Времето в Венеция и най-доброто време за посещение

Венеция

Венеция вече се намира на границата между умерения и субтропичния пояс, така че климатът ѝ като цяло е приятен през цялата година. Разположението на Венеция край морето благоприятства мека зима с минимални снеговалежи и дъждове и топло, ясно лято. Температурите се покачват до 30 °C по време на летните ваканции, а през зимата остават около 6-10 °C.

По отношение на количеството валежи районът на Венеция е около средното за Европа.

Сравнете цените на полетите до Венеция

Кои са най-дъждовните месеци?

Колко често се случват наводненията и явлението, наречено acqua alta, high water? Наводненията са много чести във Венеция поради разположението ѝ практически директно на водата, но не са пряко свързани с дъждовете.

Така нареченото Acqua Alta се появява най-често във Венеция от ноември до февруари, когато морето е бурно. Средно най-ниските площади и улици се наводняват 3-4 дни в месеца.

Статистически Венеция е най-дъждовна през лятото, когато могат да се появят силни дъждове и гръмотевични бури, но обикновено за най-много 1-2 часа. Средно във Венеция вали около 8 дни в месеца.

Времето през годината

Вижте обобщена информация за времето във Венеция по месеци от годината.

Времето през януари

Януари е най-студеният месец от годината със средна дневна температура от малко около 6°C.

От друга страна, валежите през януари са най-малко през годината, но това не означава, че не могат да възникнат наводнения поради високи приливи. Зимните месеци по принцип са предразположени към високи води, но през януари те са по-редки, отколкото например през ноември или февруари.

През януари небето е облачно през повечето дни.

Времето през февруари

Времето през февруари е в режим на зимен мрак с температури около 9°C с леки дъждовни превалявания, които статистически са най-рядко срещаните през годината.

От друга страна, февруари е вторият най-предразположен месец след ноември към периодични наводнения на най-ниските площади и улици.

Времето през март

През март пролетта бавно започва да се усеща, но температурите рядко се покачват над 13 °C. Предимството на март е, че дъждовете са по-малко вероятни, а acqua alta, наводненията, също са по-рядко срещани през март.

Времето през април

Времето през април във Венеция е много подобно на класическото априлско време в Централна или Северна Европа. Температурите обикновено се движат около 16 °C, кратките дъждове са чести, но продължителните са рядкост.

Небето се редува с ясно и облачно и често има силни ветрове.

Времето през май

Май е много приятен месец с температури около 22 °C и около 8 дни в месеца, в които има валежи.

Ако обичате прохладните температури, идеални за разходки из града, тогава май е месецът за вас.

Времето през юни

Юни е най-дъждовният месец във Венеция, което не означава нищо повече от случаен силен дъжд, който продължава не повече от няколко часа и се случва средно 9 дни в месеца. Поради това пешеходният туризъм не е засегнат значително.

Средните температури се повишават до летния максимум от 25 °C и към края на юни дори плиткото Адриатическо море започва да се затопля.

Времето през юли

Юли във Венеция е най-горещият месец от годината със средни температури около 28 °C, но максималните температури често надхвърлят 30 °C.

Гръмотевични бури се случват средно около 3-4 пъти месечно, а морето е приятно топло, идеално за плуване.

Времето през август

Август също е типичен летен месец с температури между 28 и 30 °C и случайни гръмотевични бури, но те се случват средно само около 7 дни в месеца.

През август морето е най-топло на Лидо, което го прави идеален месец за съчетаване на градски и плажен туризъм.

Времето през септември

Септември във Венеция все още е летен месец с температури около 25 °C и валежи, подобни на тези през останалата част от годината, т.е. средно около 7 дни в месеца, но предимно само кратки интензивни дъждове.

Времето през октомври

Времето през октомври не е много сходно с това през есента. Температурите са предимно около 18 °C и все още има толкова много валежи, колкото и през останалата част от годината, но няма есенно захлаждане.

Времето през ноември

Ноември във Венеция може да бъде най-рисковият месец за посещение, тъй като наводненията са най-често срещани през годината.

Истината обаче е, че дори в случай на наводнение голяма част от Венеция е проходима, така че евентуално наводнение няма да провали почивката ви. Очаквайте температури около 12°C.

Времето през декември

Декември обикновено е зимен месец с температури около 8°C и сравнително сухо време, със сравнително малко дъждове. Декември е подходящ месец за комбинация от разходки из града и посещение на музеи или галерии.

Температура на морето във Венеция

Въпреки че Венеция не е типична плажна дестинация, на местните плажове можете да плувате също толкова добре, колкото и навсякъде другаде в Италия.

Морето е подходящо за плуване през нашето лято, когато температурата на водата е около 25°C от средата на юни до края на септември.

Таблица на температурите през годината

Венеция - Времето през годината

Месец
Времето
Air
януари
дъждовен
6 °C
февруари
дъждовен
8 °C
март
слънчев
12 °C
април
слънчев
16 °C
май
слънчев
21 °C
юни
слънце
24 °C
юли
слънце
27 °C
август
слънце
27 °C
септември
слънце
23 °C
октомври
слънчев
18 °C
ноември
дъждовен
11 °C
декември
дъждовен
7 °C

Кога да отидете в Венеция

Ако наистина отивате само за кратко пътуване до Венеция и не планирате други дейности освен разходки из града, най-добрите сезони са пролетта, индийското лято (края на септември и октомври) и зимата, ако можете да понасяте температури около 10°C. Тези месеци са значително по-евтини от лятото, а и така или иначе не се нуждаете от постоянно ясно небе, за да тичате по задачи из града.

Резервирайте хотел във Венеция и избегнете таксата

От друга страна, ако искате да съчетаете пътуването до Венеция с къпане в морето, отидете между юни и септември, когато температурата на водата е над 23°C.

Обърнете внимание на почивките през февруари, когато се провежда прочутият карнавал във Венеция, а също и по време на филмовия фестивал във Венеция през август/септември (за повече информация вижте глава " Дейности "). Цените скачат до небето, така че ако не ви се налага да видите карнавала, отидете по друго време.

Тази статия може да съдържа партньорски връзки, от които нашият редакционен екип може да получи комисиони, ако кликнете върху връзката. Вижте нашата страница за рекламна политика.