Голямата синагога

Голямата синагога

Най-големият еврейски храм в Европа, построен в мавритански стил с типичен меден купол, е една от най-забележителните и важни сгради в Будапеща. Той може да побере 3000 богомолци, което го прави втората по големина синагога в света (след синагогата в Ню Йорк).

Тази консервативна (а не ортодоксална) синагога е построена през 1859 г. по проект на виенския архитект Лудвиг Фьорстер и има елементи както от романската, така и от мавританската архитектура.

10 най-евтини хотела в Будапеща

Широката над 26 метра фасада на потъналата в мрак улица Дохани създава монументално впечатление в тясната околност, което се засилва още повече при завоя към Веселени, където синагогата продължава дължината си от над 53 метра.

В непосредствена близост до синагогата се намира Музеят на унгарските евреи.

Вход и работно време

Синагогата е красива отвън, но определено ще бъдете запленени от нейния богато украсен и за посетителите, които никога преди не са били в синагога, много необичаен интериор.

Обиколките на синагогата се провеждат всеки ден с изключение на събота от 10:00 до 15:00 ч., когато е последният вход, но можете да останете вътре до 16:00 ч. В петък тя е отворена само до 14:00 ч. Подробно работно време, включително празниците, когато е затворена, можете да намерите на официалния уебсайт на синагогата: jewishtourhungary.com/en/opening.

Билети могат да бъдат закупени на входа и онлайн, като не е необходимо да избирате конкретен час за посещение. Цените са, както следва:

  • 10 800 huf - Възрастни
  • 8 600 huf - студент с ISIC карта
  • 4 000 huf - деца от 6 до 12 години

Местоположение и транспорт

Синагогата се намира на улица Dohány utca в самия център на Будапеща. До други големи забележителности може да се стигне за 20 минути пеша, но има и обществен транспорт:

  • станцияАстория - метро M2; трамваи 47, 48, 49; автобуси 5, 7, 8Е, 9, 100Е, 108Е, 110, 110Е, 112, 133Е; тролейбус 72М
  • спиркаKároly körút - тролейбус 74

Какво да видите наоколо

Открийте всички места, които трябва да видите в Будапеща.

Тази статия може да съдържа партньорски връзки, от които нашият редакционен екип може да получи комисиони, ако кликнете върху връзката. Вижте нашата страница за рекламна политика.