Гранд Канал

Гранд Канал

Дългият около 4 км Голям канал без съмнение е основната пътна артерия на Венеция, която се вие като брадва през целия исторически център. Той се простира от централната гара Санта Лучия до площад Сан Марко, където се влива в лагуната.

Резервирайте стая с изглед към Големия канал

Главната улица на Венеция

Интересно е, че няма непрекъсната и дълга крайбрежна алея от двете страни, къщите обикновено израстват направо от водата, като не оставят място за тротоар. Това обаче не променя факта, че по протежение на канала ще откриете множество по-малки и по-големи площади, откъдето можете да наблюдавате оживения трафик по водата.

Вместо асфалт има вода, а вместо автомобили - стотици лодки - от вапорети за обществен транспорт до товарни кораби и кораби за доставка на DHL и FedEx. Седнете с истинско италианско сладолед и наблюдавайте известно време действието по водата, това е изключително успокояващо.

Само 4 моста

Въпреки че каналът е дълъг повече от 4 километра, можете да го прекосите само по 4 моста. Първите два - Ponte della Costituzione и Ponte degli Scalzi - се намират на централната гара в Санта Лучия и освен че ще ви преведат от единия на другия бряг, не са много интересни.

Най-големият мост точно в центъра на Венеция обаче вече е един от най-известните мостове в света. Камък Ponte di Rialto с неговия навес е една от най-красивите структури във Венеция. Последният мост, който се простира над Големия канал, е дървен Ponte dell Accademia от известната галерия "Академия".

Разходка с вапорето или гондола

Големият канал е най-красивият от всички водни канали. Фасадите на най-красивите венециански къщи "растат" направо от водата, от време на време някой от десетките по-малки странични канали се отваря в Канале Гранде и оттам се откриват гледки към най-известните венециански паметници.

Най-лесният вариант е да се качите на vaporetto (автобус на водния обществен транспорт) и да изминете която и да е дължина на канала. Има спирки на всеки ъгъл от двете страни на канала, а лодките се движат тук на всеки 5 минути. Линия 1 се движи по протежение на канала, а линия 2/ също се движи от гарата до моста Риалто.

На няколко места има и гондоли, които пресичат канала, за което се заплаща символична такса около 2 евро. По-подробен списък с тях можете да намерите в глава " Транспорт ".

Настаняване с изглед към Големия канал

По протежение на канала ще намерите редица хотели с гледки, които са сред най-добрите в света. Логично е, че хотелите, разположени точно на Големия канал, са с по-високи цени, но ако търсите романтично настаняване, няма да съжалявате. Разгледайте например тези отлично оценени хотели точно на канала с цена от 110 евро на вечер в стая с 2 легла.

  • Hotel Marconi до моста Риалто
  • Hotel Principe в близост до гара С. Лучия
  • Ca' Angeli - апартамент в по-тих и по-малко туристически район

Какво да видите наоколо

Открийте всички места, които трябва да видите в Венеция.

Тази статия може да съдържа партньорски връзки, от които нашият редакционен екип може да получи комисиони, ако кликнете върху връзката. Вижте нашата страница за рекламна политика.