Какво да правите в Лисабон

Лисабон

Лисабон е един от най-фотогеничните и разнообразни градове в Европа.

Разходете се из тесните улички на центъра, разположени на много хълмове, усетете атмосферата на местните барове и ресторанти, където можете да послушате меланхоличните мелодии на фадо, и се отправете на пътешествие извън Лисабон към океана или други исторически градове.

Колко струват хотелите в Лисабон? Разберете сега на booking.com

Гледки към града

Благодарение на терена около града ще откриете няколко гледни точки (miradouro) и в това отношение Лисабон е един от най-красивите градове в Европа.

Къде да отидем за най-хубавите гледки в Лисабон?

Някои от най-красивите и най-известните включват: - площад "Св:

  • Miradouro da Nossa Senhora do Monte - идеална за залези (google.com/maps)
  • Miradouro Padrao dos Descobrimentos - гледка от насипа на река Тежу към моста "25 април" или към статуята на Христос в Алмада (google.com/maps)
  • Miradouro de Santa Catarina - гледка от Bairro Alto към западната част на Лисабон и река Тежу (google.com/maps)
  • Miradouro de São Pedro de Alcântara - парк с великолепна гледка директно към площад Rossio (google.com/maps)
  • Miradouro das Portas do Sol - най-добрата гледка от квартал Алфама (google.com/maps)

А ако не ви се изкачва нагоре, можете да използвате гледната точка на горната станция на лифта " Санта Жуста" или да се качите с лифта до статуята " Кристо Рей " на отсрещния бряг.

Слушайте мелодията на фадо

Ако сте в Португалия, трябва да посетите поне веднъж някоя кръчма или бар, където всяка вечер се свири фадо.

Това е чисто португалски музикален стил с дългогодишна традиция, който се отличава с тъжни и меланхолични мелодии в съпровод на китара и с текстове под формата на балади, описващи нещастна любов и копнеж по угасналата слава на Португалия.

Фадо се заражда в Лисабон в началото на XX в., а най-голямата концентрация на барове, в които има вероятност да срещнете певец с китара, е в квартал Байро Алто близо до центъра. До него се стига лесно с лифта Санта Жуста или с кабинковия лифт Глория.

Разходете се с жълтия трамвай

Старите жълти трамваи принадлежат на Лисабон толкова, колкото Айфеловата кула на Париж. Те са неразделна част и една от основните икони на португалската столица.

Качете се на една от трите линии, по които се движат трамваите (12, 25 и 28). Дори не е необходимо да купувате специални билети, можете да се придвижвате с 24-часовия си валиден билет за всички видове транспорт.

Започнете в идеалния случай от крайната спирка, за да имате някакъв шанс да се качите, слезте в най-високата точка на линията и се разходете по криволичещите улички покрай релсите. Това е единственият начин да направите най-добрите снимки на трамваите в коридорите, които са достатъчно широки, за да възпроизведат размерите на едно превозно средство.

Безцелно скитане

Улиците на Лисабон, които се извиват стръмно нагоре, преди да се спуснат отново надолу към бреговете на Тежу, ви приканват да се скитате без ясна цел, да блуждаете за стари времена и да отпуснете ума си.

Не мислете, просто вървете, попивайте атмосферата, винаги ще стигнете до място, от което лесно ще се върнете, независимо дали сте пеша, с метро или трамвай.

Еднодневни екскурзии в околността

Удобното местоположение на Лисабон дава възможност за еднодневни екскурзии извън града, независимо дали става въпрос за разглеждане на културни забележителности, или на природа.

Синтра - Близък град, до който може да се стигне с влак по всяко време, има красив исторически център, замък, няколко двореца и градини, всички те обрамчени от живописен зелен и хълмист пейзаж. Пътуването дотук ще ви отнеме от половин до един ден.

Атлантическият океан - Въпреки че на пръв поглед изглежда така, Лисабон не е директно на морето, а само на огромното устие на река Тежу. Откритият океан е на около 30 км. Най-достъпният плаж се намира в град Каркавелос, до който може да се стигне за половин час с влак, или по-далеч, близо до Кашкайш, до който трудно се стига с обществен транспорт.

Нос Рока - най-западната точка на европейския континент се намира само на 40 км от Лисабон. Освен с автомобил, можете да стигнете до него и с обществен транспорт. Първо, вземете влака от лисабонската гара Cais do Sodré до крайната спирка в Кашкайш. Влаковете по този маршрут се движат веднъж на всеки 12 минути, а пътуването отнема 40 минути. На гарата трябва да си купите билет за връщане на стойност 4,50 евро.

От гара Кашкайш (на около 200 метра вдясно, през универсалния магазин) автобус номер 403 пътува до Кейп Рока веднъж на всеки половин час. Пътуването до нос Рока отнема 22 минути и можете да си купите билет за 2,50 € от шофьора. Автобус 403 пътува и от Кабо да Рока до историческия град Синтра, откъдето можете да вземете и влак до/от Лисабон.

Гастрономически преживявания

Обичате ли малки уютни ресторантчета с няколко маси, двор или малка градина, напълно далеч от шума и суетата на големия град? Добавете към това вкусната португалска храна и най-вече португалското изкуство да се наслаждаваш на храната и, разбира се, на виното, и ще изкарате една прекрасна вечер в Алфама или Бари Алто, историческите квартали на Лисабон. Тук ще откриете стотици подобни кръчми.

В Лисабон ще откриете и два популярни пазара за хранителни продукти. Най-популярният от тях, Time Out Market, може да бъде намерен в близост до метростанция Cais do Sodré и е в съседство с класическия Mercado da Ribeira.

Тук пътуващите ще се задоволят с 26 ресторанта, 8 бара и дузина магазини - ще намерите много вкусотии от известни готвачи (Александре Силва, Марлене Виейра, Мигел Кастро е Силва и др.) и запас от португалска и международна кухня. Освен това можете да се запишете на курс по готварство (информация на уебсайта на пазара), посветен на различни теми. Готвенето е достъпно от 10 до 24 часа, а през уикендите дори до 2 часа сутринта.

Вторият пазар, Campo de Ourique Market, е по-скоро за местните жители и се намира на трамваен маршрут 28E. Тук има значително по-малко ресторанти за избор, но пък по-спокойна атмосфера и малко по-ниски цени.

Нощен живот

Ако сте по-скоро нощно същество, в Лисабон ще бъдете като риба на сухо. Градът се оживява късно вечер и пулсира до ранните часове на сутринта, особено през уикендите. Независимо дали отивате, за да разтърсите ума си, докато слушате фадо, за добра вечеря в стария град или за дискотека в бившите докове на няколко автобусни или трамвайни спирки западно от Каиш ду Содре.

Все пак не тръгвайте твърде рано, истинският нощен живот започва едва около 21:00 часа.

Тази статия може да съдържа партньорски връзки, от които нашият редакционен екип може да получи комисиони, ако кликнете върху връзката. Вижте нашата страница за рекламна политика.