Сграда Flatiron

Сграда Flatiron

Един от първите небостъргачи в Ню Йорк се нарича Flatiron Building, или "Iron" на английски език. Откъде идва това име, е съвсем очевидно още от първия поглед към сградата.

10-те най-добри хотела в Ню Йорк

Желязната сграда е една от водещите туристически забележителности благодарение на романтичната си заострена и много тясна форма и определено трябва да я посетите, когато се разхождате из Манхатън.

Архитектура и история

Сградата Флатирон се придържа към неоренесансовия стил, подобно на много нюйоркски сгради, построени в началото на XX век. Архитектът Даниел Бърнам се справя добре с триъгълното пространство между Пето авеню и Бродуей и копира формата на сградата от мястото.

В най-тесния си заоблен край "Железният" е широк само 2 метра, а в най-широкия - по-малко от 25 метра, което заедно с височината му от 87 метра създава много тънко и фино впечатление.

Сградата е завършена през 1902 г., а новата ѝ тогава стоманена конструкция я прави втората по височина сграда в Ню Йорк след Парк Роу Билдинг.

Как да стигнете до Flatiron Building?

Сградата се намира в южния край на парка Медисън Скуеър в Мидтаун Манхатън и е една от забележителностите на двата основни булеварда на Ню Йорк: 5. Авеню и Бродуей, които се пресичат тук.

Най-близката станция на метрото:

  • 23 (на около 20 метра): жълти линии R и W
  • 23 St (на около 230 метра): Зелена линия 6

Какво да видите наоколо

Открийте всички места, които трябва да видите в Ню Йорк.

Тази статия може да съдържа партньорски връзки, от които нашият редакционен екип може да получи комисиони, ако кликнете върху връзката. Вижте нашата страница за рекламна политика.