Асансьор/лифт Santa Justa

Санта Хуста

Кулата, свързана с историческия асансьор, която описваме в главата за транспорта, се издига в долната част на центъра, по-специално на улица "Ауреа". Често ще срещнете и алтернативното име"Elevador do Carmo".

Изберете най-добре оценен хотел в центъра

Ако се намирате в долната част на центъра, качете се с асансьора нагоре. Ако се намирате в квартал Байру Алту, ще трябва да минете през ресторанта, за да стигнете до гледната точка по моста на улица Дон Педро де Менезес.

Архитектурно и транспортно бижу

Поради голямата височина придвижването между долния център (Baixa) и горния център (Bairro Alto) е много трудно. В края на XIX в. е решено да се построи асансьор с голям капацитет.

През 1899 г. конструкцията е открита и веднага привлича вниманието не само като транспортна връзка, но и като туристическа атракция.

Асансьорът е скрит в неоготическа стоманена конструкция, наподобяваща кула, която израства от сравнително тясна улица, заобиколена от къщи. Конструкцията е висока 45 метра, а на върха ѝ има достъпна гледка.

Архитектът Раул Месние дю Понсар е бил почитател на сградите на Густав Айфел и затова е отпечатал асансьора в подобен стил.

Входът към наблюдателната площадка

За да стигнете до последния етаж на наблюдателната площадка, от която се открива 360° гледка към целия Лисабон и река Тежу, се заплаща входна такса. 1,50 eur и няма билет за асансьора.

Наблюдателната площадка е отворена от 7:00 до 22:00 ч. през зимата (ноември-април) или до 23:00 ч. през лятото (май-октомври).

Цена на билета и работно време

Цената за пътуване с лифта е 6 евро и включва 2 пътувания. Не се продават билети само за 1 пътуване.

Въпреки това, тъй като Elevador de Santa Justa е част от транспортната компания Carris, дневните и многодневните билети тук са валидни без допълнително заплащане.

Лифтът се движи ежедневно от около 7:30 ч. до 20:35 ч. на равни интервали от около 12 минути. Точното разписание е достъпно на уебсайта на транспортната компания: carris.pt/54e-santa-justa-lift.

Моля, имайте предвид, че през почивните дни и през летния сезон има много дълги опашки пред лифта и може да чакате повече от час за пътуване.

Как да стигнете до асансьора?

Elevador de Santa Justa се намира в самия център на Лисабон.

Долната станция на лифта се намира на пешеходно разстояние от няколко големи гари:

  • Rossio - зелена линия на метрото; трамвай 15Е; автобуси 207, 711, 732, 736, 737, 746, 783, 794
  • Baixa-Chiado - зелена и синя линия на метрото

Какво да видите наоколо

Открийте всички места, които трябва да видите в Лисабон.

Тази статия може да съдържа партньорски връзки, от които нашият редакционен екип може да получи комисиони, ако кликнете върху връзката. Вижте нашата страница за рекламна политика.