Придвижване Будапеща

Будапеща

Будапеща е голям град и разстоянията за ходене между забележителностите са доста големи.

Въпреки това градът разполага с много добра и добре организирана система за обществен транспорт, която включва 4 линии на метрото, сини автобуси, червени тролейбуси, жълти трамваи и градската железница "H" или "S", която може да се използва с редовни билети.

10-те най-добри хотела в Будапеща

Популярните корабни линии D11, D12 и D13 вече не се обслужват.

Карти, разписания и друга информация можете да намерите на официалния уебсайт bkk.hu.

Билети за обществен транспорт

Системата на обществения транспорт в Будапеща се управлява от транспортната компания BKV и се покрива от организатора на транспорта BKK.

Единните видове билети могат да се използват във всички превозни средства на обществения транспорт, включени в системата на обществения транспорт. Всеки билет ви позволява да се прехвърляте свободно между всички видове транспорт в рамките на неговата валидност.

Цени на билетите в Будапеща

По-долу изброяваме билетите, които са валидни в границите на Будапеща и които ще ви бъдат достатъчни, за да посетите всички туристически забележителности. Многодневните билети са валидни за фериботните линии D2, D11 и D12 само през делничните дни, а през уикенда трябва да закупите отделен билет.

Деца под 6 години и пенсионери над 65 години от всяка точка на ЕС пътуват безплатно.

24-часов билет 2 500 huf
Група за 24 часа
за до 5 души
5 000 huf
72-часов билет 5 500 huf
90-минутен билет 750 huf
30-минутен билет 530 huf
1 пътуване
(трансфер само между линиите на метрото)
450 huf

За пълен списък на билетите посетете bkk.hu/en/tickets-and-passes/prices.

Къде да купя билети и как да ги използвам?

В Будапеща можете да използвате 2 алтернативи за закупуване на билети.

Хартиени билети

Билети за обществения транспорт можете да закупите от автомати, разположени на метростанциите и големите спирки, като можете да платите и с карта. Освен това можете да си купите билети от вестникарските будки, някои магазини за хранителни стоки и други търговски обекти. Списък на всички автомати и павилиони можете да намерите на bkk.hu/pontkereso.

Хартиените билети винаги трябва да бъдат маркирани при първото им използване, като се поставят в жълтите електронни или червените ръчни валидатори.

Маркировчиците се намират в автобусите, трамваите и тролейбусите, а в метрото или влака трябва да "щракнете" билета, преди да влезете в перона. Подробна информация можете да намерите на официалния уебсайт.

Мобилни билети

По-модерен вариант е използването на мобилни билети. Всички видове билети са достъпни в мобилното приложение BudapestGo. За да ги използвате обаче, трябва да имате интернет връзка по всяко време.

Трябва да валидирате билета, закупен чрез BudapestGo, когато се качвате в трамвая/автобуса или когато влизате в перона на метрото/влака.

За валидиране можете да използвате QR кода, сканиран на четеца. По-бърз вариант е чрез технологията NFC, при която просто поставяте телефона си до четеца, без да се налага да отваряте приложението.

Изтеглете мобилното приложение BudapestGo от Google Play / App Store.

Къде мога да платя за билети навсякъде?

Всички горепосочени билети са валидни за цялата административна територия на Будапеща. Тази граница е показана с червена пунктирана линия на google.com/maps, например.

Можете да използвате билетите и във всички регионални автобуси, които тръгват от Будапеща извън града, но само когато пътувате в границите на Будапеща. Ако продължите да пътувате извън града, ще трябва да закупите съответния билет от шофьора (за автобусите) или от автомата за билети на перона (за влаковете).

Търсене на връзки

Ако трябва да намерите връзка, използвайте лесния уебсайт на организатора на транспорта в БКК: bkk.hu. В дясната част на уебсайта можете да потърсите връзка, като посочите началната и крайната спирка.

Можете да използвате и мобилното приложение BudapestGo.

Метро

В Будапеща има четири линии на метрото. Три от тях (M1 - жълта, M2 - червена и M3 - синя) се пресичат само на Deák Ferenc tér. Новата линия М4 - зелена се пресича с М2 при Keleti pálayaudvar и с М3 при Kálvin tér.

Тя се движи ежедневно от 4:00 до около 23:15 ч. Билетът се маркира на входа на метрото.

