Придвижване Сардиния

Сардиния

Сардиния разполага с широка мрежа от автобусни линии, която се допълва от няколко железопътни линии.

Въпреки това по-малките курорти се обслужват от автобуси само няколко пъти дневно, а някои туристически дестинации изобщо не са достъпни с обществен транспорт. Ето защо, когато планирате почивка в С

Търсене на настаняване в Сардиния

С кола

Ако планирате да разгледате острова, автомобилът е правилният избор за вас. Автомобили под наем се предлагат на всички летища, но, разбира се, и в основните туристически центрове.

На острова има скоростни пътища, които свързват най-големите градове като Каляри, Сасари, Ористано, Нуоро и Олбия. В Сардиния няма пътни такси и не е необходима винетка. Извън основните пътища може да се очакват тесни и често много криволичещи пътища. Само опитен шофьор трябва да шофира.

Сравнете цените на колите под наем в Сардиния

За подробна информация относно наемането на автомобили и пътуването с автомобил в Сардиния, прочетете нашата статия за наемане на автомобили в Сардиния.

Влакове в Сардиния

Редовните железопътни превози в Сардиния се извършват от две компании, които не признават билетите си и затова винаги е необходимо да си купите нов билет, дори когато сменяте влака.

Trenitalia

Основната линия на острова минава от столицата Каляри до Озиери-Чиливани, където се разделя на две линии.

Едната от тях ви отвежда до Олбия/Голфо Аранчи, а другата - до Сасари и Порто Торес.

От Каляри до Олбия можете да си купите билет на цена 18 евро и да прекарате по пътя около 3 часа и 20 минути. Пътуването до Сасари ще ви струва малко по-малко, билетът струва 16,50 eur, а пътуването отнема 3 часа. След това от Олбия до Сасари ще платите 8,10 eur.

Другите две линии на Trenitalia се движат от Каляри до градовете Карбония и Иглесиас във вътрешността на страната, но те не са много използваеми за туристите.

Можете да проверите разписанията и цените онлайн на уебсайта на Trenitalia, не е необходимо да купувате билети онлайн, а за регионалните услуги цената е същата на гарата.

ARST

Другите три линии се обслужват от ARST, като билети за тях можете да закупите само на гарата или от кондуктора. Алтернативна възможност за закупуване е мобилното приложение Tabnet (Google Play / App Store).

Най-важната линия на ARST е тази от Алгеро до Сасари, която продължава до Сорсо, или от Макомер (връзка с основната линия и услугите на Trenitalia) до Нуора.

Разписанията на тези линии можете да намерите на уебсайта arst.sardegna.it.

Trenino Verde

По време на лятната ваканция обмислете възможността да се повозите на туристическия влак Trenino Verde, който се движи по красивите линии между крайбрежието и вътрешността на страната, по които вече не се движат редовни влакове. Моторизираните вагони от средата на 20-ти век ще ви отведат на бавно и изпълнено с любов пътуване през красиви места, което ще ви донесе страхотни преживявания.

Trenino Verde се движи всяко лято по 5 различни маршрута, 1-2 пъти на всеки 14 дни. Цените на еднопосочните билети варират от 12 eur до 17 eur.

За повече информация посетете официалния уебсайт treninoverde.com

Автобуси в Сардиния

Автобусите са основният вид транспорт, ако искате да обиколите крайбрежието и да стигнете до основните туристически забележителности.

Мрежата е доста гъста, като обаче трябва да се съобразите с ограничената честота на връзките.

Повечето от по-големите градове се обслужват поне 5-8 пъти дневно, но в по-малките курорти може да има само 3 превоза дневно. Трябва да се има предвид също така, че в селските райони може изобщо да няма обозначена автобусна спирка, а когато има, на стълба няма информация.

Те знаят много добре местоположението на всички автобусни спирки за градски и междуградски автобуси en.mapy.cz, което значително ще помогне за ориентацията.

В Сардиния работят няколко автобусни компании.

Регионални услуги в цяла Сардиния

Основната обществена мрежа се обслужва от автобусите на ARST, които изпълняват регионални маршрути от големите градове на разстояние до около 100-120 км. Ще ги срещнете из целия остров.

Транспортът е много евтин, като билетът за междуградските връзки излиза около 1 евро на всеки 15 км.

ARST обслужва и обществения транспорт в Каляри и Алгеро, където един 90-минутен билет струва 1,30 eur, а един 120-минутен билет в комбинация с трамвай след това 2 eur.

