Christiansborg

Christianborg

В бившия кралски дворец днес се помещават датският парламент, правителствената служба и музеят. Той е построен на остров Слотсхолмен.

Вижте хотели в центъра на Копенхаген

Въпреки че Кристиансборг е действащо седалище на парламента и правителството, голяма част от интериора на бившите кралски палати е отворен за посетители всеки ден.

Великолепният дворец в сърцето на града

Кристиансборг е служил като кралски дворец и една от основните резиденции на датските крале от началото на XVIII век. След два огромни пожара в края на XVIII и средата на XIX в. е построен така нареченият "Трети Кристиансборг", който стои и до днес.

Строителството започва през 1907 г. и е завършено през 1928 г. Дворецът е построен в необароков стил и съдържа няколко блока сгради, както и кралска манежа с конюшни за коне.

Единствената оцеляла по-стара сграда е централната дворцова църква от 1826 г., която не е засегната от втория пожар.

Кристиансборг днес

Дворцовият комплекс днес е разделен приблизително на две половини.

Южната част не е отворена за обществеността и в нея се намират датският парламент, правителствената служба и Върховният съд. Северната част все още е предназначена за кралско ползване и е частично преустроена като музей на кралските покои.

Най-голямата забележителност са кралските конюшни и вътрешният двор, който все още се използва като тренировъчна площадка за коне.

Входни такси и работно време

В момента бившите кралски палати са отворени за посетители:

  • Кралските приемни стаи
  • Кралската кухня
  • Кралските конюшни
  • Дворцовата църква
  • Малка част от руините на първоначалния дворец

Отворен всеки ден от 10:00 до 18:00 ч., с по-кратко работно време през зимата и затворен в понеделник, вж. официалния уебсайт.

Цените на билетите са, както следва:

  • Руини, Кралски конюшни или Кралска кухня - всеки поотделно - 60 dkk
  • Кралски приемни - 95 dkk
  • Всички заедно - 120 dkk

Какво да видите наоколо

Открийте всички места, които трябва да видите в Копенхаген.

Тази статия може да съдържа партньорски връзки, от които нашият редакционен екип може да получи комисиони, ако кликнете върху връзката. Вижте нашата страница за рекламна политика.