа през зимата и -3 часа през лятото. Островите са сравнително малки, не по-дълги от 40 км, и често имат само един главен път, свързващ север с юг или изток със запад. Повечето от островите имат собствени летища и са свързани с фериботи.

Най-посещаваните острови са Сал и Боа Виста, където се намират най-красивите плажове и където може да се намери най-много места за настаняване. До тези острови най-често се лети със самолет като част от организирани екскурзии, поради което ще намерите и повечето туристи, които изследват сухата вътрешност на острова с наети четириколки или офроуд автомобили.

Островите Сантяго, Санто Анто и Сао Винсенте предлагат както забележителности, така и зелена природа. Тук се намират най-плодородните земи на островите и можем да наблюдаваме обраслите с растителност склонове на вулканите. Посещението на всеки от тях обаче ще отнеме не повече от два дни.

Тази статия може да съдържа партньорски връзки, от които нашият редакционен екип може да получи комисиони, ако кликнете върху връзката. Вижте нашата страница за рекламна политика.