Torcello

Torcello

Забравеното донякъде островче Торчело се намира във венецианската лагуна, на около 40 минути с корабче от историческия център на Венеция, и предлага божествено спокойствие, красивата катедрала "Санта Мария Асунта" и прекрасна, мирна селска среда.

Най-евтините места за настаняване във Венеция

Въпреки че остров Торчело сега се обитава само от около 30 души, някога той е бил един от главните центрове на Венеция и има две основни забележителности от онова време, заради които определено си заслужава да прецените пътуването дотук.

В местния ресторант Locanda Cipriani можете да си припомните престоя на известния американски писател и носител на Нобелова награда Ърнест Хемингуей, който е пребивавал на Торчело в продължение на няколко седмици през 1948 г.

Катедралата "Санта Мария Асунта

Един от най-важните паметници в цяла Венеция е катедралата "Санта Мария дел'Асунта" в Торчело, датираща от VII в. , което я прави най-старата венецианска катедрала изобщо. Въпреки че през XI в. е значително преустроена в готически стил, в нея все още има характерни елементи от романския стил.

Не е за изпускане и посещението на интериора, който може да се похвали с напълно уникални византийски мозайки от XI и XII в.

Базиликата е отворена всеки ден от 10:00 до 16:30 ч. Последното влизане е възможно 30 минути преди края на работното време.

Цените на билетите са, както следва:

  • Само за катедралата - 5 евро
  • Кула с изглед - 5 eur
  • Комбинация - 9 eur

Църква Санта Фоска

Непосредствено до катедралата Санта Мария можете да посетите по-малката църква Санта Фоска от византийската епоха, която напомня за новата си архитектура. Църквата датира от XII в. и е заобиколена от манастирски сгради от XIV в.

Местоположение и транспорт

Торчело е разположен в северната част на Венецианската лагуна, близо до островите Бурано и Мазорбо.

На всеки половин час до острова се движи воден автобус вапорето по линия № 12 от Венеция (спирка Ф.те Нове) и островите Мурано, Бурано и Мазорбо, който продължава до Трепорти. Освен това линия 9 се движи на всеки 15 минути между Торчело и Бурано, а през нощта можете да ползвате специалната нощна линия N.

Разписанията на всички тези маршрути можете да намерите ясно на уебсайта: avm.avmspa.it/orari.

Какво да видите наоколо

Открийте всички места, които трябва да видите в Венеция.

Тази статия може да съдържа партньорски връзки, от които нашият редакционен екип може да получи комисиони, ако кликнете върху връзката. Вижте нашата страница за рекламна политика.