Empire State Building

Емпайър Стейт Билдинг

Елегантна красавица, извисяваща се над Манхатън, с вкус и доминираща, уверена и привличаща вниманието на посетителите на града в продължение на десетилетия. Става дума за Емпайър Стейт Билдинг, един от най-известните небостъргачи в света.

Емпайър Стейт Билдинг се състои от 103 етажа, а възвишеният му архитектурен стил ар деко е толкова характерен за Ню Йорк.

10-те най-добри хотела в Ню Йорк

Сградата е кръстена на прозвището на щата Ню Йорк: Емпайър Стейт.

Височината на Емпайър Стейт Билдинг

С антената си сградата достига 443 метра, а покривът е висок 381 метра. След завършването си през 1931 г. тя е най-високата сграда в света в продължение на повече от 40 години. Едва през 1972 г. Северната кула на Световния търговски център заема първото място.

След терористичните атаки от 11 септември и срутването на Световния търговски център Емпайър Стейт Билдинг не се връща на върха на най-високите сгради в света, но става третата най-висока в САЩ след кулата Уилис и Международната кула Тръмп в Чикаго.

Вход за наблюдателната площадка

Емпайър Стейт Билдинг разполага с две наблюдателни площадки. Тя е отворена всеки ден от 9:00 до 20:00 ч.

  • 86-ти етаж - главна палуба: основната наблюдателна палуба с открита тераса, която обикаля целия небостъргач и предоставя 360° гледка
  • 102-ри етаж - Горна палуба: закрита наблюдателна палуба със стъкло от пода до тавана, предлагаща най-високия възможен етаж, но без открита тераса

Билетите за двете гледни точки трябва да се резервират предварително и не се предлагат на място. Използвайте само официалния уебсайт на сградата: esbnyc.com/buy-tickets.

Цените са, както следва:

  • Само на 86-ия етаж: 44 щатски долара + данъци = 48 щатски долара, по време на залез 59 щатски долара
  • Двата етажа: 77 USD + данъци = 84 USD, по време на залез слънце 100 usd
  • Децата и пенсионерите получават малка отстъпка от 2 до 4 долара

Най-добрата гледка ли е от ESB?

Много пътници не могат да се наситят на гледката от Емпайър Стейт Билдинг, но ние не бихме се съгласили точно с това твърдение.

Разбира се, централното местоположение ще постави целия Манхатън в дланта ви, но когато се наслаждавате на гледката, ще пропуснете един от най-красивите небостъргачи в Ню Йорк. Емпайър Стейт Билдинг, разбира се.

Затова бихме ви препоръчали малко по-евтин, но по-важен изглед, от който можете да видите Манхатън и Емпайър Стейт Билдинг като на длан, в близкия Рокфелер Център.

Нощно осветление на ESB

От 1976 г. е добавен осветеният връх на сградата, който вече много десетилетия определя силуета на Манхатън.

По подразбиране осветлението на върха на небостъргача е бяло, но то се променя много често в отговор на големи събития, национални празници, а предприятията дори могат да плащат, за да имат осветление в техните цветове. Както и в дните, когато някой голям нюйоркски спортен клуб има домакински мач, например.

Патрик например, кулата свети в зелено; на големи американски празници или в дни на избори свети в червено, бяло и синьо в цветовете на американския трикольор; а през 1995 г. например прожекторите бяха осветени в цветовете на Микрософт.

Осветлението се променя много често, обикновено няколко пъти седмично, а когато се случи да няма значим ден, то е бяло.

Можете да проверите календара на нощното осветление за информация как ще бъде осветена Емпайър Стейт Билдинг във всеки един ден на официалния уебсайт: esbnyc.com/about/tower-lights.

Настаняване в ESB

Като се има предвид местоположението на сградата в сърцето на Ню Йорк, очаквайте цените на хотелите около Емпайър Стейт да започват от 257 евро на вечер. Бихме ви препоръчали например следните хотели в непосредствена близост до кулата:

История и строителство

Емпайър Стейт Билдинг е построена за рекордно кратко време, въпреки че е построена в трудните времена на Голямата световна финансова криза. Само строителните чертежи на архитектурното бюро Shreve, Lamb and Harmon са проектирани само за 2 седмици.

Първоначално сградата е трябвало да има само 80 етажа, но след като планираната височина на конкурентната сграда Chrysler Building е увеличена, проектът е променен на 102 вътрешен + 103-ти външен етаж.

Работата започва през 1929 г., а темпото на строителство е наистина главозамайващо: средно по 4,5 етажа се изграждат на седмица, а Емпайър Стейт Билдинг е открита на 1 май 1931 г.

Интересен факт е, че първоначално най-горните етажи са били предвидени да служат за пристан на дирижабли, но след няколко опита тази идея е оценена като изключително рискована и е изоставена.

Как да стигнем до ESB?

Неповторимата забележителност на Ню Йорк се намира на ъгъла на прочутото 5-то авеню и 34-та улица на запад, почти в самия център на Манхатън.

Най-близката станция на метрото:

  • 34 St/Herald Sq (на около 200 метра) - жълти линии N, Q, R, W и оранжеви линии B, D, F, M
  • 33 St (на около 200 метра) - зелена линия 6

Следните автобусни линии също спират директно под сградата: M1, M2, M3, M5, M55, M34, QM10, QM12, QM15, QM16, QM1, QM18, QM24, X27, X28, X37, X38, BM5

Какво да видите наоколо

Открийте всички места, които трябва да видите в Ню Йорк.

Тази статия може да съдържа партньорски връзки, от които нашият редакционен екип може да получи комисиони, ако кликнете върху връзката. Вижте нашата страница за рекламна политика.