Култура и история на Макао

Макао

Колко лесно е да се говори английски в Макао? Какви са местните жители и кога са затворени магазините в Макао?

Изберете хотел с изглед към Макао

Език

Официалните езици са португалски и кантонски.

Кантонският е първият език за 89% от населението. Португалският е майчин език само за 1,5 % от населението, а само 2 % от маканците говорят португалски. Поради имиграцията много повече хора в Макао говорят например филипински, отколкото португалски.

Въпреки това на всички обществени и официални места винаги има надписи на китайски и португалски език без изключение. Всички публични съобщения (например на автобусните спирки) също са на китайски и португалски език.

Английският език се говори значително по-добре в Макао, отколкото в континентален Китай. В хотелите или казината няма да имате проблеми с английския.

Служителите в други услуги, като супермаркети и ресторанти, също могат да говорят поне елементарен английски. Изненадващ брой таксиметрови шофьори обаче изобщо не говорят английски и винаги е добра идея да имате готова карта на дестинацията в мобилния си телефон, когато взимате такси.

Хора

Макао има най-високата гъстота на населението в света. На всеки квадратен километър живеят 20 300 души. Общо около 700 000 души са постоянни жители на Макао.

По отношение на етническия състав на населението преобладават китайците - 89 %, следвани от филипинците - 4 %, виетнамците - 2,5 % и португалците - 1,8 %.

Населението непрекъснато нараства главно благодарение на китайските имигранти от континенталната част на страната, тъй като високоразвитите туристически услуги в Макао означават, че заплатите са значително по-високи, отколкото в континентален Китай.

Очакваната продължителност на живота в Макао е четвъртата най-висока в света.

Религия и вярвания

Вярата не е силно застъпена в Макао.

Приблизително 80 % от населението изповядва будизъм, 7 % - християнство, а останалите са равномерно разпределени между други религии.

Въпреки това реално практикуващите будисти или християни са в пъти по-малко от декларираните.

Празници

Най-значимият от тях е китайската Нова година - всяка година градовете организират голям парад в чест на Новата година, придружен от фойерверки.

През този период градът е буквално препълнен с туристи от континентален Китай, за които Новата година е един от малкото продължителни периоди на почивка.

Магазините и туристическите услуги остават отворени през всички празнични дни, включително и в неделя.

Напротив, общественият транспорт дори се движи по-често през почивните дни, поне по натоварените туристически маршрути.

История накратко

През XVI в. Китай разрешава на португалците да създадат колония на територията на днешно Макао.

Португалците са първата европейска нация, на която е предоставена такава привилегия. Те се възползват напълно от предоставената им възможност и превръщат Макао в своя врата към цял Китай, а Макао става търговски център, където се купуват китайски стоки, които могат да се доставят в Европа.

През първата половина на XIX в. британците установяват Хонконг и значението на Макао като място за търговия започва да намалява. Територията обаче остава под португалска администрация и тя продължава да работи главно в културната сфера.

Китай започва да претендира за територията на Макао след идването на комунистите на власт. През втората половина на ХХ в., след различни проблеми в Макао (стачки), португалците решават да отстъпят територията на Китай и преговорите достигат своята кулминация през 1987 г., когато е подписан договор за превръщането на Макао в специален административен район в рамките на (САР) Китай.

Португалците напускат територията след 400 години и през 1999 г. Макао става част от Китай, който обещава, че системата "1 държава, 2 системи" (подобно на Хонконг) ще позволи на Макао да запази първоначалната си система на управление.

Туризъм

Туризмът е най-важната област на икономиката. Повече от 60 % от БВП се формира от туризма и хазарта.

Макао представлява уникална смесица от архитектура (християнски църкви и тесни живописни улички на полуострова контрастират с лъскавите стъклени хотели на островите), гастрономия (храна, повлияна от 400-годишното португалско владичество), развлечения и хазарт (казина, културни събития, атракции).

Услугите за туристите, като хотели, търговски центрове или транспорт, са на много високо ниво и в това отношение Макао е един от най-развитите региони в света.

Тази статия може да съдържа партньорски връзки, от които нашият редакционен екип може да получи комисиони, ако кликнете върху връзката. Вижте нашата страница за рекламна политика.