Подробна информация за това как да използвате билетите за метрото, къде да намерите карти на линиите или къде са най-добрите станции, вижте в отделната глава " Метрото в Будапеща".

Трамваи

В града има и 30 трамвайни линии. Те се движат по 30 маршрута, като са по-бързи и по-чести от автобусите. Най-полезните трамвайни линии се движат по кръговите булеварди, като например трамваи 4 и 6, които се движат веднъж на всеки 2 до 6 минути. Трамвайната мрежа на Будапеща е една от най-обширните в света и по отношение на километрите трамвайни линии е по-голяма дори от тази в Прага или Виена например.

Трамваите са много надеждно средство за транспорт при пътуване по повърхността, като обикновено се движат по отделни релси, за да не бъдат блокирани от автомобилния трафик.

На големите трамвайни спирки ще намерите автомати за билети, като винаги трябва да имате билет, преди да се качите във вагона.

Трамваите се движат на чести интервали между 4:45 и 23:30 ч., а линия 6 се движи през цялата нощ.

В раздела с разписания на уебсайта bkk.hu/en/timetables трамвайните линии са отбелязани в жълто.

Можете да се качвате и слизате от трамваите през всички врати.

Как да използвате билетите?

Маркирайте хартиения си билет във валидатора в трамвая. Маркирайте го само при първото му използване. Ако се прехвърлите на друг трамвай или друго превозно средство, вече не маркирате билета и той е валиден до изтичане на времето от първото маркиране.

Ако използвате мобилното приложение, активирате билета си, като кликнете върху приложението и прикрепите QR кода към четеца на валидатора във вагона. Ако телефонът ви е оборудван с технологията NFC, просто доближете телефона си до валидатора, подобно на плащането с карта. Не е необходимо изобщо да отваряте приложението.

Автобуси и тролейбуси

Широка мрежа от над 260 автобусни и 10 тролейбусни линии покрива цялата Будапеща и околностите ѝ денем и нощем. Те се движат ежедневно от 4:15 до 21:00-23:30 ч.

От 23:30 ч. до 4:00 ч. мрежата от 40 нощни автобуса (трицифрено обозначение, започващо с "9") се движи на всеки 15-60 минути в зависимост от маршрута. Автобусите, обозначени с "Е" след номера, са експресни - те имат ограничен брой спирки, но за разлика от преди, за тях важат същите билети като за останалите маршрути (изключение прави летищната линия 100Е, за която се прилага специална тарифа).

В раздела с разписания на уебсайта bkk.hu/en/timetables автобусните линии са отбелязани в синьо, а тролейбусните - в червено.

По повечето автобусни и тролейбусни линии трябва да се качвате само през първата врата. Списък на всички тези линии е отбелязан на уебсайта: bkk.hu/front-door-boarding.

Как да използвате билетите?

Маркирайте хартиения си билет във валидатора в автобуса или тролейбуса. Маркирате го само при първото му използване. Ако се прехвърлите на друг трамвай или друго превозно средство, вече не маркирате билета и той е валиден до изтичане на времето от първото маркиране.

Ако използвате мобилното приложение, активирате билета си, като кликнете върху приложението и прикрепите QR кода към четеца на валидатора във вагона. Ако телефонът ви е оборудван с технологията NFC, просто доближете телефона си до валидатора, подобно на плащането с карта. Не е необходимо изобщо да отваряте приложението.

Градска железница HÉV или "S"

Мрежата на метрото, трамваите и автобусите се допълва от 4 линии на крайградските влакове HÉV и редовните линии MÁV на Унгарските железници, които са обозначени с номера на линията и буквата S, Z или G.

По всички тези линии горепосочените билети BKK са валидни, ако ги използвате само в границите на град Будапеща. Когато пътувате извън Будапеща, трябва да си купите индивидуален билет на билетен автомат или на билетната каса на гарата.

Линиите HÉV "H" са много чести и се движат с честота 10-15 минути през целия ден.

Най-туристическата линия е H5, която се движи покрай Дунав до древния град Аквинкум. Често посещаваните линии HÉV са добавени към картата на метрото, която може да бъде намерена в главата " Метрото в Будапеща".

Влаковите линии S, G или Z са предназначени по-скоро за пътуване извън града и са с интервал между 30 и 60 минути. Няма да ги използвате много за придвижване из града.

