Какво да правите в Венеция

Венеция

Как да се забавляваме във Венеция? Какви фестивали можете да очаквате в града и кога се провеждат те?

Разходки с гондола

Иконичните черно-златни лодки, наречени гондоли, са символ на Венеция от незапомнени времена и един от най-видимите символи на цяла Италия.

Разходката с винаги опитния гондолиер, който умело избягва всички околни лодки и маневрира гондолата в най-тесните канали, несъмнено е едно от най-романтичните занимания в света.

Пригответе се за това, че романтиката във Венеция си има цена. Целият град е пресечен от стотици, а може би и хиляди официални градски гондоли, които можете да наемете по всяко време. Цените са посочени в таблици и пазаренето няма да ви помогне особено. Сумата е за цялата лодка, която може да побере 6 души. Сигурен съм, че няма да имате проблем да намерите някой случаен човек, който да се вози с вас, но просто няма да е същото.

  • 30-минутно пътуване между 8:00 и 19:00 ч. - 90 eur (всеки допълнителни 20 минути = + 20 eur)
  • 35-минутно пътуване между 19:00 и 4:00 ч. - 110 eur (всеки допълнителни 20 минути = + 50 eur)

Цените са фиксирани с градска наредба за всички гондоли на всички станции.

Плащането винаги е само в брой.

Къде да намерите станциите на гондолите?

Буквално на всеки ъгъл. Гондолите имат станции на всички канали, които минават в близост до туристически пътеки. В центъра на Венеция има десетки такива станции и ще ги срещнете на всяка крачка.

Лично ние не препоръчваме да използвате станциите за гондоли в близост до площад "Сан Марко", особено откъм страната на канала Гран. Тези станции са най-използваните, а околните канали често са буквално препълнени с гондоли, така че ще можете да изминете по-кратък участък за 30-минутно пътуване.

В колко часа се движат гондолите?

По-голямата част от гондолите тръгват с първите си клиенти в 9:00 ч. сутринта.

Стандартната цена е до 19:00 ч., а след това се заплаща допълнително 20 евро за вечерна/нощна разходка.

На по-слабо изложените места гондолиерите работят до около 21:00 или 22:00 часа, но местата на по-известните места в близост до моста Риалто, моста Академия или до площад Сан Марко работят почти през цялата нощ до около 3:00 часа сутринта.

Именно нощните круизи са най-романтичните, тъй като не сте обезпокоявани от никакви моторни лодки.

Безопасно ли е да се возите на гондола?

На пръв поглед гондолите изглеждат малко колебливи и, особено при плаване по Големия канал, когато се разминават с големи лодки, изглеждат почти опасни.

Въпреки това венецианските гондолиери имат доста строги изпити и са много опитни. Инцидентите с гондоли са доста редки във Венеция. Освен това лодката е така конструирана, че е почти невъзможно да се преобърне.

Евтини фериботи с гондоли

Алтернатива може да бъде вариантът, споменат в глава " Транспорт ". Над най-големия от каналите - Големия канал, се извисяват 4 моста, но също така и 3 ферибота, които превозват гондоли, много подобни на традиционните. Едно пътуване отнема около 2 минути и излиза от 2 евро.

Венецианският карнавал

Може би единственият по-известен карнавал е този в Рио де Жанейро. Венецианският карнавал е едно от най-посещаваните масови събития в цяла Европа и вие също не бива да го пропускате. Древна традиция, датираща от XI в., всяка година изкарва хиляди разноцветни маски по улиците и каналите на Венеция.

Карнавалът винаги започва на площад "Свети Марко" с "Полетът на ангела", където акробат се издига над хората на въже, след което действието се пренася във всички краища на стария град, където продължава 10 дни. Разходете се по заплетените улици, възхищавайте се на вездесъщите красиви маски или се включете в общото веселие.

Кога е карнавалът - актуални дати

Датите на карнавала са променливи, като официално той започва 10 дни преди Пепеляна сряда.

Не забравяйте, че това е пикът на сезона във Венеция, така че резервирайте настаняването си три четвърти година по-рано. И бъдете подготвени, че ще бъде многократно по-скъпо, отколкото на други дати.

Резервирайте хотела си във Венеция предварително

Прочетете повече на официалния уебсайт: carnevale.venezia.it.

