Времето в Сардиния и най-доброто време за посещение

Сардиния

Сардиния има средиземноморски субтропичен климат. Лятото е горещо и сухо, а зимата е влажна и мека. Температурите често достигат до тропическите 30 през лятото, а през зимата рядко падат под нулата. Островът може да се похвали с 300 слънчеви дни в годината, което ще бъде особено ценено от онези от вас, които се отправят към Сардиния, за да видят морето. Средната температура на морето през лятото е около 25°C.

Въпреки че Сардиния е сравнително голям остров, времето е сходно на север и на юг. Западното крайбрежие и планинските райони в средата на Сардиния са по-ветровити.

Намерете най-добрия плажен курорт в Сардиния

Времето и температурите през годината

Ето как изглежда времето в Сардиния през всеки месец от годината

Времето през януари

Януари в Сардиния е идеалният месец за разглеждане на градове и села или за пътешествия из острова. Температурите обикновено се движат около 14°C през деня. По най-високите части на планините може да вали сняг, а януари е месецът с най-голям шанс единственият ски курорт Брунку Спина да бъде отворен.

Дъждовете се появяват средно 7 дни в месеца, но обикновено не са дълготрайни.

Времето през февруари

Февруари е един от най-дъждовните месеци в Сардиния, особено в северната част на острова.

Дори и така, няма нужда да се притеснявате за придвижването из градовете и забележителностите, тъй като вали средно само 8 дни в месеца, а повечето от тях са краткотрайни дъждове. Средните температури през февруари са около 15°C.

Времето през март

Последният месец от зимата все още е идеален за опознаване на Сардиния напълно без туристи, за обикаляне на градовете и за наслаждаване на автентичната атмосфера.

Март може да бъде неприятно ветровит по крайбрежието, но температурите вече се покачват до средно около 17°C, като често максималните стойности надхвърлят 20°C. Средният брой на дъждовните дни е 8 на месец, а дъждовете са сравнително чести, но само на кратки превалявания.

Времето през април

Времето през април е последният месец, в който се наблюдават сравнително чести (но кратки) дъждове. Температурите обикновено се повишават до 19 °C, а често надхвърлят 25 °C.

Но със сигурност все още не е време за къпане в морето, така че април е идеален за градски пътувания, разглеждане на забележителности и пешеходни преходи, за които времето ще бъде идеално - нито горещо, нито студено.

Времето през май

Последният месец на чистата пролет е идеален за пешеходен туризъм и колоездене в Сардиния. Средните температури се движат около 24°C, а максималните достигат 30°C.

Има спорадични дъждове под формата на кратки превалявания, но все още е твърде студено за плуване в морето, а морето в частност далеч не се е затоплило до нива, които биха били подходящи за повечето пътешественици.

Времето през юни

Първият месец на лятото е началото на слабия сезон в Сардиния, а към края на месеца той вече преминава във висок сезон. Средните температури се покачват до 28°C, но през деня често надвишават 30°C.

Морската вода, особено в по-плитките райони, вече започва да става приятно топла и летните почивки с плуване са в разгара си. Дъждовете са по-скоро изключение, със съвсем леки превалявания средно 3-4 дни в месеца.

Времето през юли

Юли в Сардиния е типично летен месец, когато сезонът е в разгара си. По крайбрежието температурите са средно 31°C, но обикновено достигат 40°C поне няколко дни в месеца.

Дъждовете са рядкост, а небето е безоблачно през целия юли.

Времето през август

Август е най-горещият месец в Сардиния и месецът с абсолютно най-голям брой туристи. Нормалните дневни температури са средно 32°C, като в няколко дни могат да достигнат над 40°C.

Август е най-горещият месец и за морето, което в по-плитките заливи може да бъде неприятно топло до нива, подобни на тези на въздуха. Дъждът и облачното небе са голяма рядкост през август.

Времето през септември

През септември времето в Сардиния е типично лятно, с много по-приятни температури, отколкото през ваканциите. Те се повишават средно до 28°C, като вероятността от екстремни горещини е по-малка.

Температурата на морската вода е красиво лятна и ще можете да плувате с лекота на всички плажове.

Въпреки че през септември вали около 4 пъти по-често, отколкото през август, това са само много леки, кратки дъждове и няма да нарушат почивката ви.

Времето през октомври

Дори през октомври можете да се насладите на класическа лятна почивка в Сардиния. Средните дневни температури са между 22 и 24 °C, но често достигат 30 °C.

Морето е все още приятно топло от лятото, особено в плитките заливи на Северна Сардиния. Дъждовете са кратки и прекъсват средно само 5 дни в месеца.

Сравнете цените на колите под наем в Сардиния

Времето през ноември

През ноември само издръжливите индивиди ще отидат да плуват в Сардиния. Нормалните дневни температури се покачват до 19°C, , но вечерите обикновено са ветровити и студени.

Валежите са средно 7 дни в месеца, предимно под формата на леки дъждове. Това прави ноември добър месец за пешеходен туризъм и градски пътувания.

Времето през декември

Декември е най-дъждовният месец в Сардиния, когато вали около два пъти по-често, отколкото в страната. Като цяло обаче става въпрос по-скоро за превалявания и дълготрайните дъждове са рядкост. Температурите падат до около 15 °C.

Таблица на температурите през годината

Сардиния - Времето в региона е почти еднакво

Месец
Времето
Air
Вода
януари
дъждовен
15 °C
14 °C
февруари
дъждовен
15 °C
14 °C
март
дъждовен
17 °C
14 °C
април
слънчев
18 °C
15 °C
май
слънчев
23 °C
17 °C
юни
слънце
28 °C
21 °C
юли
слънце
31 °C
25 °C
август
слънце
31 °C
26 °C
септември
слънчев
27 °C
24 °C
октомври
слънчев
22 °C
21 °C
ноември
дъждовен
18 °C
18 °C
декември
дъждовен
15 °C
15 °C

Кога да отидете в Сардиния

Кога е най-доброто време и най-ниските цени в Сардиния?

Кои са най-добрите месеци за посещение?

Сардиния е целогодишна дестинация и всеки сезон предлага чудесни условия за различни дейности.

Летни ваканции (юли-август)

Островът преживява най-големия си наплив от туристи по време на летните ваканции, когато тълпи се стичат към морските курорти, за да се насладят на горещите дни.

През август плажовете са препълнени със стотици италианци, които идват тук предимно за едномесечна почивка. Поради това през август цените на нощувките са най-високи през годината (до 15-20% по-високи от тези през юли).

Намерете най-добрия плажен курорт в Сардиния

Пролет и есен

Ако искате да избегнете най-големите тълпи, препоръчваме ви да се отправите към Сардиния от април до юни или от средата на септември до октомври.

Ниският сезон предлага променливо време и по-хладно море, но за разлика от високия сезон е чудесен за пешеходен туризъм и колоездене.

От април нататък температурата бавно започва да се покачва и достига приятните 20 градуса. Към средата на септември, от друга страна, знойните дни на острова престават и температурата спада до приятните 26°C.

Извън сезона

Не си заслужава да отидете в Сардиния извън сезона. Дните са къси и студени, също като тук, а много места са затворени (включително някои хотели). Повечето туристи се отправят тук за Карнавала, който се празнува на няколко места на острова.

От ноември до март температурата не надхвърля 20 °C и е наистина много дъждовно. Най-дъждовните месеци са ноември, декември и февруари.

Тази статия може да съдържа партньорски връзки, от които нашият редакционен екип може да получи комисиони, ако кликнете върху връзката. Вижте нашата страница за рекламна политика.