Какво да правите в Будапеща

Будапеща

Освен класическите градски разходки и разглеждането на историческите забележителности на града, в Будапеща се подгответе за следните дейности.

Насладете се на геотермалните бани

Будапеща е разположена на геоложки разлом, от който на повърхността се издига минерална вода с повече от 120 термални извора. Изобилието на термални извори тук е една от причините римляните някога да се заселят в района.

Втората вълна от спа комплекси е построена по време на османското владичество. По това време са построени и баните Rudas fürdő, които функционират и са отворени за посетители и днес.

В днешно време спа комплексите се използват както за лечебни, така и за развлекателни цели и са неразделна част от живота в Будапеща, посещавани от туристи от цял свят.

История и забележителности

Не напразно Будапеща е известна като Източната Виена. На много малка площ ще откриете красиви архитектурни бижута от римско време до барок и от ар нуво до неокласически сгради. Паметниците на Будапеща са една от основните атракции за чуждестранните туристи, наред със СПА центъра. Някои от тях са световноизвестни и функционират и като символи на цяла Унгария. А кои основни забележителности можете да очаквате в Будапеща? Определено не пропускайте тези:

Паркове и градини

В Будапеща и околностите ѝ има 8 защитени ландшафтни зони и повече от 30 природни резервата. Най-голямата зона в рамките на града включва хълмовете на Буда, които са зелените бели дробове на града и обхващат 10 500 хектара. Те се състоят от стръмни оврази, скалисти пасища и повече от 150 пещери. Разположени са в западния край на града, а най-популярното място с много туристически маршрути е районът около хълма Янош-хеги, до който се стига със седалков лифт.

Но можете да се насладите и на парковете и зеленината в самия център на Будапеща. Сред най-популярните са паркът и японската градина на остров Маргарет или градините Варослигет с многобройните си забележителности като баните Сечени, замъка Вайдахуняд и зоологическата градина в Будапеща.

Разходки с лодка по Дунав

Популярните корабни линии на БКК, които плават на изгодни цени из централната част на Будапеща, може и да са отменени, но все още можете да плавате по Дунав с много частни компании.

Най-евтините цени започват от 3 000 huf и могат да бъдат закупени от Mahart Pasnave: mahartpassnave.hu.

След това компанията legenda.hu предлага популярни вечерни круизи с включена вечеря на борда, които струват от 20 евро.

Разходка с детската железница

В хълмовете на Буда в северозападния край на града ще откриете една особена атракция, която не прилича на никъде другаде по света. Във вече селската и гъсто залесена местност Янош-хеги от долината до върха на хълма се движи теснолинейно влакче, управлявано изключително от деца на възраст от 10 до 14 години.

Единственото изключение е локомотивът, който, разбира се, трябва да се управлява от възрастен. Всички останали дейности обаче - от кондукторите до диспечерите и продажбата на билети - се извършват от деца. Еднопосочен билет се предлага на цена от 1 000 huf, а железницата работи от 9:00 до 16:00 часа. Повече информация можете да намерите на официалния уебсайт.

До крайната спирка в долината на река Хювешвьолги може да се стигне с редовните трамвайни линии 56, 56А, 59Б и 61. До горната гара Széchenyi-hegy се стига с интересната зъбчата линия 60, по която важат редовни тарифи.

Тази статия може да съдържа партньорски връзки, от които нашият редакционен екип може да получи комисиони, ако кликнете върху връзката. Вижте нашата страница за рекламна политика.