János-hegy

János Hegy

Будапеща е не само град на паметници, но и на природа и необичаен за Унгария хълмист пейзаж. Сред най-красивите места за разглеждане на забележителности са хълмовете на Буда и особено районът Янош-Хеги с многобройните туристически пътеки, гледни точки, наблюдателни кули и нетрадиционна екскурзионна железница, която на практика се управлява изцяло от деца.

10-те най-добри хотела в Будапеща

Пешеходен туризъм в гъсти гори

Около хълма Янош-Хеги се намират гъсти широколистни гори, преплетени с мрежа от маркирани туристически пътеки, в които спокойно можете да прекарате цял ден. Ако отивате в Будапеща за повече от един уикенд и времето е хубаво, непременно се отправете към хълма Янош-хеги.

С кабинков лифт до кулата

Една от най-популярните дестинации в Янош-хеги е наблюдателната кула на Елизабет - Erzsébet-kilátó. Построена през 1911 г. и кръстена на съпругата на император Франц Йосиф I, историческата кула предлага гледка както към далечния център на Будапеща, така и към околните хълмове. Входът за кулата е безплатен.

Ако не ви се ходи пеша до високия 528 м връх, използвайте стария седалков лифт (Zugligeti Libegő), който тръгва от жилищния квартал под хълма. Еднопосочен билет се предлага на цена от 1 200 huf, а двупосочен - на цена от 1 600 huf. Кабинковият лифт работи всеки ден от 10:00 ч., а краят на работното време варира според сезона, вижте подробности на официалния уебсайт. Автобус номер 291 пътува до кабинковия лифт от гара Нюгати.

Уникална детска железница

Уникална теснолинейна детска железница се вие като змия около цялото подножие на Янош-хега, обслужвана изключително от деца на възраст 10-14 години, с изключение, разбира се, на локомотива и предпазните съоръжения, които трябва да се управляват от възрастен.

Влакчето се движи по 11-километров маршрут през красивата природа на хълмовете на Буда. Можете да се возите на него всеки ден през цялата година от 9:00 до 16:00 ч., с изключение на понеделник, когато влакчето не се движи.

Еднопосочен билет струва само 1 000 huf, а ако искате да слезете и да продължите със следващото пътуване, плащате 1 800 huf. Децата пътуват на половин цена.

Какво да видите наоколо

Открийте всички места, които трябва да видите в Будапеща.

Тази статия може да съдържа партньорски връзки, от които нашият редакционен екип може да получи комисиони, ако кликнете върху връзката. Вижте нашата страница за рекламна политика.