Транспорт от летище Копенхаген

Copenhagen

За да стигнете директно до историческия център (Nyhavn и Christianshavn), най-бързото метро е това, което работи 24 часа в денонощието. Ако пътувате до централната гара или направо до Малката русалка, използвайте редовните влакове, които се движат и по моста Йоресунд до Малмьо, Швеция.

За подробна информация относно придвижването из града вижте нашия пътеводител за Копенхаген.

Вижте хотели в центъра на Копенхаген

Връзките се допълват от автобусна линия, която предлага директен маршрут например до квартал Ньоребро. Какъв е най-добрият начин да стигнете до летище Копенхаген?

Вид транспорт Време за пътуване (Nørreport) Честота Цена
Метро M2 15 минути 4-6 минути 30 dkk
Влак 17 минути 4-20 минути 30 dkk
Автобус 5C 40 минути 8-20 минути 30 dkk

За планиране на пътуването из Копенхаген могат да се използват три основни търсачки, като всички те намират всички връзки (метро, влакове, автобуси и кораби) и работят на една и съща основа.

 • dinoffentligetransport.dk - Уебсайт на Организатора на обществения транспорт в Копенхаген
 • rejseplanen.dk - Планиране на транспорта в цяла Дания, включително обществения транспорт в Копенхаген
 • dsb.dk - Уебсайт на датските железници, който също намира връзки с обществения транспорт в Копенхаген

Летище Копенхаген е известно в търсачките като "CPH Lufthavn".

Всички видове транспорт спират пред единната централна зала за пристигащи.

Билети за Копенхаген - цени и места за закупуване

Билетите са интегрирани и важат за всички видове транспорт, като цената им зависи от броя на зоните. Летището е в зона 4, а центърът на Копенхаген е в зона 1.

Билетите са валидни за метрото, автобусите, жълтите фериботи и всички влакове, които се движат в Копенхаген (S-tog, регионалните Re и влаковете на дълги разстояния IC и ICL).

Децата на възраст 0-15 години плащат половин билет.

Актуалната ценова листа може да бъде намерена на уебсайта на обществения транспорт: dinoffentligetransport.dk/en/prices-and-zones/prices

 • 90 минути за зони 1-4 (произволен брой прекачвания) - 30 dkk
 • 24 часа - 80 dkk
 • 48 часа - 150 dkk
 • 72 часа - 200 dkk
 • 60 минути за 2 зони (полезно за пътуване до хотели около летището, например) - - 24 dkk

Еднодневните и многодневните карти се наричат CityPass Small и включват зони 1-4, т.е. целия Копенхаген, включително летището.

Ако ще пътувате повече из Дания, може би си струва да си купите карта за отстъпка Rejsekort за 80 dkk, чрез която ще получите по-евтини междуградски билети. Въпреки това, за кратки туристически пътувания до Копенхаген не си струва да се използва.

Къде да купите билети?

Билети за Копенхаген могат да бъдат закупени в обществената зона на залата за пристигащи пътници. Там има толкова много машини, че няма как да ги пропуснете.

Билети за градския транспорт можете да закупите от червените машини на DSB в главната зала за пристигащи или от квадратните сиви машини на метростанцията. По-малките сиви машини са за издаване на карти Rejsekort.

Въпреки че DSB са държавните датски железници, техните машини издават обикновени билети за обществения транспорт в Копенхаген, включително за метрото и автобусите.

По-удобен начин е да си купите билет чрез мобилното приложение на DOT: dinoffentligetransport.dk/dot-tickets-app. Активирате билета си в приложението с натискането на един бутон и той не се зарежда никъде, когато се качвате. Просто го покажете на всеки инспектор.

Метро M2

Най-натовареното метро в Копенхаген е М2 (жълта линия ), което тръгва от края на летищния терминал, следете знаците. Никъде не отбелязвате билета си, закупен от машина - той е валиден от момента на закупуването му.

Метрото е най-добрият вариант за придвижване до историческия център, където спира на спирките Christianshavn, Kongens Nytorv (изход в посока Nyhavn).

