Isola dell Asinara

Asinara

Вторият по големина остров край бреговете на Сардиния, Изола дел'Асинара, някога е бил затвор и станция за болни от холера.

10-те най-евтини хотела в Сардиния

Днес той е популярна туристическа дестинация за пешеходни или велосипедни турове и идеално място за еднодневни екскурзии от курортите в северната част на Сардиния.

Национален парк с делфини и магарета

Затворът е затворен през 1997 г. и оттогава единствените животни, които ще откриете в едноименния национален парк, са магарета албиноси, соколи и много други уникални животински видове, както и растителни видове.

Националният парк включва и подводната зона между островите Асинара и Сардиния, където например често се срещат делфини.

По време на кратка разходка с лодка от Сардиния до Асинара има голяма вероятност лодката ви да бъде придружена от бутилконоси делфини.

Изключително пресечената брегова линия на Асинара създава красиви малки заливи с минимален брой посетители. Посещението на острова е просто природен балсам за душата.

Плажове и плуване

Заради пресечената брегова линия на Асинара няма много плажове, а когато намерите такъв, той обикновено е само малка скалиста ивица с неприятен каменист вход към водата.

Не идвате в Асинара заради плажовете, а заради тихата атмосфера и разходките.

Как да стигнете до Асинара

Можете да отидете с организирана екскурзия или сами да вземете обществен ферибот.

Организираните екскурзии струват около 90 евро в разгара на сезона и обикновено тръгват от град Стинтино (например компанията giteasinara.it).

Общественият ферибот се движи от Порто Торес два пъти дневно, а през ваканциите - 3 пъти, като пътуването отнема час и четвърт. Точните разписания можете да намерите на уебсайта на корабната компания delcomar.it. Билетите за връщане са на цена от 15 евро през слабия сезон или 18 евро през високия сезон (от юни до септември).

Колоездене или разходка из острова

На Асинара няма моторни превозни средства (единственото изключение са автомобилите на управата на националния парк), така че единственият начин да се придвижвате из Асинара е пеша или с велосипед.

Можете да намерите магазин за велосипеди под наем точно на пристанището Fornelli на острова. Планинско колело под наем струва около 15 евро на ден, а електрическо колело - около 45 евро. Подробности можете да намерите на уебсайта за отдаване под наем.

Островът е дълъг около 15 км, така че наемането на велосипед определено си заслужава, ако искате да опознаете добре Асинара.

Настаняване

На острова няма места за настаняване, най-удобните места са яхтените пристанища, от които ще тръгнете. Разгледайте всички оферти:

Какво да видите наоколо

Открийте всички места, които трябва да видите в Сардиния.

Тази статия може да съдържа партньорски връзки, от които нашият редакционен екип може да получи комисиони, ако кликнете върху връзката. Вижте нашата страница за рекламна политика.