Придвижване Макао

Макао

Какъв е най-добрият начин за придвижване в Макао? Има ли метро или обществени автобуси в Макао?

10-те най-добри хотела в Макао

Какви са най-добрите цени на билетите? Къде да ги купя? И къде да търсим официална информация? Прочетете в тази глава.

Пеша

Най-добрият начин да се придвижвате из полуостров Се, където се намира историческият център, е пеша. Някои улици са много тесни и бихте си помислили, че са еднопосочни, но по тях може да се вмести двупосочно движение и дори тротоар.

В Макао се кара отляво и винаги трябва да внимавате откъде идват колите.

Полуостровът е доста хълмист, улиците в стария град са криволичещи и е доста лесно да се изгубите.

За разлика от други азиатски градове обаче, Макао е приятелски настроен към пешеходците. Навсякъде има тротоари, а пешеходните пътеки или надлези също са повсеместни.

Автобуси за обществен транспорт

Автобусите са основното транспортно средство в Макао.

Обществените автобусни превози се извършват от 2 компании: Transmac,TCM. На практика обаче няма значение с коя компания пътувате и дори няма да го забележите в реалния живот, освен различно оцветените автобуси.

Цените на билетите и системата на таксуване са еднакви и за двете компании, а двете компании спират на едни и същи спирки.

Ще се ориентирате основно по номера на линията.

Цени на билетите и Macau Pass

Системата за таксуване в Макао е много проста, ако плащате в брой, и малко загадъчна, ако плащате чрез удобната карта Macau Pass.

Плащане в брой

Всяко пътуване по всички линии струва 6 моп.

Няма значение дали ще вземете 1 спирка, или ще се возите през Макао от север на юг. Плащате за всяко едно пътуване и тъй като не получавате физически билет, трябва да платите отново, дори ако просто смените автобуса.

Плащате само точната сума (или повече, но шофьорът няма възможност да ви даде ресто) в касата, разположена на първата врата.

Обикновено се плаща и в хонконгски долари при обменен курс 1:1.

Macau Pass - цена и къде да закупите

Macau Pass е много удобен начин за плащане на билети. Друго голямо предимство е, че стига да не похарчите заредените в него пари за билети, можете да използвате Macau Pass и за плащане в почти всички магазини като обикновена кредитна карта.

Цените на билетите с Macau Pass са по-евтини, отколкото при плащане в брой.

Въпреки че в различни онлайн форуми ще прочетете, че тарифите с Macau Pass са също толкова скъпи и струват 6 моп, в действителност правителството на Макао субсидира тарифите, ако използвате Macau Pass.

Така че на практика ще платите следните суми:

  • 3 mop - обикновени линии
  • 4 mop - експресни линии (всички линии, които имат X след номера на линията)

Ако ползвате повече от 3 автобуса в рамките на 90 минути, третото пътуване винаги ще бъде безплатно, когато плащате с Macau Pass.

Когато се качвате в автобуса, прикрепете Macau Pass към синия четец на седалката на шофьора. При слизане картата вече не се прикрепя към четеца. Ето защо тук се използва така наречената "паспортна карта". tap-on only система.

Macau Pass струва 130 моп, като 30 моп са възстановим депозит. 100 моп вече могат да се използват за редовно плащане. Въпреки това още в момента на покупката можете да заредите повече пари в картата и да презареждате по желание с течение на времето.

Картата може да бъде закупена или презаредена във всички минимаркети или супермаркети като 7-Eleven или Circle K. Можете също така да закупите Macau Pass на летището (на нивото за заминаващи) или в минимаркета в залата за пристигащи на граничния пункт HZMB (след като преминете през паспортния контрол).

Винаги можете да платите за Macau Pass само в брой. Плащането може да се извърши в долари на Макао или Хонконг.

Официален уебсайт: macaupass.com.

Разписания и честота на пътуванията

Повечето автобусни маршрути се движат с честота от 10 до 20 минути, а точните часове на тръгване се посочват само от крайните спирки.

На автобусните спирки има електронни табла, които показват актуалното време на пристигане. Те не се показват в минути, но информацията ви казва на колко спирки е автобусът.

За списък на спирките по всеки от маршрутите на двете компании и предварителни разписания посетете: dsat.gov.mo/bus_route. Няма изчерпателни карти на всички автобусни маршрути в Макао заедно.

Работното време на редовните маршрути е приблизително от 5:45 ч. до 23:30 ч. През нощта обаче няколко специални нощни линии, обозначени с буквата "N", се движат по улиците на Макао с интервал от 20-30 минути. Следователно можете да стигнете до основните райони на Макао с обществен транспорт 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата.

Спирки и информация

На всички автобусни спирки има информация за номерата на линиите, които минават през тях, и списък на спирките по всеки маршрут.

Информацията винаги е на китайски и португалски, а в повечето случаи и на английски език.

Всички спирки в Макао са обозначени с табели. Ако стоите на автобусна спирка, помахайте на пристигащия автобус. За да слезете, натиснете червения бутон "Стоп" доста преди спирката.

Такси

Добре познатите мобилни приложения като Uber, Lyft или Grab не работят в Макао.

Това обаче не е сериозен проблем, тъй като улиците на Макао са осеяни с хиляди официални черно-бели таксита, които са на разположение буквално на всички места по всяко време на денонощието.

Заплащането на такситата може да се извърши в брой (могат да се използват Macau Pataca или хонконгски долари) или с градската карта Macau Pass, която може да се закупи от павилион за вестници 7-Eleven. Обикновените кредитни карти не могат да се използват в такситата.

Цените на такситата са, както следва:

  • Такса за качване на летището - 5 моп
  • Първите 1600 метра - 19 моп
  • Всеки следващи 240 метра - 2 mop
  • Допълнителна такса за пътуване до Колоане - 2 mop,

Измамите и нелоялните практики от страна на таксиметровите шофьори в Макао са рядкост. Все пак бъдете подготвени за факта, че таксиметровите шофьори често говорят само китайски, така че е добре да имате готова дестинация на карта или написана на лист хартия на китайски.

Монорелсов транспорт

Има автоматична монорелсова железница от района на Бара в югозападната част на полуостров Макао до остров Тайпа и до централната част на Котай Стрип, а също и обиколка до летището и кея Тайпа.

Тя е известна и като "леко метро".

Автоматизираното влакче не се използва много, тъй като преминава през райони извън туристическите атракции, с изключение на казината на Котай Стрип. Въпреки това станциите са значително по-отдалечени от казината, отколкото автобусните спирки.

Освен това картата Macau Pass не е валидна за монорелсовия влак и трябва да заплащате цената на билета отделно за всяко пътуване.

Можете да платите на автоматите или на билетната каса на всяка станция. Когато се качвате на влакчето, ще ви бъде даден жетон, който трябва да прикрепите към четеца на турникета. Когато слизате, трябва да поставите жетона в турникета.

Официален уебсайт: mlm.com.mo.

Тази статия може да съдържа партньорски връзки, от които нашият редакционен екип може да получи комисиони, ако кликнете върху връзката. Вижте нашата страница за рекламна политика.