 • Време за пътуване Ньорепорт-летище: 17 минути
 • Тарифи: 30 dkk
 • Честота: 4-6 минути (20 минути през нощта)

Метролиния М2 се движи 24 часа в денонощието без нощна почивка.

Метровлаковете предлагат панорамна гледка към линията, тъй като са автоматични и вместо машинист има седалки за пътниците до предния прозорец. В покрайнините на града метрото се движи по повърхността, а в центъра - под земята.

Влак до центъра на Копенхаген

Най-бързата връзка до главната гара на Копенхаген "Кьобенхавн Н " или до гара Østerport, която е най-близо до статуята на Малката русалка, е с редовни влакове.

 • Време за пътуване до Nørreport: 17 минути
 • Тарифи: 30 dkk
 • Честота: 5-20 минути
 • Последен влак от летището: 23:53
 • Първи влак от Копенхаген H: 3:47

Не отбелязвайте билета от машината никъде, той е валиден от момента на отпечатването му. Освен това показвайте билета в приложението само когато кондукторът ви поиска.

Гарата CPH Lufthavn се намира в подземната част на терминала за пристигащи. Използвайте път номер 2, за да стигнете до централната част на Копенхаген.

Автобус 5C

Автобусна линия 5C е най-бавната услуга. Въпреки това те могат да бъдат полезни за директно пътуване без прекачване на влакове до някои части на центъра на града или квартал Ньоребро.

От летището всички линии пътуват до центъра и квартал Nørrebro, като само всяка втора линия пътува до летището по пътя от центъра. Автобусите с надпис "Sundbyvester Plads" не пътуват до летището.

 • Време за пътуване Ньорепорт-летище: 40 минути
 • Тарифи: 30 dkk
 • Честота: 5-10 минути (30 минути през нощта)

Автобус 5C се движи 24 часа в денонощието.

Не е необходимо да маркирате билета, той е валиден от момента на отпечатването му в машината. Качването става през всички врати и ако е необходимо, само покажете билета на контрольора, шофьорът не се интересува.

Автобусната спирка е вдясно от залата за пристигащи, изходът е точно под ескалаторите, водещи към метростанцията.

До летището има и автобусни линии 35 и 36, но те пътуват само до околните квартали и се използват само ако сте отседнали в близост до летището.

Влак до Швеция

Летище Копенхаген се намира в непосредствена близост до моста Йоресунд, който свързва Дания и Швеция през морето. Влаковете Øresundståg се движат по маршрута няколко пъти на час и продължават от Малмьо или без прекачване, или с едно прекачване до цяла Швеция.

Метростанцията се намира точно в единствената зала за пристигащи пътници. За пътуване до Швеция използвайте път номер 1.

 • Време за пътуване до Малмьо С: 25-30 минути
 • Тарифи: 135 сек.
 • Честота: 10-20 минути

Влаковете се движат 24 часа в денонощието по маршрута до Малмьо.

Купете най-евтиния билет на цена 135 сек от автомат на Skånetrafiken , обозначен с шведското знаме. Билети за същите влакове можете да закупите от червените машини на DSB, но на по-висока цена - 96 dkk.

Влакове и автобуси на дълги разстояния до Дания

Директно от летището можете да стигнете и до други датски градове без прекачване, а с едно прекачване на гара H в Копенхаген връзките са неограничени за цялата страна.

За да стигнете до Дания, използвайте подземната жп гара на терминала за пристигащи, коловоз № 2.

Алтернативно, автобусите за дълги разстояния на Flixbus спират директно на летището. Автобусната спирка се намира на около 150 метра по-нататък зад спирката на автобус 5С до центъра на Копенхаген.

Цените на автобусите и влаковете са сходни, когато са закупени предварително, но ако планирате в последния момент, автобусите обикновено са значително по-евтини.

 • закупете билети на flixbus.com (автобуси)
 • закупете билети на dsb.dk (влакове)

Тази статия може да съдържа партньорски връзки, от които нашият редакционен екип може да получи комисиони, ако кликнете върху връзката. Вижте нашата страница за рекламна политика.