Бруклински мост

Бруклински мост

Ако трябва да посочите един-единствен мост, който свързва Манхатън с околностите му, това ще бъде емблематичният Бруклински мост, открит през 1883 г. Бруклинският мост определено е един от най-красивите мостове в света и най-значимият от историческа гледна точка в рамките на Ню Йорк.

10-те най-добри хотела в Ню Йорк

Бруклинският мост е и първият в света висящ мост, окачен на стоманени въжета. По време на завършването му Бруклинският мост е смятан за осмото чудо на света и е изключително популярен сред нюйоркчани - той е един от трайните символи на града. Той се извисява над река Ийст Ривър.

Конструкция и размери на моста

Решението за построяване на моста е взето през 1869 г. след тежка зима, когато всички кораби замръзват за много дни, без да има как да се стигне от Бруклин и Куинс до Манхатън. Инженерът, отговарящ за моста, е Джон Огъстъс Рьоблинг, който след трагичната си смърт е заменен от сина си Уошингтън Рьоблинг.

Строежът започва през 1870 г., като първоначално мостът е планиран като висящ, окачен на въжета, които се движат от два масивни стълба, изработени от варовик, гранит и цимент. Мостът е открит тържествено на 24 май 1883 г. и става първата постоянна връзка между Ню Йорк и независимия тогава град Бруклин.

Мостът е доминиран от два неоготически гранитни стълба, които се издигат на максимална височина от 84,3 метра.

Простирайки се на 486 метра между стълбовете, палубата на моста е широка над 25 метра, за да побере три платна в едната посока и пешеходен мост. Общата дължина на Бруклинския мост е 1825 метра.

Гледки от и към моста

По цялата дължина на моста има комбинирана пешеходна и велосипедна алея, която е напълно отделена от автомобилите. От нея се откриват спиращи дъха и необичайни гледки към хоризонта на Манхатън, които се виждат най-добре от първия стълб, обърнат встрани от Манхатън.

Но и самият мост привлича погледите както през деня, така и през нощта, когато основните му кабели и стълбове са красиво осветени. Най-добрата гледка към целия мост с Манхатън на заден план определено се открива от красивия щатски парк "Емпайър-Фултън Фери", разположен откъм Бруклин (вижте местоположението на картата).

Настаняване в близост до моста

От страната на Манхатън, само на около 150 метра от началото на пешеходната алея над Бруклинския мост, бихме ви препоръчали хотел Aloft Manhattan Downtown **** с разумни цени около 183 евро на вечер, което е долната граница на средното за центъра на Манхатън.

Как да стигнете до Бруклинския мост?

От двете страни на моста има няколко станции на метрото, които са най-бързият начин на придвижване.

Станции от страната на Манхатън:

  • Бруклински мост/Кметството - зелена линия 4, 5, 6
  • Chambers St - кафяви линии J, Z
  • City Hall - жълти линии R, W

Станции от страната на Бруклин:

  • High St - сини линии A, C
  • Clark St - червени линии 2, 3
  • Borough Hall - червени линии 2, 3 и зелени линии 4, 5

Какво да видите наоколо

Открийте всички места, които трябва да видите в Ню Йорк.

Тази статия може да съдържа партньорски връзки, от които нашият редакционен екип може да получи комисиони, ако кликнете върху връзката. Вижте нашата страница за рекламна политика.