Матиас Темпъл

Матиас Темпъл

Църквата "Успение Богородично" е един от най-важните паметници в Будапеща и символ на цяла Унгария. Сред местните жители църквата е известна като храм на Матяш , въпреки че това име се появява едва през XIX век. Храмът се намира в старата част на Буда в близост до замъка Буда.

10-те най-евтини хотела в Будапеща

История и значение на храма Матяш

На това място през 1015 г. е построена самата първоначална църква, разрушена от монголските набези. Сегашният готически храм се издига тук от средата на XIII в., въпреки че през XVI в. по време на турското владичество е служил като главна джамия.

По време на съществуването си храмът е променян и преустройван многократно, така че освен готическия стил има и много барокови и особено неоготически елементи. Те произлизат от най-важната досега реконструкция, извършена през 1896 г . от архитекта Фригис Шулек.

Църквата е сериозно повредена по време на Втората световна война, но през 70-те години на ХХ в. е възстановена в първоначалния си вид от края на XIX в.

Църквата "Свети Матиаш" е най-важната унгарска църква в продължение на много векове - тя е служила като главна коронационна църква на унгарските крале , а също така е била мястото на последните две коронации на австро-унгарските императори като крале на Унгария - Франц Йосиф I (1867 г.) и Карл I (1916 г.).

Името "Храмът на Матиаш"

Въпреки че църковното име е "Църквата "Успение Богородично", след възстановяването ѝ през XIX в. тя официално е известна като " Храмът на Матияш" и никой от местните жители не я нарича по друг начин. Името е избрано в чест на един от най-значимите унгарски крале - Матиаш Корвин, който управлява страната през втората половина на XV в. и дори е съратник на краля на Бохемия за известно време.

В унгарската история Матиас Корвин е една от най-уважаваните исторически личности.

Вход и работно време

Поради важността на храма входът е регламентиран и се заплаща. Можете да се изкачите и на 78-метровата кула - малка наблюдателница с невероятна гледка към цяла Будапеща, разположена на около 58 метра височина.

Храмът е отворен за туристи от вторник до събота от 9:00 до 17:00 ч., но в неделя и понеделник има много литургични събития и входът обикновено е по-регулиран. Конкретното работно време можете да научите на официалния уебсайт matyas-templom.hu.

Можете да закупите билети онлайн и на място за посещение на църквата, изкачване на кулата или комбиниран билет за църквата и кулата:

Възрастен: Ученик, пенсионер
само за църквата 2 900 huf 2 300 huf
Само кула 3 400 huf 2 900 huf

Моля, имайте предвид, че билетите за кулата трябва да бъдат резервирани онлайн поради ограничения капацитет на платформата за наблюдение.

Местоположение и транспорт

Църквата "Матиаш" се намира в центъра на историческата част на Стара Буда на улица Szentháromság tér, точно до Рибарския бастион. Намира се на кратко разстояние пеша от река Дунав, но по стръмен хълм, но можете да използвате и обществен транспорт:

  • автобусна спиркаSzentháromság tér - автобуси 16, 16А, 116

Какво да видите наоколо

Открийте всички места, които трябва да видите в Будапеща.

Тази статия може да съдържа партньорски връзки, от които нашият редакционен екип може да получи комисиони, ако кликнете върху връзката. Вижте нашата страница за рекламна политика.