Къде да закупите билети

Закупуването на хартиени билети при ARST е по-сложно. Препоръчително е да ги закупите преди да се качите в автобуса от павилион на ARST (само в големите градове винаги на автогарата) или в павилиони за вестници или по-малки магазини.

Винаги е възможно да се закупи и 24-часов билет за определен маршрут, който е на двойна цена от еднопосочния билет. Това ще ви бъде полезно, когато пътувате до по-отдалечени места (обикновено плажове), където не е възможно да си купите билет.

Въпреки че шофьорът продава билети, много често се случва да свърши билетите и да откаже да ви пусне да се качите без предварително закупен билет.

Най-добрият начин да направите това е да използвате мобилни приложения. За да пътувате с автобусите и влаковете на ARST и Trenitalia, използвайте две приложения, като и двете предлагат едни и същи билети на едни и същи цени:

Честота и разписания

Най-добрият начин да намерите информация за връзките и разписанията е да посетите официалните уебсайтове на превозвачите.

Регионални и междуградски услуги от Олбия

В допълнение към ARST, който обслужва много маршрути от Олбия, можете да използвате и други автобусни компании, които да ви превозят основно по Коста Смералда или по маршрути на дълги разстояния из цяла Сардиния:

 • SunLines - обществени услуги на по-ниски цени (около 1-2 евро на 10 км) от Олбия до Коста Смералда, Палау, Порто Торес, търговски услуги от Олбия до Сасари, Алгеро и летище Алгеро (цени около 20-25 евро)
 • Caramelli Tours - връзки от Олбия по протежение на Коста Смералда
 • Deplano - междуградска връзка от Olbia през San Teodoro, Budoni и Cala Gonone до Nuoro
 • Turmo Travel - междуградски връзки от Олбия до Каляри и пристанище Санта Тереса Галура, регионални връзки от Олбия до Боно, Будузо и Телти

Регионални и междуселищни услуги от Алгеро

Освен ARST, която обслужва много линии от Алгеро, можете да използвате и други автобусни компании, които да ви закарат до градове около Алгеро и на дълги разстояния:

 • SunLines - търговски услуги от летището и центъра на Алгеро до Сасари и Олбия (около 25 евро)
 • Turmo Travel - връзки до вътрешния град Бонорва
 • Reden Tours - връзка от летище Алгеро през Макомер до Нуоро
 • Digitur - връзка от Алгеро през Кастелсардо, Бадези до Санта Тереза Галура
 • Sardabus - линия от Алгеро до курорта Стинтино
 • Logudoro Tours - междуградска връзка от летище Alghero през Macomer и Oristano до Cagliari

Регионални и междуселищни услуги от Каляри

Освен ARST, която обслужва много линии от Каляри, можете да използвате и други автобусни компании, които да ви закарат до градове около Каляри и на дълги разстояния:

 • Turmo Travel - услуги на дълги разстояния до Олбия, Арзачена и Санта Тереза Галура
 • Logudoro Tours - междуградски транспорт от Каляри през Ористано и Макомер до летище Алгеро
 • Murgiabus - регионални връзки до близките градове Quartu, Nora и Sarroch

Регионални и междуселищни връзки от северното крайбрежие

Една от най-посещаваните части на Сардиния е северното крайбрежие (Палау, Порто Торес, Ла Мадалена), което привлича (освен традиционната обществена автобусна услуга ARST) и други частни превозвачи:

 • Sardabus - многобройни регионални услуги в курорта Бадези и в района на Санта Тереза Галура (La Marmorata) и от Кастелсардо до Темпио Паусания
 • Caramelli Tours - регионални услуги от Palau до Isola Gabbiani и Capo d'Orso
 • SunLines - регионални услуги от Коста Смералда до Олбия и Палау
 • Turmo Travel - междуградска услуга от Santa Teresa Gallura до Cagliari и местни услуги до архипелага La Maddalena
 • Digitur - връзки от Санта Тереса Галура, Бадези, Кастелсардо и Порто Торес до Сасари и градовете Боса, Кулиери и плажа на остров Аренас

С лодка

Обществените фериботи от Сардиния до архипелага Ла Мадалена, остров Асинара и остров Сан Пиетро (пристанище Карлофорте) се управляват от една компания - Delcomar.

Цените на еднопосочните билети варират от 3,70 eur за Ла Мадалена до 10 eur за Сан Пиетро.

 • Разписания и ценова листа в delcomar.it
Тази статия може да съдържа партньорски връзки, от които нашият редакционен екип може да получи комисиони, ако кликнете върху връзката. Вижте нашата страница за рекламна политика.