Унгарски парламент

Будапеща

Сградата на унгарския парламент определено е една от най-красивите и впечатляващи парламентарни сгради в света и е ясна забележителност на Будапеща и символ на Унгария.

Резервирайте най-евтиното настаняване в Будапеща

Впечатляваща сграда на брега на река Дунав

Сградата на парламента, наричана на унгарски Országház, е монументална постройка с дължина 268 м, широчина 123 м и с купол с височина 96 м, тя е една от най-големите по рода си в света.

Освен парламента, тук се намират и официалните кабинети на унгарския президент и правителството.

Сградата е започната през 1885 г. и е завършена 19 години по-късно през 1904 г. Сградата разполага с почти 700 стаи, което я прави най-голямата сграда в цяла Унгария. Понастоящем в нея се помещава Народното събрание и се съхраняват скъпоценностите от короната на крал Стефан.

Парламентът е наистина забележителна сграда в специален неоготически стил и може да бъде разгледана както отвън, така и отвътре по време на обиколките с екскурзовод. През нощта тя е впечатляващо осветена, а най-добрата нощна гледка към Парламента се открива от Рибарския бастион, който се издига на другия бряг на реката точно срещу Парламента.

Унгарските короновани скъпоценности

В най-величествената Куполна зала, точно в средата на сградата на Парламента, можете да се полюбувате на унгарските короновани скъпоценности и отличителни знаци, отворени за посетители.

Короната на СветиСтефан е една от най-ценните европейски коронени скъпоценности. Забележителен е огънатият кръст на върха на короната, за който се твърди, че е бил повреден по време на тайното изнасяне от кралския дворец и никога не е бил изправен.

Смята се, че унгарските коронни скъпоценности са използвани за първи път през 1000 г., когато се съобщава, че короната на Свети Стефан е изпратена от папа Силвестър II на унгарския крал Стефан I за неговата коронация, което я прави една от най-старите в Европа.

Короната се допълва от ябълка, скиптър и меч.

Обиколка на парламента и входна такса

Би било много жалко да видите великолепната сграда на Парламента само отвън. Понякога невероятно пищните и разкошни стаи на парламента, включително и стаята с унгарските короновани скъпоценности, са отворени за посетители, дори всеки ден от 8:00 до 16:00 ч.

На входа се предлагат ограничени количества билети, но силно препоръчваме да закупите билети предварително онлайн, за да си гарантирате наличност. Цените на билетите са, както следва.

Възрастни - граждани на ЕС (+ Норвегия, Исландия) 6 000 huf
Ученици (6-24 години) - граждани на ЕС (+ Норвегия, Исландия) 3 000 huf
Възрастни - извън ЕИП 12 000 huf
Студенти (6-24 години) - извън ЕИП 6 000 huf

Официален уебсайт на унгарския парламент: parliament.hu/visiting

Местоположение и транспорт

Сградата на парламента се намира в самия център на Будапеща, на брега на река Дунав, и до нея може лесно да се стигне пеша от всяка от основните забележителности в центъра. Разбира се, можете да използвате и обществения транспорт:

  • метростанцияKossuth Lajos tér - метро M2; трамваи 2, 2М; автобуси 15, 115; тролейбуси 70, 78

Настаняване

Ако търсите хотел с изглед към най-емблематичната сграда в Унгария, потърсете място за настаняване от другата страна на Дунав.

Най-доброто място в това отношение определено е Novotel Budapest Danube точно срещу Парламента.

Оригиналният ботел на брега на реката също предлага оригинално настаняване OnRiver Hotels - MS Cézanne.

Какво да видите наоколо

Открийте всички места, които трябва да видите в Будапеща.

Тази статия може да съдържа партньорски връзки, от които нашият редакционен екип може да получи комисиони, ако кликнете върху връзката. Вижте нашата страница за рекламна политика.