Valletta

Лодка във Валета

Валета е най-малката столица в Европа със своите 6 000 жители и е разположена на малък полуостров в пресечена част на малтийското крайбрежие. Макар и малка по размери, Валета буквално изобилства от исторически паметници, музеи и ресторанти.

Търсене на настаняване - Валета

Целият град е включен в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО, а повечето от сградите датират от 16 век. По-голямата част от Валета в сегашния ѝ вид е построена след 1565 г. от Малтийските рицари. Къщите, църквите и катедралата са построени в пищен бароков стил. Цялата Валета е заобиколена от масивни стени.

Забележителности и атракции

Валета често е наричана "Градът на дворците" и е удивително колко много дворци има на толкова малка площ. Докато се разхождате по тесните улички, ще се натъкнете на множество закътани площади, църкви и фонтани, всички те на фона на бароковите обикновени жилищни къщи. Нека разгледаме най-важните паметници във Валета.

  • Катедралата "Свети Йоан " - Отвън катедралата, завършена през 1577 г., изглежда доста строга и безинтересна, но не се заблуждавайте. Интериорът, със спиращите дъха картини на Караваджо, без преувеличение е едно от най-красивите съкровища в света. Вижте нашия мини-пътеводител за подробности.
  • Базиликата на Дева Мария от планината Кармел - най-известният и един от най-великите паметници на Малта, който не бива да се пропуска на нито една снимка. Тази римокатолическа църква отдалеч се гордее с големия си купол и въпреки че първоначално е построена през 1570 г., сегашният ѝ вид идва едва от разширението през 1981 г. Входът е безплатен.
  • Дворецът на великиямагистър - Най-големият и най-старият от дворците във Валета, датиращ от 1571 г., отново е малко измамен отвън със строгата си фасада, която крие великолепен двор, интериор и оръжейна. Част от двореца служи за резиденция на настоящия президент на Малта. Входът е 4,70 евро, а оръжейницата - още 4,70 евро.
  • Casa Rocca Piccola - Този уникален дворец на буржоазната висша класа ще ви покаже как е живял малтийският елит през последните 400 години. Входът е 9 евро, за ученици - 5 евро.
  • Форт Сейнт Елмо - В самия край на полуострова ще се натъкнете на масивна крепост от 1530 г., която бди над входа на пристанището на Валета. Освен невероятния genius loci, скрит в дебелите каменни стени, оттук се открива красива гледка към залива и Валета. За да влезете, трябва да платите 10 евро.
  • Горна и долна градини Барака - Въпреки че Валета не предоставя много място за обширни паркове, можете да се отпуснете в красивата барокова обстановка на Горна и долна градини Барака на брега на Голямото пристанище. Входът е безплатен.

Музеи

Валета е идеално място и за любителите на музеите. Най-малкото изброените по-долу институции трябва задължително да бъдат посетени:

  • Националният военен музей обобщава стратегическата роля на Малта през двете световни войни,
  • Музеят на изящните изкуства разполага с колекции на художници като Тинторето, Карпачо и др,
  • Музеят на мореплаването подчертава значението на морето и корабоплаването за Малта като остров,
  • Националният археологически музей дава представа за праисторията на Малта, както културна, така и природна и географска.

Информация за входните такси и работното време можете да намерите на единния официален уебсайт heritagemalta.org/.

Настаняване Валета

Валета ще бъде стратегическо място за настаняване, ако искате да се отправите на обиколки из Малта с автобус и ако обичате да прекарвате време в историческите центрове на градовете.

Цените тук са на средната стойност за Малта, т.е. стандартни хотели 3* от 120 евро на вечер за двама.

Транспорт

В южната част на Валета се намира една от основните автогари в страната, откъдето тръгват автобуси за всички краища на острова (местоположение на google.com/maps).

Самата Валета е идеално да се измине пеша в рамките на два часа, включително почивките за разглеждане на забележителности.

Очаквайте, че Валета е много хълмист град.

За подробна информация относно обществения транспорт или фериботите от Валета до Слиема или до Три града вижте главата " Транспорт ".

Какво да видите наоколо

Открийте всички места, които трябва да видите в Малта.

Тази статия може да съдържа партньорски връзки, от които нашият редакционен екип може да получи комисиони, ако кликнете върху връзката. Вижте нашата страница за рекламна политика.