Метро в Копенхаген

Copenhagen

Метрото в Копенхаген функционира едва от 2002 г., което го прави модерно и много ефективно. Метровлаковете са автоматични и без машинисти, което позволява на пътниците да наблюдават панорамно линията от предните и задните седалки.

Метрото се движи под земята в центъра, а по периферията - над земята.

Вижте хотели в центъра на Копенхаген

Четирите линии на метрото се допълват от оживена градска железопътна мрежа.

Линии на метрото

В Копенхаген функционират 4 метролинии. В някои участъци две линии се движат заедно, което намалява честотата наполовина.

Метролиниите винаги са обозначени с цвят и номер.

  • М1 (зелена) + М2 (жълта ) - през по-голямата част от маршрута тези линии се движат заедно от крайната станция Vanløse в източната част на града до историческия център (Kongens Nytorv и Christianshavn). Тук маршрутите се разделят. Зеленият М1 отива директно на юг до крайната спирка Vestamager, а жълтият М2 - покрай брега до летището в Копенхаген.
  • М3 (червен) - кръгова и много натоварена линия, която свързва важни места в центъра. Най-натовареният участък между Østerport, Kongens Nytorv и централната гара минава покрай М4
  • М4 (синя ) - централната линия свързва централната гара, Kongens Nytorv и Østerport, като продължава още по на север до модерния квартал Orientkaj. В момента се изгражда разширение на юг до Elleberg.

В допълнение към метрото можете да използвате и влакове в центъра и около него.

Официален уебсайт на метрото: intl.m.dk

Търсачка на обществения транспорт в Копенхаген: dinoffentligetransport.dk/en

Влакови линии

Магистралната железопътна линия между централната гара и гара Østerport е по-бърза от метролиниите M2 + M4, които се движат по същия маршрут. Освен това влаковете се движат и до по-широкия район на Копенхаген.

Някои линии са обозначени като S-tog и се движат единствено из града, други идват от по-далечни райони (Re, IC, ICL), но лесно можете да ги използвате за пътуване из Копенхаген с обикновен билет за градски транспорт.

Как работи метрото?

Метрото в Копенхаген е изцяло автоматично, без оператор на място. Станциите са модерни и много чисти, както и комплектите на метрото.

Няма ограничения за качване на перона, няма турникети, през които да се минава, и само случайни контрольори проверяват билетите.

Перонът е отделен от релсите със стъклени стени с плъзгащи се врати, които се отварят автоматично, когато метрото пристигне на станцията. Няма бутони за отваряне на вратите, всички те се отварят автоматично.

Разписания и работно време

Всички линии на метрото се движат на всеки 2-4 минути през делничните дни и на всеки 4-5 минути в извънпиковите часове и през почивните дни.

Метрото в Копенхаген работи 24 часа в денонощието. Нощният интервал е между 6 и 20 минути. Кръговата червена линия M4 се движи само в една посока през нощта.

Подробна информация за разписанието можете да намерите на официалния уебсайт на метрото: intl.m.dk/travel-information/the-timetable

Тарифи на метрото

Метрото и всички влакове са интегрирани в системата на обществения транспорт, така че можете да използвате общ билет, който е валиден и за автобусите и фериботите.

Цените се определят в зависимост от броя на изминатите зони. Центърът на Копенхаген е разделен на зони 1, 2 и 3, а южната част на града с летището попада в зона 4.

Най-евтиният билет съществува за две зони, а целодневни и многодневни билети се продават само за зони 1-4.

  • 24 часа (зони 1-4) - 90 dkk
  • 48 часа (зони 1-4) - 160 dkk
  • 72 часа (зони 1-4) - 220 dkk
  • 90 минути за 3 свързващи зони (напр. пътуване до летището) - 30 dkk
  • 75 минути за 2 свързващи зони (пътуване само в центъра на града) - - 24 dkk

Платете цената на билета си чрез мобилното приложение DOT Tickets. Когато купувате билет от приложението, избирате датата и точния час, от който ще е валиден билетът, и не е необходимо да се притеснявате за нищо друго.

Алтернативата, разбира се, е класическият хартиен билет, който можете да закупите от квадратните сребърни машини на всяка метростанция. Те се намират винаги преди да влезете в перона.

В допълнение към тези машини ще намерите и по-малки заоблени, които продават карта Rejsekort за често пътуващите. Поради покупната цена от 80 dkk обаче те изобщо не си заслужават за туристите в Копенхаген.

Карта на метрото в Копенхаген

Кои линии и влакове на метрото се движат в коя посока? Официалните карти на всички видове транспорт в .pdf формат за изтегляне можете да намерите на адрес: dinoffentligetransport.dk/en.

Тази статия може да съдържа партньорски връзки, от които нашият редакционен екип може да получи комисиони, ако кликнете върху връзката. Вижте нашата страница за рекламна политика.