По стъпките на стъкларите

През Средновековието Венеция е била основният стъкларски монопол в цяла днешна Италия, а на остров Мурано, на 10 минути път с лодка от центъра на Венеция, стъкларството все още е основен поминък. Може да посетите само една работеща стъкларска работилница, но там има стотици магазини, в които се продават невероятни произведения. Просто се разходете и се възхищавайте.

Скитане по алеите

Докато се разхождате по прочутия Гранд канал, навлезте в някоя от стотиците странични улички, изгубете се от тълпите туристи и се изгубете. Цел. Защото това е най-добрият начин да се потопите в атмосферата на града на водата, да наблюдавате детайлите на къщите и да си представите какво е наистина да живееш тук.

Не е нужно да се притеснявате, че ще се изгубите наистина, Венеция е малка и в която и посока да тръгнете, винаги ще стигнете до първоначално предвидената дестинация.

Венеция е и много разнообразна. Ще си проправяте път през изключително тесни улички или проходи под къщи, за да се озовете на някой от многото просторни площади, така наречените "кампо".

Къде да отидем извън туристическите потоци?

Най-много ни хареса остров Джудека, южно от центъра на Венеция, до който се стига за няколко минути с водни автобуси. Джудека изобщо не е туристическо място, но все пак притежава гения loci на Венеция.

Подобно нетуристическо място се намира около венецианските докове, на по-малко от 20 минути пеша от площад "Сан Марко".

Island hopping

Голяма грешка, която много посетители на града правят, е да съсредоточат престоя си върху основната историческа зона. Венеция не е само Големият канал, тя е разположена на десетки по-малки острови, където ще се разходите по автентични тесни улички, сред лозя или просто ще си починете край водата.

И през по-голямата част от времето ще бъдете сами, без други туристи.

Поне за един ден си купете дневна карта за лодките, разгледайте картата на линиите и след това просто следвайте носа си, където ви отведат вълните.

Посетете например тези острови:

Музеи и галерии

Венеция не би била италиански град, ако на всеки ъгъл не срещнете интересен музей или галерия, включително някои наистина световноизвестни. Ако сте любители на музеите, обиколките определено ще ви отнемат цял ден. Във Венеция съществува така нареченият VeneziaUnica City Pass, който служи като билет за музеите и транспорта, но отстъпките са минимални или изобщо не съществуват.

Някои от най-известните институции включват:

Романтични вечери

Невъзможно е да сте в Италия и да не се насладите на местната кухня, защото тя, общо взето, е най-добрата в света.

Освен това венецианската атмосфера придава съвсем друго измерение на гастрономическото преживяване. Малко са местата по света, където можете да седнете в градината или двора на ресторант и вместо оживена улица с десетки паркирани коли, там има канал, по който на всеки няколко минути минава гондола или рахитична малка лодка, която носи на местните жители пощата им...

Във Венеция има стотици ресторанти и би било безсмислено да ви препоръчам само един. Но определено се отдалечете от площад "Сан Марко" и Големия канал, където цените са ненужно завишени, а тихата атмосфера е засегната от хилядите други туристи наоколо.

Не забравяйте, че обикновено най-добрите ресторанти са най-уединените, в идеалния случай на някой от страничните острови (Джудека, Бурано, Мурано, Мазорбо и др.).

Плажове и плуване

Венеция е на брега на морето (или по-точно в морето), така че някъде наблизо със сигурност ще има възможност за плуване. Разбира се, че има, на дългите полуострови, разделящи Венецианската лагуна от Адриатическо море. Най-известните плажове са Лидо ди Венеция и по-модерният Лидо ди Йезоло.

Имайте предвид обаче, че местните плажове са по-скоро за забавление. Морето тук е доста мръсно, а плажовете са типично градски, т.е. заобиколени от барове, хотели. Тук просто няма да се насладите на много спокойствие и морски комфорт.

Венециански филмов фестивал

Един от най-известните филмови фестивали в света се провежда във Венеция всяка година през август/септември. Той е най-старият по рода си в света, като основната награда - "Златен лъв" - се връчва от 1932 г. насам. Прожекциите винаги се провеждат в историческия Palazzo del Cinema в Лидо де Венеция, близо до плажовете.

Очаквайте цените на хотелите да бъдат много завишени по време на фестивала. За конкретни дати и друга подробна информация посетете официалния уебсайт: labiennale.org.

Тази статия може да съдържа партньорски връзки, от които нашият редакционен екип може да получи комисиони, ако кликнете върху връзката. Вижте нашата страница за рекламна политика.