Валута и цени в Кабо Верде

Кабо Верде

Ескудо на Кабо Верде

Валутата на Кабо Верде е ескудо, обозначавано с CVE. Едно ескудо се дели на 100 центаво.

При разплащане се използват монети с номинал от 1, 5, 10, 20, 50 и 100 ескудо и банкноти от 100, 200, 500, 1000, 2000 и 5000 ескудо.

Ескудо на КабоВерде е с фиксиран обменен курс спрямо еврото:

  • 1 еуро е винаги 110 cve

Ако плащате с евро в Кабо Верде, ще ви бъде възстановена сумата по малко по-неблагоприятния обменен курс 100 cve за 1 eur.

Обмяна на валута и плащане с карта

Ескудо на Кабо Верде не е обичайно конвертируема валута в Чешката република. Обменните бюра и банките в Кабо Верде са малко на брой и обикновено са затворени следобед, така че е по-добре всеки път да обменяте по-голяма сума или да сменяте на рецепцията на хотела.

  • Почивки в Салу
  • Почивки в Боа Виста

При обмяна на 500 cve се изисква представяне на паспорт и такса за обмяна.

Поради фиксирания обменен курс, който се спазва навсякъде, е възможно и дори често се изисква да се плати в евро. Внимавайте, когато връщате пари в ескудо, вижте по-горе.

Колко струва какво

Цените в Кабо Верде са малко по-високи от тези в Чехия, тъй като повечето продукти са вносни. Това, от което не сме особено доволни, е цената на местната бира.

Примери за цени:

  • Малко ястие (козе сирене) в ресторант - 5 евро
  • Наемане на най-евтината кола за деня - 46 eur
  • Малка бира Strela 0,33 л - 1 eur
  • Билет за местния транспорт - 0,4 eur
  • Такси хотел - Санта Мария - 4 eur
  • Бензин - 135 cve
  • Цигари - 4 eur

Съвети и договаряне

В Кабо Верде можете да се пазарите само при продавачите на сувенири на плажа или в малките магазинчета. В зависимост от това колко артикула искате да купите, крайната цена може да бъде съответно коригирана много благоприятно.

Даването на бакшиши е доста разпространено на островите и се счита за очевидна част от предоставената услуга (изнасяне на багаж или почистване на хотелската стая). Размерът на бакшиша е около 10% от сметката.

Как да спестите

Въпреки че това няма да се хареса на много туристи, най-добрият начин да спестите пари е да отидете в Кабо Верде с туристически агент. Цената на самолетния билет от Прага обикновено е по-висока от цената на цялото пътуване, а ако искате да пътувате до повече от един остров, разходите се натрупват твърде бързо. Освен това от летищата често има само таксита.

Същата ситуация важи и за настаняването и храненето - единственият начин да спестите пари е да резервирате настаняване на самообслужване - ресторантите са прекалено скъпи, но дори и тогава вероятно ще сте на една и съща цена с туроператорите.

Можете да наемете кола или ATV (или велосипед) само за един ден, за да разгледате острова, повечето забележителности са на няколко километра.

Дневен бюджет

Ако изчислим, че най-евтиният начин да разгледате Кабо Верде е да отидете с туристическа агенция, можем да стигнем до около 1 евро - 623 евро за едноседмичен престой на база all inclusive. В края на краищата чешките туристически агенции не предлагат никакво друго хранене. Като прибавим и наемането на автомобил за 60 eur на ден, получаваме обща цена 1 eur - 696 eur, което съответства на около 73 eur на човек на ден, включително полетите, разбира се. Тази цена съответства на по-висок стандарт в хотелски комплекс от категория 4* или 5*.

Ако изчислим най-евтиния вариант, ако отидем сами, бихме могли да получим настаняване за 44 eur на вечер със закуска. В Кабо Верде няма да намерите много по-евтини сергии за храна, така че очаквайте всяко хранене в ресторант да струва поне 10 eur. Следователно най-ниската цена на човек на ден е 48 eur, но трябва да добавим разходите за наем на кола и полети.

Тази статия може да съдържа партньорски връзки, от които нашият редакционен екип може да получи комисиони, ако кликнете върху връзката. Вижте нашата страница за рекламна политика.