В раздела за разписания на уебсайта bkk.hu/en/timetables линиите HÉV са обозначени с "H" и номер. Разписанията за линиите S, G и Z можете да намерите само на уебсайта на Унгарските железници: jegy.mav.hu.

Как да използвате билетите?

Маркирайте хартиения си билет във валидатора във влака. Маркирате го само при първото му използване. Ако се прехвърлите на друг трамвай или друго превозно средство, вече не маркирате билета и той е валиден до изтичане на времето от първото маркиране.

Ако използвате мобилното приложение, активирате билета си, като кликнете върху приложението и прикрепите QR кода към четеца на валидатора във вагона. Ако телефонът ви е оборудван с технологията NFC, просто доближете телефона си до валидатора, подобно на плащането с карта. Не е необходимо изобщо да отваряте приложението.

Наземна въжена линия

Кратка фуникулярна железница, предлагаща красиви гледки към Дунав и центъра на града, ви отвежда от крайбрежната улица до Szent György tér в близост до замъка на Будапеща. Тук винаги трябва да си купите билет, като целодневните билети не са валидни.

Продават се само двупосочни билети на цена 4 000 huf. Еднопосочни билети не се продават.

Кабинковият лифт се движи веднъж на всеки 5 минути от 8:00 до 22:00 часа.

Официална информация на уебсайта bkk.hu/funicular.

Изберете хотел с изглед към Будапеща

Лодки

Някогашните много популярни линии на туристически корабчета D11, D12 и D13, които пресичат Будапеща по река Дунав от север на юг, вече не се използват.

Понастоящем транспортната компания BKK експлоатира само линията D14 в южната част на града, която свързва два жилищни района, намиращи се изцяло извън туристическата зона.

По линията D14 се прилага специална тарифа от 170 huf за пътуване и не могат да се използват билети за време или ден. Лодката пътува на всеки 30 минути от 7:30 до 20:00 ч., а разписанието може да бъде намерено на уебсайта: bkk.hu/en/timetables.

Понастоящем Дунав в центъра на града се използва само от туристически корабчета за разглеждане на забележителности, които са описани по-подробно в главата " Дейности ".

Седалковият лифт

Ако имате време за кратка екскурзия до покрайнините на Будапеща, до хълмовете Буда, изкачете се до върха Янош-хеги с неговата наблюдателна кула, до която можете да стигнете със стар двуседалков лифт.

Само двупосочният билет се продава за 3 000 huf. Еднопосочни билети не се продават.

Кабинковият лифт се движи всеки ден, пълна информация можете да намерите на bkk.hu/chairlift.

Такси

Такситата в Будапеща са евтини по европейските стандарти. Никога обаче не се качвайте в такси, което няма жълт шпц и идентификационна значка, прикрепена към таблото (както се изисква по закон). Нормалната тарифа за качване започва от 1 100 huf.

Освен това тарифите се изчисляват на 440 huf на километър + 110 huf на минута.

В Будапеща има и алтернативна таксиметрова услуга, наречена Bolt, която може да бъде значително по-евтина от обикновеното пътуване с такси. Uber не работи в Будапеща.

Транспорт до летището

Летището в Будапеща е едно от малкото големи европейски летища, които нямат директна железопътна линия. До него може да се стигне само с автобусни линии 100Е и 200Е. Както винаги, можете да намерите подробна информация в статията за летище Будапеща.

Нощен транспорт

Метрото, трамваите и повечето автобусни линии се движат от около 4:30 до 23:30 часа.

Между 23:30 ч. и 04:30 ч. из града се движат специални автобусни линии с номера 9ХХ. Специалната нощна автобусна линия 6 следва маршрута на трамвай 6, който не се движи през нощта.

Тези линии са отбелязани в черно в раздела с разписания на уебсайта bkk.hu/en/timetables.

Честотата на нощните автобусни линии е 30-60 минути, с изключение на нощен автобус 6, който се движи веднъж на 7-15 минути.

Карта на всички нощни автобуси можете да намерите на тази страница: bkk.hu/night-time-public-transport.

Тарифите са същите като за дневните автобуси.

Тази статия може да съдържа партньорски връзки, от които нашият редакционен екип може да получи комисиони, ако кликнете върху връзката. Вижте нашата страница за рекламна политика.