Придвижване Копенхаген

Copenhagen

Няма да се изненадате, ако основната алтернатива за придвижване из Копенхаген е велосипедът. В града има повече велосипедисти, отколкото шофьори. Въпреки това центърът на града е малък, така че ако не ви се налага да пътувате от предградията за настаняване, можете да се справите пеша по време на престоя си.

Разгледайте хотели в центъра на Копенхаген

Алтернативно, общественият транспорт под формата на метро, влакове, автобуси и лодки също е вариант.

Пешеходна разходка

От увеселителния парк Тиволи през центъра на Индре Бай до Малката русалка се стига за около 45 минути пеша. Това само по себе си подсказва, че ако не ви болят краката, можете да откриете основните забележителности за един ден, без да се нуждаете от каквото и да било транспортно средство.

Трафикът в центъра на града не е много натоварен, така че разходките из Копенхаген са безопасни и спокойни.

Освен по улиците, ще се движите и по многобройните водни канали, което прави ходенето още по-приятно.

Велосипеди

Любителите на колоезденето, както и обикновените туристи, трябва да наемат велосипед в Дания. Това е типично занимание, което ви настройва към датския ритъм, а ако трябва да стигнете до квартали извън главния център, то ще ви спести и много време.

В Копенхаген велосипеди се наемат лесно. Достатъчно е да намерите една от десетките велостоянки на Donkey Republic, разположени почти навсякъде в Копенхаген, да си създадете акаунт и просто да вземете велосипеда.

Можете да създадете акаунт предварително или на таблета при получаване на велосипеда, който винаги е включен в цената. Можете също така лесно да въведете функцията за връщане на велосипеда и навигацията ще ви насочи. Най-лесно е обаче да използвате мобилното приложение Donkey Republic (Google Play / App Store), чрез което се регистрирате, плащате и отключвате велосипеди.

Инфраструктурата за колоездене в Копенхаген е една от най-добрите в света. Градът е равен, така че карането не е натоварващо.

Буквално на всяка улица в центъра и извън него има обособени велоалеи, а колоезденето е ясен приоритет в Копенхаген.

Цени в Република Магаре

Предлагат се класически велосипеди и електрически велосипеди.

Цените им обаче са доста високи и ако пътувате много на по-дълги разстояния, общественият транспорт ви излиза по-изгодно:

  • 15 минути - 18,50 dkk
  • 30 минути - 26 dkk
  • 1 час - 39 dkk
  • 1 ден - 180 dkk

Обществен транспорт

Автобусите, метрото, влаковете, както и водните фериботи са част от интегрираната система за обществен транспорт. Това означава, че с един билет можете да използвате всички видове транспорт в рамките на целия град и агломерацията.

Намерете оптималния маршрут, разписания и друга информация на официалния уебсайт на организатора на транспорта DOT: dinoffentligetransport.dk/en

Билети - цени и къде да ги купите

Цената на билета зависи от броя на зоните, в които искате да пътувате. Например от летището до центъра на града има три зони (4, 3 и 1) и максимум две зони в рамките на града.

Общи цени на билетите в Копенхаген:

  • 24 часа (зони 1-4) - 90 dkk
  • 48 часа (зони 1-4) - 160 dkk
  • 72 часа (зони 1-4) - - 220 dkk
  • 90 минути за 3 свързващи зони (напр. при пътуване до летището) - 30 dkk
  • 75 минути за 2 свързващи зони (пътуване само в центъра) - - 24 dkk

Не се продават еднодневни и многодневни билети само за центъра на града (зона 1).

Карта на зоните Копенхаген и по-широката област:

Билетите могат да бъдат платени на автоматите за билети с кредитна карта или в брой.

Билетоматите са с квадратна форма и сребристи. Те могат да бъдат намерени на метростанциите или железопътните гари, където са допълнени от червени билетни автомати DSB. Можете да си купите и билети за обществения транспорт в Копенхаген, които важат за автобусите или метрото.

Закръглените по-малки машини са за картата за отстъпка Rejsekort за 80 dkk, която си заслужава само при по-чести пътувания на дълги разстояния в Дания.

Билетите от машината започват да важат в момента, в който бъдат отпечатани, и не се маркират допълнително.

Най-лесният начин за закупуване на билет е чрез мобилното приложение DOT Tickets. Когато купувате билет през приложението, избирате датата и точния час, в който билетът ще бъде валиден, и не е нужно да се притеснявате за нищо друго. Кодът се извлича от приложението само при не много честата проверка на билетите от страна на контрольорите.

Метро

Метрото в Копенхаген има четири линии. Те работят 24 часа в денонощието с дневни интервали от 2-6 минути и нощни интервали от 15-20 минути. Те са безпилотно метро, т.е. автоматизирани влакове без машинист.

Те се движат 24 часа в денонощието с дневни интервали от 2-6 минути и нощни интервали от 15-20 минути.

За подробна информация как да използвате билети за метрото, къде да намерите карти на линиите или как изглеждат станциите, вижте отделната глава " Метрото в Копенхаген".

Влакове

Центърът на Копенхаген се пресича от север на юг от главна железопътна линия с много чести влакове, които се движат на всеки 2-10 минути.

Влаковете са най-полезни, когато пътувате от централната гара Кьобенхавн H до гара Østerport, откъдето има кратка разходка до Малката русалка или крепостта Кастелет. След това тази опорна линия се допълва от няколко крайградски или кръгови железници в рамките на Копенхаген.

Градските билети в зони 1-4 могат да се използват за всички влакове: червени S-tog или синьо-сиво-червени регионални услуги Re, както и за IC и ICL на дълги разстояния. Билетите се продават на билетни автомати на всички гари. Те не се маркират по никакъв начин, когато влизате във влака, а само се представят на кондуктора при поискване.

Нагарите обикновено има вестникарски будки и мини-маркети 7Eleven с напитки. Тоалетните не са често срещани на гарите и могат да се намерят само на централната гара и на гара Østerport (заплаща се с карта с такса 5 dkk).

Автобуси

Автобусните маршрути пресичат града и широката му околност, като осигуряват връзки с всички краища на града.

Автобусите са много чести, но са бавни и не много ясни в рамките на центъра. На автобусните спирки липсват карти на линиите и точни разписания, които да ви кажат къде точно или кога се движи дадена линия.

В идеалния случай използвайте транспортния план чрез сайта dinoffentligetransport.dk/en. Карти на автобусните маршрути можете да изтеглите от този линк.

Качването навсички врати е възможно по линиите, обозначени с буквите "А" и "С" (например 7А или 5С), които имат жълти и червени или жълти и тюркоазени превозни средства.

По всички останали линии (жълти или жълто-сини автобуси) качването е само през предната врата, а слизането е през задната врата.

Кораби

Водният ферибот се движи в доста дълъг участък от Малката русалка, през Операта и Nyhavn, до Slotsholmen (Christianborg) и нататък на юг от града. Това са линии 991 (в южна посока) и 992 (в северна посока), които плават на интервали от половин час.

От транспортна гледна точка корабните линии имат смисъл, особено заради бързата услуга до Операта. От туристическа гледна точка плаването по канала е уникално занимание, при което можете да се насладите на прекрасни гледки към града.

За автобусите на пристанището се прилагатредовни цени. Билетите могат да бъдат закупени от обслужващия персонал на лодките или от автоматите на гарите, в метрото или чрез мобилно приложение.

Тази статия може да съдържа партньорски връзки, от които нашият редакционен екип може да получи комисиони, ако кликнете върху връзката. Вижте нашата страница за рекламна политика.