5th Avenue

Пето авеню

Пето или, ако щете, Пето авеню. Понятие, което всеки пътешественик познава, и място, което не бива да се пропуска. Дълго над 10 км, простиращото се през Манхатън авеню се нарежда на челно място сред най-известните улици в света и е един от символите на Ню Йорк.

10-те най-добри хотела в Ню Йорк

Пето авеню разделя Манхатън на западен и източен участък, като започва пътуването си през града на юг в парка Вашингтон Скуеър и завършва на 6 мили на север в Харлем. Участъкът между 34-та и 59-та улица се смята за най-скъпата търговска зона в света, а улицата често е сравнявана с лондонската Оксфорд стрийт или парижката Шанз-Елизе.

От улица на богатите до търговска зона

Пето авеню, със своето централно местоположение, е било предопределено да се превърне в главен булевард на града още от първите дни на Ню Йорк. Още през 80-те години на XIX в. на Пето авеню са построени пищните резиденции на нюйоркските индустриалци и бизнесмени, към които постепенно се добавят апартаменти и къщи на известни личности и политици.

Ето защо в края на XIX и началото на XX в. 5-о авеню е наречено " Ред на милионерите".

Богатият жилищен район естествено започва да привлича луксозни магазини, които се строят на това авеню постепенно от началото на XX век. Първоначално жилищен квартал в центъра на Манхатън, той естествено се превръща в център на Ню Йорк с множество възможности за пазаруване с развитието на строителството, населението и транспорта.

Луксозни бутици

Пето авеню несъмнено е най-известно с възможностите си за пазаруване. Магазини от всякакъв вид могат да се намерят практически по цялата дължина на улицата, но основното ядро се намира в Мидтаун между 34-та и 59-та улица или между Емпайър Стейт Билдинг и Сентрал Парк.

Тук ще откриете бутици и магазини от почти всяка фирма от висок клас в света. Някои от най-големите и примамливи магазини на Пето авеню включват Tiffany & Co. Flagship Store, Bulgari, Gucci, Louis Vuitton и Lindt Swiss Chocolate.

На Пето авеню се намират и магазините на Microsoft и Apple Store.

Известни са и луксозните универсални магазини Saks Fifth Avenue или Bergdorf Goodman.

Музейна миля

Друг известен участък от Пето авеню минава покрай източния край на Сентръл парк и е наречен Музейна миля поради изключителната концентрация на музеи. Тук можете да посетите институции като:

Други забележителности на Пета улица...

Благодарение на дължината и централното си местоположение Пето авеню може да се похвали и с други забележителности и атракции, които просто е невъзможно да не посетите по време на посещение в Ню Йорк. Например, потърсете тези забележителности точно на Пето авеню:

Настаняване на 5-то авеню

Живейте в центъра на събитията на място, което светът познава. Ако това е вашата представа за настаняване, тогава Пето авеню може да бъде препоръчано само ако сте готови да приемете по-високите цени на хотелите, започващи от 586 евро на вечер.

Някои от най-добрите хотели на Пето авеню включват Andaz 5th Avenue **** точно срещу библиотеката или стилния The Sherry Netherland ***** на ъгъла на Сентръл парк.

Транспорт на Пето авеню

Въпреки че няма линия на метрото директно под Пето авеню, по цялото протежение на авеню има безброй станции, които се намират на 5 минути пеша.

На един квартал разстояние, под 6-о авеню, в посока север-юг минават оранжевите линии на метрото B, D, F, M.

Обратно, през Пето авеню преминават жълтите линии N, R, Q, W в посока запад-изток; сините линии E, M; лилавата линия 7 и сивата линия L.

Редица автобусни линии също пресичат улицата, но тъй като Пето авеню е еднопосочна улица, те се движат само в южна посока. В обратната посока на север те се движат на един квартал разстояние по Madison Avenue.

За повече информация относно придвижването в Ню Йорк вижте Транспорт и Метро.

Какво да видите наоколо

Открийте всички места, които трябва да видите в Ню Йорк.

Тази статия може да съдържа партньорски връзки, от които нашият редакционен екип може да получи комисиони, ако кликнете върху връзката. Вижте нашата страница за рекламна политика.